Uzgon

Nova zbirka pjesama Drage Štambuka

30. ožujka 2021. u 16:12

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Školska knjiga objavila je zbirku poezije Drage Štambuka “Uzgon”, u kojoj se kroz 320 geometrijski strukturiranih pjesama u prozi zrcale raznoliki kulturni, religijski i jezični utjecaji asimilirani tijekom bogate diplomatske karijere tog diplomata u Velikoj Britaniji, Indiji, Šri Lanki, Egiptu, Japanu, Koreji i Brazilu.

Hrvati Chicaga skupili gotovo 100 tisuća dolara. I tako to traje već stotinu godinu…

Ljudi skupljaju na sve strane. Dobrota je uvijek vidljiva u potresima bilo koje vrste. Kada je u Hrvatskoj zatreslo, svi su pitali što učiniti. Hrvati Chicaga kroz svoje župne zajednice skupili su skoro sto tisuća dolara za pomoć žrtvama potresa u domovini Hrvatskoj. Većina tih priloga poslana je kroz Hrvatski Caritas. Mnogi skupljaju. Skupljanje je […]

Posljednje dvije godine Štambuk obavlja dužnost veleposlanika u Teheranu i Afganistanu, pa su tako u “Uzgon” uključene mnoge iranske referencije i motivi, a knjiga žanrovski varira između pjesama u prozi i lirskoga dnevnika.

“Nema zemlje u kojoj je djelovao, a da u njoj nije ostavio trag, no još je mnogo važnije što je svaka od kultura s kojom je došao u dodir ostavila snažan pečat u njegovim stihovima i knjigama. Štambukov civilizacijski nomadizam, s druge strane, redovito je isprepleten s hrvatskim motivima”, istaknuli su iz Školske knjige.

PR

Ovaj nomadski pjesnik koji je prijateljevao s velikanima poput Majke Terezije i Dalaj-Lame, u pjesničkoj zbirci ‘Uzgon’ detaljizira i konkretizira ‘velike priče’ – o Bogu, domovini, narodu, obitelji i zavičaju, a suvremen kaotični i apokaliptični svijet nadilazi duhovnim ‘uzgonom’ i nadom u civilizacijsku i poetsku preobrazbu.

Pjesnik, esejist, antologičar i prevoditelj Drago Štambuk objavio je više od 70 knjiga, a njegova djela prevedena su na mnogobrojne jezike. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Hrvatska književna Panonija III. posvećena Marku Maruliću

Hrvatska književna Panonija III. održana je u četvrtak, a bila je posvećena obilježavanju 500. obljetnice objave prvog hrvatskog književnog klasika – epa Judita autora Marka Marulića, znamenitog hrvatskog i europskog humanista. Ovaj događaj nastavak je jedinstvenog književnog i umjetničkog programa koji jednom godišnje okuplja hrvatske književnike i znanstvenike panonskog prostora: iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, […]

Nova zbirka pjesama Drage Štambuka izlazi 1. travnja, a može se nabaviti u prednarudžbi u web-shopu Školske knjige s popustom od 20 posto.