Mirko Julius Meheš

Objavljena knjiga najistaknutijeg hrvatskog sociologa u dijaspori

12. prosinca 2020. u 11:08

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

U dosad objavljenoj 41 knjizi niza “Hrvatska katolička baština 20. stoljeća”, Glas Koncila omogućio je čitateljima da na jednom mjestu pronađu najvažnije katoličke intelektualce 20. stoljeća, piše IKA.

Nazivali su nas budalama, naivcima, fanaticima, luđacima, pa čak i ekstremistima. Je li vrijedilo?

Nedavno objavljena knjiga Michaela Palaicha “Za Hrvatsku moje bake” (Chicago: CroLibertas Publishers, 2020.), proglašena je ovogodišnjom najboljom knjigom na temu Domovinskog obrambenog rata. Michael Palaich, američki Hrvat trećeg naraštaja, borio se za samostalnu i slobodnu hrvatsku državu… Prenosimo posljednje poglavlje iz njegove knjige Život i dalje provodim u dvjema kulturama. Moja supruga Sandra i ja […]

Tako su objavljeni najvažniji naglasci njihova djelovanja i stvaranja u zauzimanju za dostojanstvo čovjeka, kršćanina i umjetnika. Svrha je biblioteke, u suvremenom proučavanju, valorizaciji i popularizaciji niza autora, osvijetliti njihovu važnost, ulogu i mjesto u duhovnoj tradiciji našega naroda i Crkve u 20. stoljeću.

Tim se knjigama također ispravlja diskontinuitet koji je nastao smišljenim potiskivanjem katoličkih intelektualaca u hrvatskom društvu od 1945. do 1990. godine.

U izdanju Glasa Koncila jedna od tri upravo objavljene knjige je i “Narod i njegova budućnost. Rasprave, studije i članci”, autora Mira Meheša.

Mirko Julius Meheš (1921. – 1999.) najistaknutiji je hrvatski sociolog u iseljeništvu. Radnik koliko i intelektualac, djelatni član sindikalnoga pokreta u Francuskoj i Kanadi, osnivač Hrvatskoga radničkoga saveza u Parizu, napisao je brojne rasprave i studije iz područja sindikalizma u svjetlu katoličkoga socijalnoga nauka te obradio brojne teme iz života hrvatskoga iseljeništva.

Na napuštenom groblju u Južnoj Africi pronašao imena dvojice Hrvata iz 1884. Istraživanje je otkrilo brojne zanimljivosti

Istraživač Zvonimir Navala, koji je četvrt stoljeća radio u Johannesburgu, nedavno je objavio opsežnu knjigu Croats in the Anglo-Boer War, South Africa 1899-1902. U razgovoru s istraživačem, koji sa suprugom i sinom živi u Kaliforniji, doznajemo niz zanimljivosti vezanih za hrvatsku zajednicu u tom dijelu svijeta, uključujući sudbine našijenca. “Južnoafrička Republika, država na krajnjem jugu […]

Posebice se bavio pitanjem razvoja “hrvatske biološke ekonomije” u smislu personalističkoga poimanja vrijednosti i važnosti svake ljudske osobe i društva u cjelini. Ova knjiga prvi put u Hrvatskoj pruža presjek njegovih, u mnogočemu i danas aktualnih, tekstova.