Pavle Radmilović

Plivački prvak Velike Britanije bez konkurencije bio je – Dubrovčanin

2. prosinca 2020. u 1:22

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Pixabay

Kada bi netko sastavio popis sportaša našeg podrijetla, koji su nastupali pod zastavama drugih zemalja i postizali vrijedne pobjede i zapažene rezultate, sigurno je da bi se u samom vrhu našlo ime Dubrovčanina Pavla Radmilovića, plivačkog prvaka Velike Britanije i višestrukog olimpijskog pobjednika. U svojoj neobično dugoj sportskoj karijeri on je nastupao na svim olimpijskim igrama od 1908. do 1928. godine, osvojivši kroz to vrijeme čak četiri zlatne olimpijske medalje. Po tome je Pavle Radmilović bio poznat kao jedan od najvećih sportskih velikana svoga doba.

Velika ispovijest Borisa Mikšića: U formuli krv + znoj + suze malo mjesta ostaje za ono što zovemo slavom

Šezdeset i osme godine, koju svijet pamti kao neobuzdanu godinu prosvjeda mladosti, jedan je običan izlet u samoborske brege presudno odredio cijeli moj životni put. Na povratku, idući prema “Samoborčeku”, prolazili smo moja djevojka Dunja i ja glavnim trgom kad smo začuli neuobičajeno glasno brujanje automobilskog motora. Okrenuli smo se i ugledali crveni Ferrari 500 […]

Tko je, u stvari, Pavle Radmilović i što o njemu znamo? Našoj javnosti je to ime gotovo nepoznato, a čak i među sportskim specijalistima malo je onih koji znaju nešto o tom izuzetnom britanskom sportašu hrvatskog podrijetla. Prvi je na njega svratio pozornost vrijedni istraživač povijesti našeg sporta Hrvoje Macanović u jednom članku objavljenom 1967. godine. Radmilović je te godine, na samom kraju svog životnog puta, dobio najviše priznanje koje jedan plivač može dobiti: izabran je za počasnog člana “The International Swimming Hall of Fame” u Fort Lauderdaleu (SAD). O tome je pisao svjetski tisak pa je tako, čini se, glas o ovom šampionu dopro i do Macanovića.

Prvu vijest o njemu nalazimo u dubrovačkoj “Crvenoj Hrvatskoj”. U broju od 24. prosinca 1903. u Gradskoj kronici čitamo: “Dubrovčanin atleta odlikovan. Engleski list Football the News donosi sliku i vrlo lijep članak o našem Dubrovčaninu g. P. Radmiloviću. Radi pomanjkanja prostora osvrnut ćemo se u idućem broju”. Desetak dana kasnije, u broju od 3. siječnja 1904. godine, “Crvena Hrvatska” uistinu donosi opširan članak o Radmiloviću. Evo što u njemu piše:

“U prošlom smo broju javili kako s velikom pohvalom spominje engleski list Football the News našeg sugrađanina P. Radmilovića, kao atletu i plivača. Zanimljivo je što taj stručni list o njemu piše: ‘Plivač mora biti rođen i kao pjesnik. Takav rođeni plivač je g. P. Radmilović; 18 mu je godina, visok je oko 5 stopa i 10 palaca, te je upravo idealno razvijen za plivača. Već u 9. godini imenovan je najboljim plivačem plivačke škole u pokrajini (misli se na Wales – op. N. G.). U 12. godini stupio je u dječačko-champion društvo i pobijedio sve članove. Kasnije je pobijedio u oba natjecanja od 100 i 400 engl. milja (trebalo bi pisati – yardi, op. N. G.), što ih raspisuje Narodno-champion-društvo u Walesu. Radmilović pobjeđuje s lakoćom, a da se ne napreže. Držimo da on može nadvladati najbolje engleske plivače. U Avanu je on na 1000 yardi potukao Brierlyja, a u Londonu N. Curwena, a ovo su izvanredni plivači…”

“Pisac članka o Radmiloviću”, nastavlja dalje “Crvena Hrvatska” – “divi se njegovoj srčanosti, te izvanrednim majstorijama u plivanju. Radmilović posjeduje začasni znak pobjeditelja kao Champion Walesa, gdje je tri godine uzastopce pobijedio, kao što i mnogo drugih odlikovanja. On je ujedno najmlađi polo-igrač (igra s loptama, igra na plivajući u vodi) u Engleskoj. Kada bi i ostali igrači Walesa bili spretni poput njega, mogla bi se pokrajina prodičiti u velike. On bi bio dobitak za svaku stranku u igri i u brzo bi mogao postati najbolji od sviju igrača.

