Melbourneu

Postavljeno važno pitanje Australiji: Što je s osobama za kojima je raspisana tjeralica zbog počinjenja ratnih zločina?

6. prosinca 2023. u 13:46

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se danas u Melbourneu s Katherine Jones, zamjenicom glavnog državnog odvjetnika, s kojom je razgovarao o važnosti postizanja pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata.

Ministar Grlić Radman: Napori Hrvata koji su doselili u Kanadu bili su dio izgradnje ove zemlje

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u srijedu u Torontu s ministricom vanjskih poslova Kanade Mélanie Joly. Ministri su razgovarali o obilježavanju trideset godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade te su istaknuli kako su se odnosi dviju država razvili u pouzdano i snažno bilateralno i multilateralno partnerstvo, izgrađeno na zajedničkim […]

U tom smislu naglasio je kako je Hrvatska putem Interpola raspisala niz međunarodnih tjeralica za osobama koje borave u Australiji, od kojih je većina tražena zbog počinjenih ratnih zločina. Razgovarali su kako ubrzati suradnju na području njihovih izručenja.

Ministar Grlić Radman izvijestio je sugovornike o konkretnim koracima koje Vlada Republike Hrvatske poduzima u pružanju potpore Ukrajini vezano uz prikupljanje dokaza o ratnim zločinima, kao i prijenos znanja i iskustava u području skrbi za branitelje i civile stradale u ratu.

Sastanak s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore Victoria, Udruge poslovnih žena Australije – Victoria te akademske zajednice bio je prilika za konstruktivni razgovor o jačanju gospodarskih i akademskih veza između Australije i Hrvatske.

Hrvatska gospodarska komora u Victoriji istaknula se svojom predanošću pri poticanju članova na prepoznavanje investicijskih prilika u Lijepoj Našoj te stvaranja partnerstava s hrvatskim tvrtkama koje teže poslovati na australskom tržištu. Ministar je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, istaknuvši potencijal za daljnje gospodarske projekte.

Ministar Grlić Radman: Postoji veliki interes zajednice američkih Hrvata za povratak i doseljavanje

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u nedjelju s hrvatskom zajednicom u New Yorku. Ministar je po dolasku u New York, gdje će sljedeći tjedan sudjelovati na 77. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, posjetio Hrvatsku katoličku misiju blaženog Ivana Merza te prisustvovao svetoj misi u crkvi Predragocjene krvi Kristove u njujorškoj […]

Gordan Grlić Radman posjetio je Hrvatski katolički centar Clifton Hill, a zatim Hrvatski društveni centar Geelong. Tamo se susreo s učenicima Viktorijanske jezične škole i članovima folklornog društva Lado Geelong, kojima je iskazao podršku u očuvanju i promicanju bogate hrvatske kulturne baštine.