Učenje hrvatskog jezika

Odlične vijesti za Hrvate u Britanskoj Kolumbiji

25. rujna 2021. u 5:35

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

U suradnji sa Sveučilištem u Britanskoj Kolumbiji, Sveučilište u Zagrebu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i udruge hrvatske zajednice u Kanadi postigli su sporazum koji će učenicima srednjih škola u Britanskoj Kolumbiji omogućiti učenje hrvatskog jezika kao izbornog predmeta.

VELIKI SPECIJAL (1) o ribarstvu Hrvata u Britanskoj Kolumbiji. Imali su vlastito brodogradilište, lovili losose…

Ribarstvo u Britanskoj Kolumbiji dijeli se na glavnije kategorije kao što su bacanje mreže među brodovima, ribolov manjim mrežama, kružno postavljanje mrežnog konopca, zavisno od toga na koji se način riba lovi. Svrha je ovog izlaganja opisati tehnološki razvoj ribarske mreže te spomenuti neke Hrvate koji su u tom razvoju imali neku ulogu. Kako ne […]

Po završetku programa uspješnim polaznicima tečaja bit će dodijeljena diploma (potvrda) s 4 boda ECTS po Europskom sustavu prijenosa i prikupljanja bodova. Time će studentima biti priznat hrvatski jezik kao drugi ili strani jezik za prijem na UBC, i kao izborni predmet u srednjoj školi.

Program učenja hrvatskog jezika izvodit će Croaticum – Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ova akreditirana visokoškolska ustanova organizirat će sinkroni interaktivni internetski tečaj. Nastava će se odvijati nedjeljom poslijepodne prema pacifičkom vremenu, od listopada do svibnja. Croaticum će po završetku tečaja izdati posebnu diplomu (potvrdu) o uspješnom završetku programa u kojoj će biti navedena pohađana razina i postignuta ocjena.

Odjel za središnje, istočne i sjeverne studije Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji (UBC) uzet će u obzir 4 ECTS boda za one studente koji uspješno polože Croaticumove tečaje za dobivanje kvalifikacije na njihovom fakultetu.

„Ovdje u Kanadi, ali i na Sveučilištu u Britanskoj Kolumbiji, rjeđe poučavani jezici poput hrvatskog nisu ništa manje važni od njemačkog, španjolskog ili mandarinskog. Oni su riznice znanja, iskustava i značenja nebrojenih naraštaja i bez njih ne možemo. Mi na Odjelu, ali i na Filozofskom fakultetu, radujemo se ovom partnerstvu koje će dodatno osnažiti našu posvećenost proučavanju Jugoistočne Europe u svoj njezinoj složenosti. Ujedno se nadamo da će ovaj program osnažiti zajednice koje govore hrvatski te im otvoriti dodatne mogućnosti u Britanskoj Kolumbiji”, rekao je dr. sc. David Gramling, profesor i voditelj Odjela za središnje, istočne i sjeverne studije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji.

VELIKI SPECIJAL (2) o ribarstvu Hrvata u Britanskoj Kolumbiji. Kako je Mario Puratić osmislio revolucionarno rješenje!

Malo je tehnoloških novina bilo uvedeno u ribarsko brodovlje sve do kasnih 1940-ih godina, kad je nekoliko ribara upotrebljavalo rudimentarni cilindar, ali s malo uspjeha. Ribarski valjkasti brod nasuprot četverokutnom brodu može postaviti mrežu mnogo brže. Cilindar je bio na mehanički ili hidraulički pogon, a horizontalni cilindar – napravljen od drveta ili aluminija – stavio […]

„Radujemo se što srednjoškolcima iz Britanske Kolumbije možemo ponuditi mogućnost učenja hrvatskog jezika i dobivanja diplome (potvrde) Sveučilišta u Zagrebu. U dijaspori često nema dovoljno tečajeva hrvatskog jezika za srednjoškolce. Ovom ćemo suradnjom oživiti hrvatske jezične programe u Britanskoj Kolumbiji i pozicionirati Britansku Kolumbiju uz bok Ontariju gdje se hrvatski jezik u srednjim školama kontinuirano uči od 1988.“, rekla je Ana Bačić, mag. ed., koordinatorica za programe na hrvatskom jeziku u Kanadi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

„Croaticum – najstarija je i najveća ustanova na kojoj se poučava te znanstveno i stručno proučava i opisuje hrvatski kao drugi, strani i nasljedni jezik. Jedna je od temeljnih Croaticumovih misija i aktivno pomagati hrvatskim zajednicama izvan Republike Hrvatske da se nastave aktivno služiti hrvatskim jezikom te da ostanu u živom kontaktu s hrvatskom kulturom. Zbog toga smo iznimno sretni i ponosni što nam se pružila mogućnost sudjelovati u ovom projektu te što popisu sveučilišta s kojima surađujemo možemo dodati i UBC. Vjerujemo da u suradnji s takvim kvalitetnim partnerom možemo postići zajednički cilj ojačavanja hrvatske zajednice u Britanskoj Kolumbiji te povećanja vidljivosti hrvatskog jezika”, naglasio je dr. sc. Darko Matovac, lektor i znanstveni suradnik u Croaticumu – Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ove školske godine nastava počinje 17. listopada i završava 15. svibnja. U školskoj će se godini nastava održati 20 puta, svaki put u trajanju od dva i pol sata, uz pauzu od 15 minuta. Dodatno, učenici će biti uključeni u projektnu nastavu.

“Jezik nije samo sredstvo komuniciranja, jezik je dio identiteta svake osobe. Učenje hrvatskog jezika izvan domovine je od velike važnosti. Samo tako možemo spasiti vlastiti identitet. Novoostvareni program učenja hrvatskog jezika u Britanskoj Kolumbiji je obećavajući korak za buduće generacije hrvatskog identiteta”, zaključila je Katarina Tomas, profesorica hrvatskog jezika u široj regiji Vancovera…

VELIKI SPECIJAL (3) o ribarstvu Hrvata u Britanskoj Kolumbiji. Prvo je lopatom izbacivao teret iz broda, a već godinu dana kasnije imao je vlastitu posadu

Motorni uređaj dozvoljavao je većim brodovima u vanjskim vodama lovljenje većim i dubljim mrežama, jer je – kako se govorilo – trebalo imati teže mreže na “zapadnim obalama” Otoka Vancouvera, prema kojem su ti ribari težili zbog dubina u kojima se dobro riba hvatala. A hidraulički način pokretanja cilindra još nije bio dovoljno usavršen niti […]

Za dodatne informacije o programu i načinu prijave posjetite ovu internetsku stranicu ili kontaktirajte sljedeće osobe:

Katarina Tomas, katarina.tomas@bccroatian.ca
Ana Bačić, ana.bacic@bccroatian.ca