Cipele ispod badema

Objavljena nova zbirka pjesama Adolfa Polegubića

17. lipnja 2021. u 9:46

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Iz tiska je izišla nova knjiga pjesama dr. Adolfa Polegubića „Cipele ispod badema” u izdanju Biakove d.o.o. iz Zagreba.

U Sydneyu predstavljena knjiga o Blaćanima u svijetu

U Hrvatskom klubu “Dalmacija Sydney”, u prisutnosti dvjestotinjak članova kluba i gostiju, prošli tjedan predstavljena je knjiga „Na putu bez povratka“, poznatog i uglednog hrvatskog autora Dušana Kalogjere. Program je vodila pjesnikinja i dugogodišnja novinarka Ivana Bačić Serdarević. Svaki hrvatski klub u svijetu pa tako i ovaj impozantni u Sydneyu, godinama u tuđini pomaže u […]

Knjigu je uredio i pogovor napisao hrvatski književnik, kritičar i prevoditelj Ivan Babić. U djelu je 65 pjesama, koje su podijeljene u sedam pjesničkih cjelina: Otići znači ostati, Tišina predgrađa, Cipele ispod badema, Tvoja me riječ dotakla, Srcište, Osmijeh urezan u bore i Zaključan u pjesmi. To je autorova 22. knjiga. Nova zbirka objavljena je na 100 stranica, piše IKA.

„Pjesnik Adolf Polegubić ne staje, pa i ova njegova najnovija knjiga poezije, s naslovom ‚Cipele ispod badema‘, svjedoči o toj još neugasloj želji i potrebi za novim poetskim iskazom. U njoj možemo iščitati i kontinuitet njegova pjesničkog stvaralaštva, koji se očituje kako u odranije prisutnoj tematici i motivima, tako i u poetskom, tj. stilsko-jezičnom naslijeđu i prepoznatljivosti. Sedamdesetak pjesama podijeljenih u sedam ciklusa obnavlja one tematske krugove koji čine većinu njegovih ranije ukoričenih zbirki – ljubavne, duhovno-religiozne, refleksivne, autorefleksivne, domoljubne. Šarolikost tih tematskih i motivskih krugova realizirana je unekoliko u stilskoj heterogenosti. Gdjekad jednostavne, gotovo škrte, kontemplirajuće, kontrolirane izričaje, smjenjuju oni slobodniji, razgovorniji; najčešće slobodni stih bez posebnoga ritma ili rime smjenjuju poneki ritmizirani i orimljeni itd. Ipak, ti stihovi izgrađeni od zrnaca i tkiva raznolikih tematskih i stilskih tkanja, kako onih njegova neposrednog iskustva, tako i svjetova refleksije, duhovnih odjeka, čuvstava, traženja i slutnji, počesto se u trenutku pjeva u samom stihotoku pjesničkoga subjekta stapaju u jednu bujicu koja teče i živi vlastitom inercijom“, istaknuo je između ostalog u pogovoru knjige Ivan Babić.

Da bi zlo napredovalo, dobri ljudi trebaju samo – ne činiti ništa

U organizaciji Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, a u povodu obilježavanja tri desetljeća od njezina postojanja i početka progona našeg naroda s tih prostora, 23. lipnja 2021. godine bit će predstavljene dvije knjige autora Zlatka Pintera. U dvorani Hrvatske matice iseljenika od 17 sati djela “Hrvati iz Srijema, Banata i Bačke u […]

Dr. sc. Adolf Polegubić, pjesnik, pastoralni teolog i novinar, rođen je 25. lipnja 1962. u Šibeniku. Djetinjstvo je proveo u Banjevcima. Osnovnu školu završio je u Banjevcima i Stankovcima, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju, a filozofiju i teologiju u Makarskoj i Zagrebu.

Disertaciju naslovljenu “Laici u Crkvi i društvu u Hrvatskoj od 1900. – Njihova duhovnost, crkvena i društvena pozicija i njihove institucije na temelju prosudbe Drugoga vatikanskog sabora” obranio je 1997. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Beču i postigao akademski stupanj doktora teologije. Nekoliko je godina radio kao novinar u Glasu Koncila. Od 2002. je glavni urednik glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj Živa zajednica, koji od rujna 1978. izlazi u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.

Objavio je 22 knjige iz područja pastoralne teologije, duhovnosti, novinarstva, književnosti (poezija) i humora na hrvatskom i njemačkom jeziku te tridesetak znanstvenih radova.

Dobio je nekoliko nagrada i priznanja, među kojima i književnu nagradu „Fra Lucijan Kordić“ za 2018. godinu Društva hrvatskih književnika i ZIRAL – Zajednice izdanja „Ranjeni labud“ iz Mostara za djelo koje obrađuje život Hrvata izvan domovine – za zbirke pjesama Vršak osmijeha, Snatrenja, Poput Giottova kruga i Ogrlica od kamena.

Nova knjiga o hrvatskoj političkoj emigraciji

“Hrvatska politička emigracija – HSS” prva je knjiga autora Ivana Tepeša koja je nastala kao završetak njegovog višegodišnjeg rada, i kao proširenje obranjene doktorske disertacije. Temeljem dostupnih izvora, znanstvene literature i publicistike, ovo djeluje prikazuje i analizira slabo istraženo područje političkog djelovanja Hrvatske seljačke stranke u iseljeništvu u razdoblju od završetka Drugoga svjetskog rata 1945. […]

Član je Društva hrvatskih književnika. Objavljivao je u brojnim listovima i časopisima. Nastupao je na književnim tribinama u domovini i inozemstvu, te na radiju i televiziji. Neke su mu pjesme uglazbljene.