Hrvatska inozemna pastva

Ovo su najnoviji podaci o prisutnosti hrvatskih svećenika u svijetu

25. siječnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: TU HBK

Članovi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su u Zagrebu svoje 25. godišnje zajedničko zasjedanje.

San Pedro: Vlč. Ivan Gerovac proslavio 50 godina svećeništva

Pedeseta obljetnica svećeničkog ređenja o. Ivana Gerovca proslavljena je u nedjelju u župnoj crkvi Mary Star of the Sea na poluotoku San Pedru u Los Angelesu. Misu je predslavio župnik Maurice Harrigan, a suslavila su još četvorica svećenika: Charbel Grbavac, Ivan Jordan, Patrik Foutts i Petar Arnodi. Po završetku misnog slavlja svečanost se nastavila u […]

Predsjedali su predsjednik HBK splitsko-makarski nadbiskup i porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša i vrhbosanski nadbiskup i predsjednik BK BiH apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić.

Dvije biskupske konferencije zajednički skrbe za hrvatske vjernike u iseljeništvu pa su toj temi posvetili osobitu pozornost. Upoznati su s djelovanjem zajedničkog Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu te su saslušali izvješće Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu za 2022. godinu.

Hrvatska inozemna pastva trenutačno je organizirana u 183 grada diljem svijeta i u njima djeluje 184-ero svećenika, od kojih 55 biskupijskih i 129 redovničkih iz Crkve u Hrvata. Biskupi su ustvrdili da je i dalje neophodna pastoralna skrb za članove njihovih biskupijskih zajednica koji su iz raznih razloga napustili svoj rodni kraj, kao i da se, nažalost, nastavlja iseljavanje iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i iz drugih krajeva gdje Hrvati žive stoljećima.

Nevjerojatna priča! Hrvatski svećenik zaposlio se u Americi u tvornici kako bi mogao novčano pomagati braći

Smrću hrvatskog dominikanca dr. Reginalda Ivana Rabadana nestala je iz hrvatskih redova u Americi markantna osobnost. Preminuo je 18. kolovoza 1968. u Chicagu. Sljedećeg dana trebao se vratiti doma u hrvatsku župu Presvetog Trojstva na Throop ulici. Otkako je došao u Ameriku 1937. godine, pomagao je u duhovnoj pastvi na ovoj hrvatskoj župi. Gruda ugrušane […]

Prisutni su detaljno upoznati sa životom i radom u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu u kojem trenutačno borave 22 svećenika na poslijediplomskom studiju iz raznih biskupija Crkve u Hrvata.

Izraz osobite blizine i solidarnosti između dviju biskupskih konferencija jest akcija Hrvatskog Caritasa pod naslovom „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. Biskupima je predstavljen tijek prošlogodišnje akcije i planovi za ovogodišnji Tjedan koji će se održati od 5. do 12. ožujka.

Saslušavši izvješće o radu Biskupske komisije HBK za liturgiju i Vijeća za liturgiju BK BiH, biskupi su razmišljali o što učinkovitijem načinu djelovanja na liturgijskom planu na hrvatskom govornom području. U tom duhu izneseni su i neki konkretni prijedlozi koje će svaka biskupska konferencija razmotriti na svojem zasjedanju.

Objavljeni podaci o prisutnosti hrvatskih svećenika u Rimu

Banjolučki pomoćni biskup Marko Semren kao predsjednik Biskupskoga povjerenstva za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, obavio je od 9. do 12. siječnja redovitu godišnju vizitaciju Zavoda. Biskup Semren susreo se i obavio pojedinačne razgovore s upravom Zavoda, svećenicima pitomcima, časnim sestrama i djelatnicima te je obišao zavodsku imovinu. Završetak vizitacije u četvrtak 12. […]

Članovi HBK i BK BiH upoznati su i s pojedinostima ovogodišnjeg središnjeg obilježavanja spomena na Bleiburšku tragediju koja će se, pod pokroviteljstvom HBK-a i u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije, održati 13. svibnja u Macelju. Biskupi su također informirani o radu Komisije HBK-a i BK BiH za hrvatski martirologij i biskupijskih povjerenika za popis žrtava.