Matthew Braidech

Nekoliko desetljeća bio je vodeći stručnjak za požare u Americi

26. veljače 2024. u 7:55

Potrebno za čitanje: 3 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: hkv.hr

Imali smo lijep broj Hrvata i Amerikanaca hrvatskoga podrijetla koji su postigli velike uspjehe u raznim poljima, od nobelovca za biokemiju, brojnih u gospodarstvu i umjetnosti do politike, Hollywooda i svih vrsta sporta. Ovdje ću vas upoznati s jednim vrlo uspješnim američkim Hrvatom koji je bio vodeći stručnjak u onom čemu se ne biste nikada nadali. Zato mi i je zapao za oko! Naime, za nekoliko desetljeća bio je u cijeloj Americi (a i svijetu) vodeći stručnjak u istraživanju uzroka, gašenju i prevenciji velikih požara i eksplozija.

Bio je tražen i poželjan enolog u Kaliforniji. Vinarija nedaleko od Santa Cruza i danas nosi njegovo prezime

U hrvatskom iseljeništvu bilo je i ima brojnih domoljuba i mnogo domoljublja. To ne znači da je broj takvih djelatnika i idealista bio, ili da je danas, velik. Ali svako mjesto, država i kontinent gdje žive hrvatski iseljenici imalo je i ima onih koji su se svesrdno žrtvovali i žrtvuju za opće dobro. Među najistaknutijima […]

Hrvatski korijeni

Matthew M. Braidech (Brajdić) rođen je u Clevelandu 4. svibnja 1902. Otac mu Matija Brajdić rođen je 1874. u Brod Moravicama, Primorsko-goranska županija, a umro je 1958. u Clevelandu. Oženio je (1900.) Franku Štimac (r. 1879.), majku našega Matthewa, koja je umrla 1903., nekoliko dana nakon rođenja kćeri Veronike.

Matijina druga supruga bila je Helen Mance (1886. – 1940.) i s njom je imao sina i kćer. Nisam uspio doznati kada je točno Matija stigao u Ameriku, ali mora da je bio među starijim hrvatskim doseljenicima jer znamo da je godine 1895. bio glavni organizator utemeljenja prvoga ogranka Hrvatske zajednice (HZ), odnosno Hrvatske bratske zajednice (HBZ) u Clevelandu, u državi Ohio. Svi su u njegovoj obitelji bili aktivni članovi HBZ-a i u hrvatskoj naseobini u Clevelandu.

Matthew je završio pučku i srednju školu u Clevelandu, a sveučilišni studij na Ohio State University u Columbusu, Ohio. Diplomirao je kemijsko inženjerstvo 1925. Nastavio je poslijediplomske studije i 1931. postigao professional degree, Chemical Engineer, što je tada označavalo visoku stručnu titulu.

Kako je sin hrvatskog emigranta postao kontraadmiral u Venezueli

Za vrijeme Drugog svjetskog rata obitelj Špire Markova iz Murtera, Mirkova oca, izbjegla je pred talijanskim fašistima u sjevernu Hrvatsku (Daruvar), u dio ondašnje NDH koji nije bio pod talijanskom okupacijom od 1941. do 1943. godine. Iz Daruvara obitelj Markov vraća se nakon rata 1945. u južnu Hrvatsku (Šibenik), no zbog tamošnje jugosrpske i velikosrpske […]

Uspješna karijera

Dok je još Braidech bio na poslijediplomskom studiju počeo je (1926.) raditi za grad Cleveland, Odjel za komunalno gospodarstvo (Department of Public Utilities), a od 1936. do 1945. bio je profesor kemijskoga inženjerstva na vrlo prestižnom Case Institute of Technology u istom gradu.

Njegovo je ime postajalo sve poznatije jer je, među ostalim, krajem Drugoga svjetskoga rata predvodio tim kemičara koji su vodili brigu o prevenciji mogućega kemijskoga zatrovanja pitke vode od strane Nijemaca. Ali njegovo se profesionalno „vatreno krštenje” zbilo kad mu je povjerena istraga uzroka velike eksplozije i požara (1944.) u skladištima East Ohio Gas Company u kojoj je poginula 131 osoba. U istrazi te strašne nesreće Matthew je pokazao smionost, organizacijske sposobnosti i veliko stručno znanje.

