Očuvanje identiteta

Obljetnica Hrvatskog kulturnog centra Chicago, priče koja spaja već 47 godina

19. listopada 2021. u 13:24

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Iva Lugarić

Prošle su dvije godine od posljednje proslave godišnjice Hrvatskog kulturnog centra u Chicagu. Dvije godine u kojima se mnogo toga promijenilo.

Ostaju li Meštrovićevi Indijanci u središtu Chicaga?

Ministar Gordan Grlić Radman na svojoj sjevernoameričkoj turneji jučer se sastao sa zamjenikom gradonačelnice i vijećnikom u gradskom vijeću grada Chicaga, s kojima je razgovarao o micanju Meštrovićevih Indijanaca. “Rečeno mi je da u samom gradskom vijeću zapravo ne vlada raspoloženje da bi se taj spomenik maknuo”, otkrio je ministar Grlić Radman. Naglasio je i […]

Promijenio se izgled centra koji je sada zasjao u novom ruhu i oduševio sve okupljene. No nažalost, pomalo se promijenila dinamika među članovima; otuđio je brojne ljude unutar zajednice pa su mjeseci razdvajanja uzeli danak.

Iva Lugarić

Ipak, sretni i puni onog istog životnog optimizma koji nas Hrvate uvijek spaja, goste su pozdravili Nikola Soldo, predsjednik centra, Sanja Laković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu, fra Jozo Grbeš, kustos i fra Dražan Boras, župnik župe blaženog Alojzija Stepinca.

Generalna konzulica istaknula je radost i zadovoljstvo ponovno vidjeti sve okupljene, naglasivši važnost Hrvatskog kulturnog centra u održavanju hrvatske kulture i običaja. Centar je opisala kao mjesto koje je svima drugi dom, mjesto na koje su svi ponosni, mjesto gdje se zajedno slavi, uči i druži. Spomenula je duboko ukorijenjenu katoličku vjeru i zajedništvo s crkvom koja je ovu zajednicu održavala i jačala tijekom 47 godina postojanja.

Iva Lugarić

Omiljeni duhovnik zajednice Chicaga fra Jozo Grbeš istaknuo je kako u vremenima zbunjenosti treba biti jasan; u vremenima podjela, treba biti jedinstven; a upravo je centar mjesto gdje se Hrvati okupljaju godinama i kao takav treba ostati mjestom zajedništva.

Hrvati u Chicagu proslavili 115. Veliku Gospu: Vjera koja nas vodi, tradicija koja nas čuva i ljubav koja nas jača

Daljine postaju manje, nostalgije slabije i zajedništvo veće kada se čovjek Duhom i srcem poveže sa svojim izvorima. Hrvati su još od godine davne 1906. u Chicagu vezali svoje živote uz slavlja i sjećanja koja su ih povezivala s domovinom. Upravo tako je i nastajalo slavlje Velike Gospe koje ovdje traje već 115 godina. Čovjek […]

“On je postao dom mnogima, a svako naše djelovanje neka bude s ciljem spajanja i okupljanja, nikada razdvajanja”, istaknuo je fra Dražan Boras, izrazivši zahvalnost onima koji su još davnih dana osnovali Hrvatski kulturni centar, podsjetivši koliko je truda i odricanja potrebno za stvoriti, graditi i održavati ovakvu jednu zajednicu. Naglasio je kako je na novom naraštaju velika zadaća – očuvati zajedništvo i centar…

Iva Lugarić

Ono što je istaknuto i istina oko koje se svi slažu – da bi opstali kao zajednica u ovim novim vremenima u kojima se polako gubi potreba čovjeka za čovjekom, koja brišu sve poznate granice; vremena u kojima mnogi gube svoj identitet – očuvati ovaj naš hrvatski, daleko od domovine nije uvijek lako, ali je ujedno i naša sveta
zadaća. Potrebno je vremena, odricanja i ljubavi velikog broja članova zajednice. Mnogi se nadaju da će ova predivna priča još dugo potrajati.

Iva Lugarić