Robert Rašković

Nekoliko podataka o hrvatskom umjetniku kojemu se u Americi ‘izgubio svaki trag’

18. kolovoza 2022. u 0:13

Potrebno za čitanje: < 1 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: Pixaby

O ovom hrvatskom umjetniku imamo vrlo malo podataka. Višestruka istraživanja urodila su mršavim plodom. Nismo zapazili da ga je itko ikada u Hrvatskoj spominjao. Baš zbog toga vrijedno je zabilježiti da je unatrag sto i više godina u Americi živio hrvatski umjetnik kojemu se „izgubio svaki trag”. Ovdje iznosim što sam pronašao u starim čikaškim izvorima. Ako tko o njemu više (do)zna, nek dopuni niže navedene podatke.

Oslikao ožalošćenu obitelji Kennedy pa postao poznat u cijeloj Americi. Ovaj Hrvat iz Austina napravio je i portret vlasnika Hiltona, predsjednika SAD-a Hoovera…

Često čitamo da je netko akademski slikar ili kipar. Takva bi nam titula trebala jamčiti da su njegova djela zaista vrijedna. Ali nije uvijek tako. Manjak talenta višeput je prekriven „modernošću” koju navodno obični smrtnici ne razumiju. Činjenica je da umjetnici i s akademskom titulom ponekad nisu spoj prirodne nadarenosti i dobre umjetničke izobrazbe, nego […]

Robert Rašković (Roberto Benjamine Rascovich) rođen je u Splitu 1857. godine. Bio je slikar akvarela i drvorezbar. Iz njegovih izjava doznajemo da je umjetničku izobrazbu dobio u Beču, Veneciji, Parizu i Rimu. U New York je doplovio 1891. na brodu Spaarndam (u dokumentima na Ellis Islandu piše da mu je bilo 29 godina kada je došao u New York. To bi značilo da je rođen 1862. godine, a ne 1857. kako piše u čikaškim novinama).

Oženio je Amerikanku (nije jasno je li ju oženio u Europi ili nakon dolaska u Ameriku) i s njom živio u Chicagu. Već godine 1893. imao je atelje u središtu grada (na ulici Van Buren, broj 10, „na najvišem katu”). Slikao je za visoke krugove društvenoga sloja. Tadašnje čikaške novine kažu da su mu slike vrlo atraktivne („the most atractive”).

Da je bio uspješan i cijenjen umjetnik, ukazuju i dvije nagrade koje je dobio u Chicagu. Prva je bila na čuvenoj Svjetskoj izložbi (Columbian Expo) 1893., a druga na izložbi u Arché Club Salonu 1897. godine. Arché Club je utemeljila Adelaide S. Hall (Mrs. Herman J. Hall), poznata aktivistica za ženska prava i profesorica u Umjetničkom institutu u Chicagu.

I Hrvati imaju svog velikana s Hudsona: Veliki ljudi umiru dvaput ili nikada

Kada velik čovjek tjelesno prestane postojati, tek tada zapravo otpočne svoj vijek njegovo duhovno djelo. Premda je bio među nama i nismo ga u prvi mah prepoznali, Bogdan Radica je ipak, trateći potplate i um po svjetskim bespućima, naposljetku stigao u svoju domovinu Hrvatsku i svoj rodni Split, duhovno i tjelesno. Treba samo požaliti što […]

Raškovićeve slike nalaze se u raznim privatnim i javnim zbirkama, uključujući Smithsonian American Art Museum u Washingtonu, D.C.

Robert Rašković preminuo je od moždanog udara 29. listopada 1905. u Chicagu.

Ante Čuvalo