Iquique

Otvoren Konzulat Republike Hrvatske na sjeveru Čilea. Hrvati su ovdje iseljavali zbog proizvodnje salitre

4. veljače 2022. u 15:56

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Čile

Svečano je otvoren Konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u gradu Iquique na čelu s počasnim konzulom Hrvojem Bogdanom Ostojicem Pericem, koji već niz godina okuplja hrvatsku zajednicu i radi na očuvanju hrvatskog identiteta na sjeveru Čilea.

Otvoren Konzulat Republike Hrvatske u Antofagasti

U subotu je svečano otvoren Konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u gradu Antofagasti. Novim počasnim konzulom imenovan je Marco Buzolić, ugledni član hrvatske zajednice. Uz Antofagastu, novootvoreni konzulat ostvaruje nadležnost i za regije Atacama i Coquimbo. Svečana ceremonija održana je u prostorijama Sportskog kluba Hrvatski Sokol u kojem se od 1994. godine nalazi sjedište konzulata. […]

Uz regiju Tarapacá, novootvoreno konzularno predstavništvo ostvaruje konzularnu nadležnost i nad regijom Arica y Parinacota.

Uz prisutnost veleposlanice Mire Martinec, svečana ceremonija održana je u prostorijama velebnog Hrvatskog doma u Iquiqueu koji od 1954. godine djeluje na glavnom gradskom trgu Plaza de Armas. Inače, prisutnost Hrvata u regiji Tarapaca seže još iz druge polovice 19. stoljeća kada je započeo masovniji dolazak hrvatskih iseljenika, većinom s otoka Brača, privučeni proizvodnjom salitre.

Napustio nas je veliki književnik iz Čilea koji je opisao mukotrpan rad i samoću hrvatske dijaspore

U Santiagu je 27. ožujka 2021. preminuo Eugenio Mimica Barassi. Veliki čovjek i veliki književnik, akademik kojim se jednako trebaju ponositi i Čile i Hrvatska, snažna spona između tih dviju zemalja. Rođen je u Punta Arenasu 4. studenog 1949. godine. Otac mu je bio iz mjesta Mimice, a majka Talijanka. Bio je nositelj niza visokih […]

Zbog Covid-19 ograničenja, svečanosti otvorenja uz predstavnike VRH Santiago prisustvovali su i gradonačelnik Mauricio Soria, članovi konzularnog zbora iz Iquiquea, predstavnici regionalne i državne vlasti, vojni predstavnici te predstavnici hrvatskih društava iz grada Iquiquea.