Brazil

Rio de Janeiro: Na otvorenje izložbe o braći Seljan stigao i Eduardo da Silva

15. prosinca 2022. u 12:14

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Etnografski muzej, Zagreb

Treća gostujuća izložba o braći Seljan postavljena u Brazilu otvorena je u središtu Rio de Janeira u Muzeju Republike samo dan nakon što je Hrvatska nogometna reprezentacija izbacila Brazil sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Santiago: Na otvorenje izložbe o braći Seljan stigao i brat čileanskog predsjednika

Izložba Etnografskog muzeja u Zagrebu o Mirku i Stevi Seljanu te njihovim istraživanjima u Južnoj Americi otvorena je ovaj tjedan na Fakultetu arhitekture i urbanizma Čileanskog sveučilišta u Santiagu. Program su otvorili rektor Sveučilišta Ennio Vivaldi i veleposlanica Mira Martinec, a govorili su Goranka Horjan, direktorica Etnografskog muzeja, Marija Živković, autorica izložbe i Daniel Opazo, […]

Tako je i sam emotivan govor ravnatelja Museo da Republica, Maria Chagasa, bio obilježen tim aktualnim događajem. Na otvorenje je došao i Eduardo da Silva, nekadašnji hrvatskih reprezentativac brazilskih korijena, a danas počasni konzul Republike Hrvatske u Brazilu.

Ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan zahvalila je kolegi Chagasu i njegovu timu što su osigurali izložbeni prostoru u prekrasnoj povijesnoj građevini – palači Catete – koja je nekoć bila i predsjednička zgrada prije preseljenja glavnog grada u Brasiliju.

Santa Cruz: Veliki interes publike na izložbi o poznatoj hrvatskoj braći

Otvorenje izložbe o braći Seljan u najvećem bolivijskom gradu Santa Cruzu okupilo je različitu publiku – od muzealaca iz prestižnih institucija pa sve do potomaka hrvatskih iseljenika. Priča o dvojici iznimnih istraživača s početka 20. stoljeća koji su svoj životni put završili u Južnoj Americi potaknuo je veliki interes prisutnih uz snažan emocionalni naboj, pobudivši […]

Izložba je otvorena uz prisustvo brojne publike među kojima je bio i značajan broj potomaka braće Seljan koji uglavnom i žive u Rio de Janeiru i njegovoj okolici.

Rio de Janeiro je bio prvi grad u koji su Seljani pristali po dolasku u Latinsku Ameriku kako bi započeli svoje istraživačke poduhvate, a samo mjesto Catete dokumentirano je i u izloženoj građi glavnih protagonista izložbe.

Etnografski muzej, Zagreb

O djelovanju braće Seljan govorila je kustosica Etnografskog muzeja i autorica izložbe Marija Živković, dok se na cijeli projekt obilježavanja 30 godina međunarodnog priznanja Hrvatske, u sklopu kojega je organizirana latinskoamerička turneja, osvrnuo veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu, Nj. E. Ranko Vilović.

U Karlovcu otvorena izložba o braći Seljan. Izloženi su njihovi osobni predmeti, fotografije, putne bilježnice, pisma i geografske karte

U Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu od srijede se može razgledati izložba “Braća Seljan – kroz prašume i pustinju”. Karlovčani Mirko i Stevo Seljan poznati su po istraživanjima sa samog kraja 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi. Izložbom su obuhvaćena sva njihova putovanja. Mirkovo pohod pješice od Sankt-Peterburga do Pariza, […]

Produkciju i postav izložbe u Riju napravili su suradnici iz Brazila: Luis Marcel Mendes i Suzy Muniz. Izložba ostaje otvorena do sredine siječnja.