don Niko Šošić

Preminuo svećenik koji je služio Hrvatima u Ingolstadtu, Nürnbergu i Pforzheim-Bruchsalu

7. siječnja 2024. u 15:19

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska salezijanska provincija

Salezijanac svećenik don Niko Šošić preminuo je jučer u Cugovcu u 78. godini života, 58. godini redovništva i 47. godini svećeništva, izvijestila je Hrvatska salezijanska provincija.

U Zagrebu preminuo dugogodišnji župnik Hrvatske katoličke misije Hannover

Okrijepljen svetim sakramentima u petak je u 86. godini života, 65. redovništva i 60. godini svećeništva u Zagrebu preminuo fr. Ljudevit Josip Jeđud – član Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije i Samostana Kraljice sv. Krunice u Zagrebu. Rođen je 2. prosinca 1937. godine u mjestu Čehovec pokraj Čakovca od oca Mateja i majke […]

Don Niko je rođen 19. rujna 1946. u Šenkovićima (Novi Travnik, BiH) od oca Marijana i majke Kate rođ. Mican. Sakrament kršenja i potvrde primio je u crkvi Presvetog Srca Isusova u župi Pećine u Vrhbosanskoj biskupiji.

Nakon završene osnovne škole 1963. ujesen je ušao u Salezijansku zajednicu u Rijeci (Marija Pomoćnica). Ondje je završio prva dva razreda Salezijanske vjerske škole za spremanje svećenika (Klasična gimnazija), nakon čega je otišao u Križevce u novicijat. Tamo je 16. kolovoza 1966. položio prve privremene redovničke zavjete u Salezijanskoj družbi.

Nakon što je završio treći i četvrti razred i maturirao u Salezijanskoj vjerskoj školi za spremanje svećenika u Križevcima te odslužio godinu i pol dana obveznoga vojnoga roka, tri je godine bio u praktičnom odgojno-pedagoškom radu u salezijanskim zavodima u Rijeci te u Muzzanu u Italiji. Teologiju je studirao u Italiji (Castellammare-Napulj, zatim Rim i Torino). Doživotne redovničke zavjete u Salezijanskoj družbi položio je 30. siječnja 1974. u Castellammare, a za svećenika ga je zaredio zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić u Zagrebu 26. lipnja 1977.

Kao svećenik djelovao je u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Njemačkoj obnašajući razne svećeničke dužnosti u župama, hrvatskim katoličkim misijama i salezijanskim zavodima u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji. Tako je bio duhovni pomoćnik, kapelan, župnik, kateheta, tajnik Hrvatske salezijanske provincije, ravnatelj Salezijanske zajednice, urednik salezijanskog glasila „Don Bosco danas“, član Katehetskog salezijanskog centra, prevoditelj, voditelj hrvatske katoličke misije, član Nadbiskupskog pastoralnog vijeća. Djelovao je u župama: Sv. Ane Zagreb-Rudeš, Pomoćnice kršćana Split, Duh Sveti Zagreb-Jarun, Gospe Loretske Zadar Arbanasi, Sv. Josipa Rijeka, Leopolda Bogdana Mandića Herceg Novi te u hrvatskim katoličkim misijama Ingolstadt, Nürnberg i Pforzheim-Bruchsal (danas Mittelbaden).

Preminuo svećenik koji je služio Hrvatima u Garyju i Wellandu: Zbog svoje blage i mirne naravi bio je omiljeni ispovjednik

Fra Alojzije Mikić, član Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i član Samostana sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu, preminuo je u ponedjeljak nakon duge i teške bolesti srca. Rođen je 12. veljače 1946. u Križancu (Župa sv. Ilije – Varaždin), privremene zavjete položio je 3. kolovoza 1966. u Podlehniku (Sloveniji), a svečane u Bazilici […]

Pri kraju života, 19. svibnja 2023. teško je obolio te je iz župne kuće u Župi Sv. Ane u Rudešu (Zagreb) prevezen u Bolnicu sestara milosrdnica u Zagrebu gdje je ostao do 11. rujna 2023. Nakon bolničkog liječenja prebačen je u Stepinčev dom za starije i nemoćne u Cugovcu (Gradec) gdje je preminuo na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 2024.

O sprovodu pokojnog don Nike Hrvatska salezijanska provincija obavijest će sljedećih dana.