Njemačka

Poslušajte kako zvuči mješoviti zbor koji čine Hrvati iz Karlsruhea, Bruchsala i Pforzheima

1. veljače 2024. u 8:45

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Isabel Dumandžić, Andrea Miketa, Marko Kokić, Ivana Lekić

Veliki mješoviti zbor Hrvatske katoličke misije Mittelbaden, sastavljen od pjevača iz zajednica Karlsruhe, Bruchsal i Pforzheim, pod ravnanjem past. suradnika Darka Rubčića, u nedjelju je nastupio pod misnim slavljem u crkvi St. Paul u Bruchsalu. Riječ je o drugom od tri predviđena nastupa ovoga zbora u zajednicama Karlsruhe, Bruchsal i Pforzheim.

Hrvati iz Mittelbadena, Mannheima i Mosbacha hodočastili u Svetu Zemlju: E, da nam je još koji dan ostati na izvorima naše vjere

Devedeset župljana iz Hrvatske katoličke misije Mittelbaden i Hrvatske katoličke misije Mannheim-Mosbach bili su od 17. do 24. veljače na hodočašću u Svetoj Zemlji. Iz Mannheima je glavni organizator bio vlč. Robert Ružić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i voditelj misije te njegova tajnica Ruža Đorđić Marošević. Za misiju Karlsruhe bili su zaduženi salezijanci don Sebastijan Marković […]

Na repertoaru su se našle liturgijske skladbe prilagođene za dvoglas, ali je bilo i onih koje su otpjevane troglasno i četveroglasno. Vrijedi naglasiti da je domaća publika mogla čuti kompletnu „Hrvatsku misu u D-duru (quasi choral)“ skladatelja bosanskog franjevca fra Nenada Dujića. Riječ je o jednoj od prvih misa na hrvatskom jeziku, nastaloj 1963/64., još tijekom Drugoga vatikanskog sabora koji je uveo narodni jezik u liturgiju.

Isabel Dumandžić, Andrea Miketa, Marko Kokić, Ivana Lekić

Na kraju mise pjevači koji su prošle godine nastupili na smotri crkvenih zborova hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj izveli su četveroglasno a capella skladbe „Adoro te devote“ i „Bože moj, što je jutro“. Nastup je bio veoma dobar što je prepoznala i domaća publika. Voditelj zbora zahvalio je pjevačima na njihovu angažmanu i redovnim dolascima na probe pjevanja te je pozvao vjernike iz zajednice Bruchsal koji imaju dar za pjevanje da se priključe crkvenom zboru.

Nakon misnoga slavlja pjevači su nastavili svoje druženje u dvorani pored crkve, a za piće i zakusku pobrinule su se Marija Vasilj, predsjednica misijskog vijeća Bruchsal i Klaudija Šubić, članica vijeća.

Hrvati iz Mittelbadena nose u Ganu 30 posebnih lopti

Iz Hrvatske katoličke misije Mittelbaden najavljuju kako će početkom veljače voditelj don Ivo Nedić, tajnica Monika Mišić, pastoralni suradnik Darko Rubčić i dugogodišnji misionar don Ivan Stojanović, otputovati u posjet misiji Tatale u Gani. Vrijeme će iskoristiti za obilazak 50-ak sela i susrete sa što više djece, od kojih neka imaju i kumove u ovoj […]

Posljednji nastup velikog mješovitog zbora na njihovoj mini turneji bit će u nedjelju 11. veljače pod misom u 16 sati u crkvi St. Antonius u Pforzheimu, javili su iz Hrvatske katoličke misije Mittelbaden.