Nakon toga tragičnoga događaja u Clevelandu, Matthew počinje igrati vodeću ulogu u istraživanju uzroka najvećih požara diljem Amerike. Predvodio je istrage požara i eksplozija u skladištima, tvornicama, tunelima, pa i na vojnim brodovima, odnosno nosačima zrakoplova. Njegova vještačenja, teorije, analize i objavljeni znanstveni radovi dali su neprocjenjiv doprinos ne samo istragama uzroka požara nego i minimaliziranju mogućnosti i prevenciji sličnih nesreća u budućnosti. Objavio je oko osamdeset znanstvenih članaka na razne teme koje se tiču prevencije i vještačenja požara i eksplozija.

Od Klobuka do sunčane Kalifornije i milijun i pol metara postavljenih podzemnih cijevi

Pojam self-made man (čovjek koji je sam sebe izgradio) duboko je ugrađen u američkom tradicionalnom nasljeđu. Tu se misli na osobu koja se iz siromaštva i/ili drugih neprilika svojim neumornim radom i ustrajnošću uzdignula u zavidnu visinu, bilo u materijalnom bogatstvu, politici ili nekom drugom cijenjenom društvenom položaju – bez naslijeđenoga bogatstva i utjecaja, političkih […]

Odazvao se pozivu i postao predsjedatelj ureda za istraživanje Nacionalnoga odbora za osiguranje protiv požara (National Board of Fire Underwriters), kojemu je središte bilo u gradu New Yorku. Biran je i za predsjednika Međunarodne udruge vatrogasnih zapovjednika (International Association of Fire Chief). Dobitnik je raznih priznanja i nagrada. Među ostalim, Ohio State University dodijelio mu je (7. lipnja 1957.) prestižnu nagradu Benjamin G. Lamme Medal for Meritorious Achievement in Engineering (Medalja Benjamina G. Lammea za zasluge u inženjerstvu). Bio je član više profesionalnih američkih i međunarodnih udruga. Imao je čin pukovnika (u pričuvni) u američkoj javnoj zdravstvenoj službi. Bilo danju ili noću, u slučaju većega požara ili eksplozije, zvalo se Braidecha.

Obitelj i smrt

Matthew Brajdić (Braidech) imao je brata stomatologa i dvije sestre koje su završile više škole. Od njegove dvojice sinova, jedan je bio inženjer, a drugi profesor umjetnosti. Iz starih hrvatskih korijena koje sežu u Brod Moravice ponikle su mladice koje su itekako obogatile Ameriku. Među današnjim Hrvatima u Americi i u domovini rijetko je tko čuo za ovoga, ne tako davno, poznatoga znanstvenika koji je uvelike pridonio da bude što manje tragedija prouzročenih požarima. Ali, premda zaboravljen, možemo na njega biti ponosni.

Tko je bio Hrvat iz Iowe čiju je tvrtku htio poznati Black & Decker? Radnike je tretirao kao prijatelje, pomagao im kupiti kuće, školovati djecu…

Kad se na nečijem posljednjem ovozemaljskom ispraćaju, i to u malom američkom gradu, okupi više od tisuću ljudi iz bliza i daleka, stignu vijenci u ime hrvatskih zajednica diljem svijeta i svečanu misu zadušnicu slavi desetak svećenika, znak je da je riječ o vrlo omiljenoj i uglednoj osobi. Takvi su prizori rijetka pojava među običnim […]

Braidech je živio u Wyckoffu, država New Jersey, a umro u bolnici Mount Sinai u gradu New Yorku 27. lipnja 1979. Njegovi zemni ostaci pokopani su u grobnicu u kojoj leže njegov otac i neki drugi članovi obitelji Brajdić, na groblju Calvary u Clevelandu.

dr. Ante Čuvalo