The Apple Shrinking

Oslikao transformaciju životnih navika Njujorčana tijekom pandemije koronavirusa

4. siječnja 2023. u 21:20

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Goran Vranić, Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Nacionalni muzej moderne umjetnosti izložbeni program u Galeriji Josip Račić u 2023. godini započinje 10. siječnja otvorenjem izložbe “The Apple Shrinking”, renomiranog hrvatskog slikara, strip-crtača i muralista Stipana Tadića, koji od 2018. živi i radi u New Yorku.

Rio de Janeiro: Na otvorenje izložbe o braći Seljan stigao i Eduardo da Silva

Treća gostujuća izložba o braći Seljan postavljena u Brazilu otvorena je u središtu Rio de Janeira u Muzeju Republike samo dan nakon što je Hrvatska nogometna reprezentacija izbacila Brazil sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Tako je i sam emotivan govor ravnatelja Museo da Republica, Maria Chagasa, bio obilježen tim aktualnim događajem. Na otvorenje je […]

Naziv umjetnikove zagrebačke izložbe, koju će publika imati priliku razgledati od 10. siječnja do 5. veljače, parafraza je naziva pjesme Melvina Van Peeblesa The Apple Streching koja opisuje velegradski život New Yorka, a koju je 1982. na LP-u Living My Life objavila i proslavila Grace Jones.

Za postav izložbe Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i autor koncepcije, odabrao je 18 djela. Riječ je o radovima na papiru, uljima na platnu, uljima na drvu i slici na staklu, na kojima Stipan Tadić poput vlastitog dnevnika bilježi transformaciju životnih navika Njujorčana za vrijeme pandemije COVID-19, kao i drugačiju atmosferu kojom je taj velegrad odisao.

“Prikazi života i portreti Tadićevog naraštaja najmarkantniji su dio umjetnikova njujorškog opusa”, istaknuo je Branko Franceschi u predgovoru pratećeg kataloga izložbe, stoga je uz prizore praznih gradskih ulica i trgova, stanica podzemne željeznice, divovske stambene zgrade utonule u sumornu atmosferu civilizacijskog zastoja u odabir uvrstio i portret Renea te nekoliko umjetnikovih autoportreta (Autoportret s New Jerseyem, Autoportret u Kineskoj četvrti, Manhattan, Autoportret s uličnom hranom, Šetnja kroz Mott Street).

Na izložbi prikazano što su Hrvatice nosile prije 70-ak godina u Srijemu

U Zavičajnom muzeju Ruma 28. prosinca 2021. otvorena je etnološka izložba “Dva i pol stoljeća od dolaska Hrvata u istočni Srijem”, autora Jelene Arsenović i Milivoja Kovačevića, javlja Hrvatska riječ. Temeljem prikupljenih predmeta obuhvaćeno je razdoblje 20. stoljeća, a istraživanje je trajalo godinu dana. Srijem je do osmanskog osvajanja bio pretežito naseljen Hrvatima, Mađarima i […]

“Tadića generalno govoreći resi zanimanje za stvarnost koja ga okružuje, a njegova izrazita pronicljivost i sposobnost da izborom motiva i koncipiranjem kompozicije u segmentu svakodnevice kojeg slika iznese puno dublje viđenje stvarnosti od onog što oko neposredno vidi, čine ga vrsnim kroničarem kurentnih zbivanja”, istaknuo je Franceschi.