Nenad Lhotka

Priča o Hrvatu iz Winnipega koji je prešao granice prosječnosti

17. svibnja 2021. u 9:57

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: plesnascena.hr

Najmlađi sin skladatelja Frana Lhotke bio je prvak Zagrebačkog baleta od 1943. do 1955. Između toga, od 1949. do 1953., boravio je u Parizu kao solist baletne trupe Jeanine Charrat.

Astrid Turina otkrila što joj je pomoglo da prevlada kulturni šok u novoj sredini

“Kada bi roditelji otišli na posao, odlazila bih u dvorište i zvala susjede da dođu na balkone i da me gledaju kako plešem”, ovako svoju životnu priču započinje Astrid Turina koja je rođena 1949. godine u Petrinji. Obitelj joj je podrijetlom s Primorja, otac iz Crikvenice, a majka iz Bakra. S dvije godine doselila se […]

Nenad Lhotka rođen je 30. studenoga 1922. u Zagrebu. Prva saznanja o baletu stekao je preko poznanstva s Pijom i Pinom Mlakar. Dolaskom Ane Roje i Oskara Harmoša u Zagreb, oni postaju njegovi baletni učitelji.

Prvi uspjeh doživio je 1943. u Đavlu u selu. Plesao je Mirka, u koreografiji Oskara Harmoša. Bila mu je velika čast što je s Anom Roje mogao plesati u baletu svojega oca.

Na premijeri 1954. u obnovljenoj izvornoj koreografiji Mlakarovih, ponovno je Mirko. Još jedna Lhotkina antologijska uloga poslijeratnog razdoblja Baleta HNK je Romeo u baletu Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva, premijerno postavljen 1948. u koreografiji Margarete Froman. Partnerica mu je ponovno Ana Roje, a poslije Zlatica Stepan Bašić i Sonja Kastl, s kojima je nastupio na gostovanju Zagrebačke opere u Londonu 1955. kada je taj balet prvi put prikazan na Zapadu.

Kod Jeanine Charrat u Parizu proširio je plesačko znanje, a usavršavao se i kod poznatih ruskih balerina Ljubov Egorove i Olge Preobraženske. Ostvario je niz kreacija, glavne uloge u baletima Prometejeva stvorenja, Labuđe jezero, Bahčisarajska fontana, Licitarsko srce i Ohridska legenda. S uspjehom je gostovao u mnogobrojnim europskim i sjevernoafričkim zemljama. U Zagrebu je koreografirao Schmittovu Tragediju Salome, Saint-Saensov Danse macabre, Prokofjevljevu Klasičnu simfoniju i Lutanja, Bjelinskijeva Petra Pana.

Upoznajte Dražena Domjanića, glazbenika koji povezuje stoljetne maslinike na otoku Pagu i drevnu kneževinu Lihtenštajn

Dražen Domjanić, rođeni Čakovčanin, počeo je početkom 1980-ih studirati klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Studij je završio u Novome Sadu, u razredu profesora Arba Valdme. Nastavio se usavršavati u Zagrebu, Beču i Weimaru. Ostao je u inozemstvu i neko vrijeme podučavao klavir u Austriji. Budući da nikada nije bio baš “klasičar do srži”, svirao […]

Krajem pedesetih godina Nenad Lhotka često gostuje u Splitskom baletu, kao partner Ane Roje u Đavlu u selu i Romeu i Juliji. Prema mišljenju kritičara i publike, nije smetalo to što je bio 13 godina mlađi od Ane Roje, a ona dvadesetak godina starija od Julijine dobi jer su imali sposobnost prilagođavanja i uvjerljivost plesne interpretacije.

U Splitu upoznaje 1954. svoju suprugu Jill Morse koja je polazila baletnu školu Roje – Harmoš i plesala u splitskom kazalištu. Nakon vjenčanja plesala je i u zagrebačkom HNK, a poslije je bila solistica i pedagoginja Kraljevskog baleta u Winnipegu, kamo se sa suprugom doselila 1955. godine. Krajem 2014. objavila je autobiografsku knjigu Dance to the Challenge (Plesom do izazova), osebujan prikaz svojega razvoja i sazrijevanja kao žene. Balet joj nije u središtu zanimanja, već teškoće koje je morala svladati na životnom putu.

Zanimljiva su njezina sjećanja na dio života u Zagrebu, u okrilju obitelji Lhotka. Na prekretnici se našla u trenutku razvoda od Nenada, kada se plesna karijera iscrpila. Briga i odgovornost za dvojicu sinova prisilili su je da pronađe nov, administrativni posao, nakon čega su joj se otvorile nove mogućnosti.

Za svoja umjetnička dostignuća Nenad Lhotka dobio je Republičku nagradu za ulogu Prometeja i Saveznu nagradu za ulogu Romea. Godine 2009. dobio je Nagradu hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Godine 2015. postumno je dobio Nagradu za životno djelo udruženja Dance Manitoba koje se dodjeljuje „za neizmjeran doprinos plesnoj umjetnosti, zbog čega će naša zajednica nastaviti rasti i cvjetati‟.

Na samoj nagradi upisana je zahvala Nenadu Lhotki „za nadilaženje granica prosječnosti, za širenje granica izvrsnosti i za stvaranje neograničenih mogućnosti za buduće naraštaje”.

Povratnica Lela u domovini promiče jazz: Njezina je glazba čarobna…

Supružnici Lela i Joe Kaplowitz bračni su jazz-par. Lela je rođena u Sisku kao Danijela Mačešić. Po formalnom obrazovanju magistrica je ekonomije. Nekoliko godina nastupala je u lokalima New Yorka gdje je upoznala Joea… Tijekom jedne večernje šetnje Opatijom, poznati jazz-kritičar Mladen Mazur začuo je sviranje nepoznatog mu jazz-pijanista koji je pratio vokalisticu također karakterističnoga […]

Veliko je to priznanje za pet i pol desetljeća što ih je Nenad Lhotka proživio u Kanadi, gdje je umro u Winnipegu 24. siječnja 2011. godine.

Davor Schopf, Hrvatska matica iseljenika