dr. Zdravko Sančević

Preminuo bivši ministar hrvatskog iseljeništva

22. rujna 2021. u 0:00

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Screenshot/YouTube

U Caracasu je 21. rujna 2021. preminuo dr. Zdravko Sančević. Rođen je 20. siječnja 1931. godine u Crkveni u BiH, a s roditeljima je 1948. stigao u Venezuelu.

U Montrealu je preminuo Krešimir Krnjević, jedan od najcitiranijih svjetskih znanstvenika

U petak je u Montrealu, u 94. godini života, preminuo liječnik Krešimir Krnjević. Rođen je 7. rujna 1927. u Zagrebu. Kao sin političara Jurja Krnjevića djetinjstvo je proveo u emigraciji te je osnovnu školu završio u Ženevi. U domovinu se vratio s ocem nakon uspostave Banovine Hrvatske 1939. Ponovno ju je napustio u travnju 1941. […]

Kao doktor znanosti, profesor i osnivač Naftne škole Centralnog sveučilišta Venezuele (UCV) bio je na visokim tehničkim pozicijama u venecuelanskoj naftnoj industriji (PDVSA). Sudjelovao je u osnivanju i usmjeravanju hrvatskih institucija u Venezueli: Venezuelski hrvatski centar, Venezuelski hrvatski odbor, Venezuelska hrvatska katolička misija i Hrvatski dom C.A, piše Hrvatska matica iseljenika.

Od 1991. do 1998. u Hrvatskoj je bio pukovnik Hrvatske vojske, ministar u koalicijskoj vladi, ministar iseljeništva, predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta u Zagrebu, veleposlanik Republike Hrvatske i dekan Diplomatskog zbora u Bosni te zamjenik za dijasporu u Hrvatskom saboru. Godine 1999. vratio se u Venezuelu kao Ad Honorem generalni konzul Republike Hrvatske u Bolivarskoj Republici Venezueli, na dužnosti koju je obnašao do 2013. godine.

Autor je znanstvenih djela, eseja i knjiga hrvatske tematike. Odlikovan je brojnim venecuelanskim i hrvatskim odlikovanjima. Dobio je, među inim, i Zlatnu diplomu humanista desetljeća Međunarodne lige humanista.

Preminuo je čovjek koji u 25 godina emigracije nikada nije došao u domovinu

U subotu je preminuo Slavko Čamba, zavičajni pjesnik i sakupljač etnografskog blaga. Kako navodi mrežna stranica Đurđevečka antologija, Čamba je rođen 31. kolovoza 1930. godine u Đurđevcu, gdje je završio građansku školu. Radio je kao poljoprivrednik na vlastitom imanju do 1950., kada je kao vojnik na služenju vojnoga roka u tadašnjoj JNA osuđen zbog „neprijateljske […]

Izražavamo iskrenu sućut njegovoj obitelji: sinovima ing. Tomásu Sančeviću Žanku, dr. Radovanu Sančeviću Žanku, eocc. Damiru Sančeviću Žanku i kćeri Adriani Sančević Žanko; njegovim kćerima Maríji Fernandi Aristeguieta de Sančević i Mileni González de Sančević; unucima; nećacima i drugoj rodbini i prijateljima, piše Hrvatska matica iseljenika.