FOTO: Matica – Pavle Radmilović (prvi zdesna), Stockholm, 1912.

Pisac napokon kaže da bi Radmilović mogao biti tipom za odgoj budućih odlučnih i srčanih muževa Engleske, te ga zove junakom i nada se od njega mnogome.

Pavle Radmilović je, u stvari, po ocu Dubrovčanin. Rođen je u Cardiffu, glavnom gradu Walesa, 3. ožujka 1886. godine od oca Antuna Radmilovića iz Dubrovnika i majke Annie rođene Dillon iz Irske. Preci su mu podrijetlom iz Makarske; Radmilovići se u Dubrovačkom primorju javljaju od 15. stoljeća, a u samom Dubrovniku od 18. stoljeća. Nije utvrđeno kada je točno Antun Radmilović došao u Veliku Britaniju, ali se zna da je radio kao brodski agent u Cardiffu.

Pavle je svoju bogatu plivačku karijeru započeo još kao dječak, u osmoj godini. Već tada je bio prvak među vršnjacima u klubu “Principality” u Cardiffu. Kao 12-godišnjak osvaja prvenstvo Wallesa, a vrlo uspješan bio je i nešto kasnije na prvenstvu Velike Britanije za dječake ispod 16 godina. U seniorskoj konkurenciji počeo se natjecati 1902. godine i od tada Raddy, kako su Radmilovića zvali, suvereno vlada plivalištima Velike Britanije. Njegov natjecateljski staž protegao se sve do 1931. godine, odnosno do 45. godine njegova života, pa ako sve zbrojimo ispada da se aktivno natjecao pune 34 godine!

U tom je razdoblju postigao mnoge pobjede i mnoge blistave rezultate. U disciplinama slobodnog plivanja dugi niz godina nije imao doraslog takmaca na prvenstvima Wallesa, a na šampionatima Velike Britanije bio je devet puta prvi, deset puta drugi i 11. puta treći. Uz to, postizao je i međunarodne pobjede u disciplinama ronjenja i bavio se povremeno nogometom i golfom.

U olimpijskoj reprezentaciji Velike Britanije prvi put je nastupio na međuigrama u Ateni 1906. godine. Dvije godine kasnije, na 4. olimpijskim igrama u Londonu, postiže svoj najveći uspjeh: osvaja dvije zlatne medalje – kao plivač u štafeti 4 X 200 metara i kao član engleske vaterpolske reprezentacije. Treća zlatna medalja pripala mu je na olimpijskim igrama u Stockholmu 1912. godine, da bi 1920. u Anversu osvojio i svoju četvrtu zlatnu olimpijsku medalju – tada kao kapetan britanske vaterpolske reprezentacije. Kao vaterpolist bio je sudionik i olimpijskih igara u Parizu 1924. i u Amsterdamu 1928. godine. To znači da je Pavle Radmilović nastupao pod zastavom Velike Britanije na olimpijadama u rasponu od punih 20 godina; prvi put kad je imao 23. godine, a posljednji put kao 42-godišnjak, što je rijetkost u povijesti olimpijskih igara.

Dosad neobjavljeni detalji iz života Ivana Meštrovića! Njegovi Indijanci postali su simbol Chicaga, a plaćeni su 150 tisuća dolara

Primjereno značenju umjetnika, kojega je Auguste Rodin još 1914. nazvao “najveći fenomen među kiparima svijeta”, Metropolitan je prekinuo tradiciju i prvi puta organizirao retrospektivnu izložbu djela jednog umjetnika za njegova života. Za Meštrovića to nije bio prvi slučaj ove vrste, jer je isto takvu iznimku učinio i Victoria and Albert Museum u Londonu izlaganjem njegovih […]

Spomenuli smo već da je 1967. godine Pavle Radmilović dobio visoko priznanje kada je izabran za počasnog člana “The International Swimming Hall of Fame” u SAD-u. Tada je bio star 81 godinu, ali je još uvijek ponekad znao zaplivati. Umro je godinu dana kasnije (1968.) u gradiću Weston-super-Mare na obali Bristolskog kanala, nasuprot Cardiffu, gdje je proboravio veći dio života.


Matica, 1981.