Knjiga – slučaj

Ne može! Mladi naraštaj – stare navike

31. srpnja 2023. u 9:13

Potrebno za čitanje: 3 min

Ante Čuvalo

Kolumne

FOTO: Monika Jerković, privatna arhiva Udruge studenata Studia Croatica

Bijaše to davno u Chicagu kada sam od strica fra Ljube prvi put čuo izreku: „Sjedni [stavi] lûdo na visoko nek nogama mlati!” Sve mi se čini da je ova narodna mudrost svakim danom očitija u hrvatskom društvu, posebice u politici. Ali nisu to (mudre) dvorske lude, nego mudrijaši (osim rijetkih iznimaka) kojima je slučajna moć pomutila zdrav razum pa s visoka mlataraju, a narod sve trpi, šuti i plaća.

Jesmo li svjesni što može učiniti zajedništvo?

Tjedan od 5. do 11. prosinca 2022. bio je zaista hebdomada mirabilis, čudesan tjedan, novije hrvatske povijesti. Hrvatska je ušla u Schengen, naši su nogometaši čudesno pobijedili Brazil, što nas je u konačnici dovelo do osvajanja trećeg mjesta na svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, te – ovo je posebno znakovito za globalnu Hrvatsku, u Washingtonu […]

Moć (pa i ona mizerna) poremetila im je kazaljku savjesti kao kad kompas stavimo blizu magneta. Izgubili su pravac, ako su ga ikad i imali. Narod očekuje karakterne žene i muževe: nepotkupljive, istinoljubive, pravdoljubive, samopouzdane, predane, sebedarne državnike i diplomate. A što imamo!? Zaista izgledaju kao gore spomenuti koji sjede na visokoj stolici i svakodnevno lamataju i lupetaju.

Višeput se sjetim kako smo nekoć na vjeronauku učili o napastima, ali rijetko tko, moglo bi se reći nitko, nije spominjao napast moći, koja je jedna od najstrastvenijih i najopasnijih, za one koji ju posjeduju i za one na kojima se moćnici iživljavaju. Dobar su primjer i moćnici koji zavladaše hrvatskim glavnim gradom. Rekoše da sve mogu! Ali po svemu sudeći, nisu oni mislili da mogu napraviti nešto bolje i korisnije (a trebalo je!) za grad i narod, nego „možemo što hoćemo”!

Knjiga – slučaj

I „slučaj” jedne knjige primjeran je pokazatelj njihova shvaćanja krilatice „možemo”. Ukratko, dr. Wollfy Krašić, već dobro poznati mladi povjesničar, objavio je 2018. godine knjigu Hrvatski pokret otpora: hrvatske državotvorne organizacije i skupine 1945. – 1966. Nakladnik je poznata zagrebačka izdavačka kuća. Knjiga je temeljena na arhivskoj građi i svjedočenjima onih koji su zbog domoljublja trpjeli jugo-komunističke progone; bili zatvarani, gubili zdravlje i godine mladosti u logorima poput onog na otoku Sveti Grgur i drugdje. Dakle, autor je temeljito istražio i prikazao taj prešućivani dio hrvatske povijesti.

Nadalje, budući da (i) ova dionica hrvatske povijesti nije poznata u svijetu, nakladnik je s dr. Krašićem dogovorio objavu engleskoga i jednim dijelom izmijenjenoga teksta spomenute knjige, obogaćenoga novim istraživačkim rezultatima i prilagođenoga stranomu čitatelju. Prijevod i prijelom knjige su napravljeni (na trošak nakladnika) i sve je bilo spremno za tisak. Ali, na pozornicu dolazi nova vlast u Zagrebu i „pali se crveno svjetlo” – knjiga ne može u tisak.

