Kalifornija

San Pedro: Vlč. Ivan Gerovac proslavio 50 godina svećeništva

7. prosinca 2022. u 15:49

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: NADA PRITISANAC MATULICH/IKA

Pedeseta obljetnica svećeničkog ređenja o. Ivana Gerovca proslavljena je u nedjelju u župnoj crkvi Mary Star of the Sea na poluotoku San Pedru u Los Angelesu.

Hrvati iz San Pedra uručili 12 stipendija učenicima deficitarnih zanimanja

Svečana dodjela 12 stipendija učenicima obrtničkih i deficitarnih zanimanja Dubrovačko-neretvanske županije za 2022./23. godinu održana je u petak u prostorijama DEŠE Dubrovnik. Ovogodišnji dobitnici su slastičari, frizeri, automehaničari, vodoinstalateri, kozmetičar i kuhar iz Dubrovnika, Dubrovačkog primorja, Konavala, Župe dubrovačke i Metkovića. Stipendija iznosi 1000 američkih dolara te se isplaćuje u šest rata. Svjesna važnosti ostanka […]

Misu je predslavio župnik Maurice Harrigan, a suslavila su još četvorica svećenika: Charbel Grbavac, Ivan Jordan, Patrik Foutts i Petar Arnodi. Po završetku misnog slavlja svečanost se nastavila u župnoj dvorani. Proslavu je uveličao Hrvatski crkveni zbor.

U zahvalu za milosti koje je o. Gerovac podijelio s vjernicima održani su prigodni govori. Slavljeniku su uz govore predana priznanja i zahvale. Uime nacionalne organizacije Američkoga hrvatskog kongresa priznanje mu je predao Emil Sunjara, a u ime udruženja Velike Gospe Natalie Sutlovich.

Proslavu je organizirao Mario Juravich, predsjednik Hrvatskoga katoličkog društva ž. Uz obljetnicu o. Gerovca, proslava je održana i u povodu spomendana sv. Nikole Tavelića, zaštitnika Hrvatskoga katoličkog društva. Juravich je također uručio priznanje jubilarcu za svu podršku i duhovnu skrb koju je velikodušno pružao surađujući s hrvatskom zajednicom u San Pedru. Zajednica broji više od 35 tisuća Hrvata.

Svećenik koji je djelovao u Torontu, Hamiltonu, Mississaugi i Oakvilleu proslavio 55 godina svećeništva i 30. obljetnicu biskupstva

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac u nedjelju je pokraj kipa bl. Alojzija Stepinca na krašićkom trgu proslavio 55 godina svećeništva i 30. obljetnicu biskupstva, javlja IKA. Koncelebrirali su propovjednik na misnome slavlju vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić, sisački biskup Vlado Košić, varaždinski biskup Bože Radoš, umirovljeni varaždinski biskup […]

O. Ivan, vidno dirnut čestitkama i dobrim željama, zahvalio je svima za čestitke i organizaciju svečanosti upriličene za zlatnu obljetnicu njegovoga svećeništva.

NADA PRITISANAC MATULICH/IKA

O. Ivan Gerovac rođen je i odrastao u Zagrebu. Redovnički život u Družbi Isusovoj započeo je 1962. godine. Za svećenika je zaređen 1972. Od 1970. godine spremao se za misije u Africi. U Dublinu u Irskoj studirao je teologiju i „Community Development“. Studij teologije nastavio je u Rimu te je prošao tečaj medicine za misionare. Svečane zavjete položio je 1983. u Rimu nakon posljednje probacije koju je prošao u Hrvatskoj, Francuskoj i Italiji. Doktorirao je u Rimu 1984. U misijama djeluje od 1978. godine.

Nakon 25 godina misionarskog rada u Africi, o. Gerovac je došao 2003. u Župu Mary Star of the Sea – San Pedro. Kao pomoćnik župnika djelovao je do sredine 2012. godine kada je imenovan za upravitelja Hrvatske župe sv. Ante u Los Angelesu.

Spektakularan let iznad mosta u San Pedru koji je napravljen zaslugom Hrvata. Tko je bio Vincent Thomas?

Jedan od najznačajnijih monumentalnih objekata u Kaliforniji, osim proslavljenog Golden Gate Bridgea u San Franciscu, jest također viseći most The Vincent Thomas Bridge u San Pedru. Taj most dugačak oko dva kilometra, od 1940. godine povezuje luku Los Angelesa, odnosno San Pedro, s lukom i gradom Long Beach te preko Terminal Islanda s velikim industrijskim […]

Godine 2015. se kao umirovljen svećenik vratio u župu Mary Star of the Sea. Uz pastoralno djelovanje u župi, s naglaskom za hrvatski i talijanski puk, pomaže također u obližnjoj bolnici i djeluje kao kapelan u službi američke avijacije u Los Angelesu, piše IKA.