Joseph Donald Petrovich

Ovaj Hrvat iz Detroita nagrađen je Oscarom za animirani film. Ali u neka druga vremena, kada je svaki pokret trebalo nacrtati rukom!

27. siječnja 2022. u 9:31

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: Privatni album

Joseph Donald Petrovich rođen je 8. srpnja 1924. godine u Lansingu, Michigan. Otac mu je bio Petar Petrović koji je iz rodne Srijemske Mitrovice došao u Ameriku 1913., a majka, Magdalena rođena Šimunić, rođena je u Americi od hrvatskih roditelja.

Pomogao je Hrvatima u Pittsburghu, ali ne i sebi. Otišao je bez novčića u džepu i bez imena na grobu. Napušten i odbačen

Više puta ljudi žive kratko, pa i prekratko, ali ostvare više nego oni koji žive, mogli bismo reći životare, do duboke starosti. Jedan od tih u kojima je život prebrzo, ali stvaralački izgarao, bio je Zdravko Mužina. Mužina je rođen 7. kolovoza 1869. u Rijeci (Sušaku). Poslije završene srednje škole studirao je u Beču i […]

Već u ranim godinama bilo je očito da Joseph (Joe) ima dara za risanje i uz podršku svojih roditelja nakon srednje škole završio je umjetničku školu (Meinzinger Art School) u Detroitu. Došla su i ratna vremena i Joe je bio američki vojnik, odnosno narednik, tijekom Drugog svjetskog rata, a zatim se oženio i imao šestero djece.

Petrovich je radio u promidžbenoj tvrtki Jam Handy u Detroitu, bio je animator raznih TV reklama, crtao za vojne priručnike i stripove u novinama Stars and Stripes. Zatim je, s dvojicom prijatelja, utemeljio tvrtku The Cartoon Factory, kojoj su kasnije promijenili ime u Maxwell-Petok-Petrovich Productions.

Godine 1971. Joe je animirao film The Crunch Bird (Ptica koja drobi), koji je u travnju 1972. dobio Oscara u kategoriji kratkog animiranog filma. Bio je to kratak film, ali njegov koncept i umjetnički izražaj bili su prepoznati i nagrađeni od kolega umjetnika.

Miloslavich je bio svjetski poznat vještak za sudsku medicinu kojeg je jugoslavenski sud osudio na smrt

Edward Lucas Miloslavich rođen je 20. prosinca 1884. u gradu Oaklandu, Kalifornija, od oca Luke i majke Vice rođ. Milković. Oni su krajem 19. stoljeća otišli iz svog lijepog Postranja kod Dubrovnika u daleku Ameriku, ali nakon nekoliko godina vratili su se s djecom u svoj topli zavičaj. Tako je naš Eduard, rođeni Amerikanac, stigao […]

Imajmo na umu, tad se animacija radila rukom i svaki pomak na filmu bio je rađen na pojedinačnim prozirnim listovima. Za ovaj film od dvije minute Petrovich je trebao nacrtati više od 3500 stranica. Puno je to vremena i strpljenja, ali sve što se radi s ljubavlju nije teško i na kraju donese dobre plodove.

Naš Joe je, nažalost, umro premlad. Bilo je to 27. ožujka 1977. godine. Ali on je obogatio ovaj svijet svojim talentima i djelima, te svojom djecom i velikom ljubavlju. Možemo dodati da je njegov unuk, Matthew Ducan, pošao putem svog djeda i postao animator crtanih filmova, onako kako je to radio njegov djed Joe.

Hrvat je bio predsjednik Kostarike: Ni prije ni poslije njega nismo imali takav slučaj

Hajdemo odavde u Centralnu Ameriku, u Kostariku, gdje je uvijek toplo. Ona je smještena između Nikaragve na sjeveru i Paname na jugu, te Tihog oceana na zapadu i Karipskog mora na istoku. Bogata je planinama, vulkanima i kišama, a ime Costa Rica znači “bogata obala”. Tropski je to kraj te ima samo dva godišnja doba: […]

Stariji članovi hrvatske zajednice u Detroitu još se dobro sjećaju Josipove majke koja je uvijek radila za dobrobit mjesne hrvatske katoličke župe, kao i oca mu Petra, uvijek nasmijana lica i vesele naravi. Njegov brat Frank, sa suprugom Anom i tri kćerke, bili su (i ostali) jedna od najdjelatnijih hrvatskih obitelji u ovoj hrvatskoj zajednici. Joe je dobio Oscara u Hollywoodu, a cijela obitelj Petrović zaslužuje priznanje radi svojih doprinosa i djelatnosti među Hrvatima u Detroitu već nekoliko naraštaja.