piše: fra Jozo Grbeš

Odgovor na ovo temeljno pitanje odredit će sve naše odnose

13. prosinca 2021. u 4:46

Potrebno za čitanje: < 1 min

fra Jozo Grbeš

Duhovnost

FOTO: Pixabay

U Isusovu rođenju Bog kaže da je dobro biti čovjek. Jedincatost kršćanstva uvijek je bila utjelovljenje. To znači da su duhovna stvarnost i materijalna priroda (fizička, ona koju možemo vidjeti i dodirnuti) zaista jedno. Oduvijek su bili jedno, još od početka.

Vjerovali su mu! Samo zato što je živio ono što je govorio i govorio ono što je živio!

Slušamo ovog došašća o Ivanu, čovjeku iz pustinje. Da živi u naše vrijeme rekli bi da je luđak, budala, otkačen tip… Obukao se u devinu dlaku, neku čudnu kožu stavio na sebe, opasao se čudnim pojasem i najavljivao ljudima neki čudni dolazak. I zanimljivo – vjerovali su mu! Samo zato što je živio ono što je […]

Ono što se očituje u Isusovu tijelu jest očitovanje univerzalne istine: materija je i uvijek je bila mjesto gdje se Duh krije, koji se zauvijek nudi da se iznova otkrije. U materiji, u zemlji, u tijelu, u svijetu!

PROBLEM

Naš dualistički um (crno, bijelo, dobro, loše, ljudsko, božansko, gore, dolje…) nije u stanju prihvatiti učenje da je Isus istodobno i potpuno čovjek, i potpuno Bog, božansko i ljudsko u jednome.

Naši dualistički umovi trebaju odabrati jedno ili drugo, što će rezultirati time da Isusa razumiju samo kao božanskog, a ljude samo kao ljude, usprkos svim suprotnim biblijskim i mističnim tvrdnjama.

RJEŠENJE

Nadvladavanje ove podjele je smisao utjelovljenja Boga u Kristu, upravo ono što slavimo na Božić.

  1. Ako nismo uspjeli uravnotežiti čovječanstvo i božanstvo u Isusu, što vjerojatno odražava zašto to nismo u stanju uravnotežiti u sebi. Isus je model za sve nas. Ravnoteža u svagdašnjem životu jest odraz da razumijemo!
  2. Ako ne razumijemo rezultat je to da i dalje o sebi razmišljamo kao o običnim ljudima koji očajnički pokušavaju postati “duhovni”.
  3. Kršćanska objava kaže nam da smo već duhovni („u Bogu“), a naša je teška, ali nužna zadaća naučiti kako postati čovjekom.

fra Jozo Grbeš: Na kraju svakog puta ostaje nam reći samo hvala

Pada lišće, mijenja se priroda. Ljudi dolaze i odlaze, ideje također dolaze, odlaze i prolaze. Promjena je stalnost života. Jesen je vrijeme tog raskrižja toplog i hladnog, zelenog i sivog, životnog i mrtvog. Lišće pada, pada u svoj odlazak. Boje jeseni su najljepše boje zemlje i pričaju priču prolaznog. Stabla kao da su na olimpijadi, […]

Ovog Božića zato se pitamo: kako postati čovjekom? Kako biti u tijelu osoba duha, kako biti pun čovjek? Odgovor na to temeljno pitanje odredit će sve naše odnose, posebice sada u vrijeme kaosa i virusa, podjela i sukoba, zbunjenosti i diktatura.