Mons. Ivica Kecerin

Preminuo prvi voditelj hrvatske katoličke župe u Mississaugi

20. veljače 2023. u 11:12

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay.com

Mons. Ivica Kecerin, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je nakon duge i teške bolesti u nedjelju u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu, u 86. godini života i 60. godini svećeništva.

Preminuo franjevac koji je djelovao među Hrvatima u Frankfurtu, Sindelfingenu, Giessenu i Rüsselsheimu

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja javlja da je u 86. godini života, 69. redovništva i 60. svećeništva na Božić 2022. u Splitu preminuo fra Milan Lapić. Fra Milan je rođen 21. rujna 1937. u Čitluku (Sinj) od oca Filipa i majke Ive r. Bilobrk. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu (1944. – 1948.). Prvi razred […]

Ivica Kecerin rođen je 12. srpnja 1937. godine u Zagrebu u obitelji oca Valenta i majke Barice rođ. Sertić. Prvi razred osnovne škole pohađao je u glavnom gradu Hrvatske, a drugi, treći i četvrti razred u Rečici. Nakon završenog četvrtog razreda osnovne škole, u jesen 1948. ušao je u Dječačko sjemenište na Šalati gdje je pohađao klasičnu gimnaziju.

Nakon mature 1956. godine u jesen je ušao u Bogoslovno sjemenište i počeo studij teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu. Za đakona je zaređen 30. ožujka 1963. po zagrebačkom pomoćnom biskupu dr. Josipu Lachu, a zagrebački nadbiskup kardinal dr. Franjo Šeper zaredio ga je za svećenika, na Petrovo, 29. lipnja 1963. u Zagrebu.

Preminuo fra Božo Bugarija, nekadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije u Bad Säckingenu

Danas je u Zadru u 78. godini života, 56. godini redovništva i 49. godini svećeničke službe preminuo fra Božo Bugarija, redovnik i svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, priopćeno je iz Provincije. Fra Božo Bugarija rođen je 18. prosinca 1944. u brojnoj katoličkoj obitelji u Bibinjama od oca Marka i majke Ane, rođene Šimunić. Nakon osnovne […]

Nakon 12-godišnje službe u Karlovačkom Pokuplju, dekretom Biskupske konferencije Jugoslavije stavljen je na raspolaganje torontskom nadbiskupu za pastoralni rad u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu u Kanadi. Tadašnji torontski nadbiskup Philip Pocock imenovao ga je 9. prosinca 1977. prvim župnikom novoosnovane hrvatske katoličke Župe hrvatskih mučenika u Mississaugi, u kojoj je kao vrijedni i zauzeti župnik djelovao 28 godina, do veljače 2006. Tu je proveo polovicu svojega svećeničkog života i u toj župnoj zajednici ostavio duboke tragove svoga nesebičnog župničkog rada na izgradnji svojih vjernika.

Kao dugogodišnji župnik te delegat za inozemnu pastvu u Kanadi i voditelj najveće hrvatske misije u Mississaugi bio je tamošnjim iseljenim Hrvatima duhovni otac koji ih je okupljao oko oltara u euharistiji, poučavao u duhovnom rastu, njegovao i čuvao kulturnu baštinu kako se ne bi u iseljeničkome životu zaboravili korijeni.

U veljači 2006. godine vratio se u domovinu u rodni Zagreb. Uredio je monografiju [Dvadesetpet] 25 godina župe hrvatskih mučenika koja je objavljena 2002. godine u Mississaugi.

Preminuo svećenik kojeg se rado sjećaju gradišćanski Hrvati

Preč. Josip Sabolek, umirovljeni svećenik biskupije Željezno (Eisenstadt), preminuo je u utorak nakon kratke bolesti, u 80. godini života i 51. godini svećeništva. Preč. Josip Sabolek rođen je 1. siječnja 1943. godine u Jelenšćaku, u župi Mađarevo od oca Josipa i majke Margarete r. Petak. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu i Podrutama od […]

Sprovodni obredi počet će u četvrtak 23. veljače u 15 sati u mrtvačnici u Šestinama. Istog dana u 16.30 sati služit će se sprovodna misa u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu 28, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

zg-nadbiskupija.hr