Fra Jozo Grbeš: Ovo su vremena traženja i govora istine

Teška su vremena. Vođe su loše. Politika izgubila jake moralne karaktere. Ljudi su zbunjeni. Smišljene agende/programi marširaju naprijed. Čovječanstvo je opet na raskršću. Mudrost je negdje isklizla. Zdrav razum nestaje dok je subjektivizam u plitkosti života. Ravnodušnost spram velikih vrijednosti Duha je veliki grijeh sadašnjosti! Kada “duhovni poglavari” postanu stručnjaci za injekcije, a liječnici za […]

Dotična nakladnička kuća u vlasništvu je grada Zagreba i nove gradske vlasti naređuju da se knjiga ne objavi. Naravno, nisu oni rekli zašto „nemre”, ali očito u ime floskule „smrt fašizmu, sloboda narodu” oni ne dopuštaju da se objavi nešto što govori o terorističkom karakteru „antifašističkih” jugo-mučitelja koji su uzori mladim „možemovcima”. Vjerujem da ovo nije jedina knjiga kojoj su oni presudili. Važno je napomenuti da je i ravnatelj dotične nakladničke kuće također maknut da bi oni postavili svoje ideološko-sektaške sljedbenike.

Mladi naraštaj – stare navike

„Slučaj” knjige dr. Krašića podsjetio me na nekadašnja vremena za koja sam mislio da su zaista daleko iza nas. Ali, očito je zloduh ne samo još uvijek prisutan nego se ponovno utjelovljuje. Na primjer, liberalno vodstvo bivše komunističke partije SRH nije zabranilo Hrvatski književni list (1968. – 1969.) nego je pronalazilo razne načine da prvo neovisno slobodarsko glasilo „umre bez zabrane”. Izjavljivali su, među ostalim, da poštari „nisu htjeli” raznositi HKL ili su ga tiskarski radnici „odbili tiskati” i slične floskule. Ipak se jedan partijski službenik poslije (1974.) pohvalio da su ga praktično zabranili. Čini se da i današnji vlastodršci slijede sličnu taktiku, ne zabranjuju izravno, nego guše slobodu povijesnoga istraživanja i pisanja. K tomu, uvježbavaju i današnju kulturu „otkazivanja”.

Nadalje, u emigraciji smo nekoć izdali (i neke prevodili) knjige hrvatskih disidenata, od pravopisa „Londonca” do Franje Tuđmana, Vlade Gotovca, Marka Veselice i Ivana Dragojevića. Slab je znak ako opet dolazi vrijeme kad će „emigracija” objavljivati nepoželjne (možda i zabranjene) knjige u slobodnoj Hrvatskoj. Očito, primjer neobjavljivanja Krašićeve knjige ukazuje na to da oni koji ponajviše zazivaju slobodu – u praksi ju polako stišću za vrat.

Ipak je objelodanjena

Kad mi je kolega Krašić ispričao što se dogodilo, odmah sam rekao da će knjigu objaviti CroLibertas Publishers iz Chicaga. Nije to izdavačka kuća koja objavljuje knjige zbog zarade, nego jednostavno zbog mišljenja da neke knjige trebaju biti u domaćim i svjetskim knjižnicama. Nakladnička kuća CroLibertas utemeljena je 2009. godine i, zahvaljujući potpori i pomoći nekoliko prijatelja u svijetu, do sada je objavila 21 knjigu (10 na engleskom, 7 na hrvatskom, 3 na španjolskom i 1 dvojezičnu).

Knjiga dr. Krašića On the Road To Freedom – Croatian National Resistance to the Yugoslav Communist Regime (1945–1966). Chicago: CroLibertas Publisher, objelodanjena je u lipnju 2023. Ima 217 stranica. Onaj tko želi, narudžbe može poslati na e-adresu: roadtofreedom1945@gmail.com

Kolumna Berislava Vujeve: Je li kucnuo naš odsudni trenutak?

Dogodi se tako čovjeku da se nađe u trenutku koji će odrediti njegov životni put. Situacija neka ili izbor, raspored šahovskih figura ili karata koje mu je usud dodijelio, poslože se tako da čovjeka stave na kušnju, raskrižje od kojeg dalje putovi vode lijevo ili desno, u pobjedu ili poraz. Te se velike odluke ne […]

Cijene: Hrvatska – 17 eura s poštarinom; sve druge države 30 eura ili 33 USD s poštarinom. Uplatu napravite preko PayPal na CroLibertas Publishers crolibertas.publishers@gmail.com

dr. sc. Ante Čuvalo