Najstariji svećenik na svijetu

Pročitajte što piše u čestitki hrvatskom fratru koju potpisuje George Bush sa svojom suprugom

25. ožujka 2021. u 8:59

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Pixabay/Hrvatski etnički institut

U osobnom fondu fra Ireneja Petrička u Hrvatskom etničkom institutu nalazi se zanimljiva rođendanska čestitka iz Bijele kuće koju sa svojom suprugom Barbarom potpisuje 41. američki predsjednik George H. W. Bush (1989. – 1993.)

George Bush
Hrvatski etnički institut

“Šaljemo vam iskrene čestitke za vaš rođendan. Ponosni smo što s vama dijelimo ovaj nezaboravni trenutak i šaljemo naše pozdrave. Sretan rođendan i Bog vas blagoslovio”.

A tko je bio hrvatski fratar kojeg je cijenio ovaj američki predsjednik?

Fra Irenej (Juraj) Petričak živio je vrlo zanimljiv život. On je vjerojatno u svoje vrijeme bio ne samo najstariji franjevac nego i najstariji svećenik na svijetu. Bio je uistinu pionir među hrvatskim misionarima na Novom kontinentu.

Životna priča fra Hrvoslava Bana, čovjeka koji je zbog svog nacionalnog i vjerskog rada dvaput bio utamničen

Dok je cijela Crkva slavila blagdan Kristova Uskrsnuća 23. travnja 2000., lagano se gasio zemaljski život našega fra Hrvoslava u franjevačkom samostanu na Humcu kod Ljubuškog. Po završetku uskrsnih obreda braća su mu došla čestitati blagdan. Okupljeni oko njegova kreveta zapjevali su uskrsnu pjesmu. Na trenutak je otvorio oči da im zahvali. Bio je to […]

Rođen je u Klanjecu u Hrvatskom zagorju 28. travnja 1889. godine. Franjevački habit obukao je 17. kolovoza 1906., a filozofsko-teološke znanosti studirao je u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 14. srpnja 1912. Iste godine, 2. prosinca, došao je u Ameriku. Odmah je počeo raditi na okupljanju Hrvata New Yorka i okolice.

Već sljedeće godine (16. listopada 1913.), s fra Placidom Belavićem osnovao je župu sv. Ćirila i Metoda u New Yorku gdje je ostao punih 13 godina, kada ga 1926. starješinstvo poslalo za župnika u župu sv. Marije u Steeltonu. Tu je sagradio veliku župnu školu.

Nakon 11 godina služenja u spomenutoj župi postao je župnikom sv. Josipa u Bethlehemu (1937.). Župu je vodio punih 13 godina. Nakon toga otišao je u mirovinu u franjevački samostan sv. Ante u Chicagu. To bijaše godine 1950.

Zanimljivo je da je fra Irenej nakon toga skoro pola stoljeća proveo u samostanu sv. Ante. Tu je djelovao kao sakristan, orguljaš i knjižničar. Posljednje godine života proveo je u kući časnih sestara St. Mary’s Home u Manitowocu, WI, gdje je i blago preminuo 26. veljače 1996. u 107. godini života. Tada se jednostavno ugasio poput dogorene svijeće. Pokopan je na groblju Holy Sepulchre.

Sedam desetljeća života u Americi slavi fra Pavao Maslać, čovjek koji svoju obitelj nije vidio 23 godine. Otac je na Radio Vatikanu doznao da mu je sin zaređen za svećenika

Znam da uvijek treba ićiZnam da ima bezbroj mjestaPostoji bar jedna cestaDo svih mjesta, ljudi svih. Znam da negdje ima stazaJedna staza, možda malaKoja bi nas povest’ znalaDo svih ljudi, srca svih. Sve bih, sve bih, sve bih pute pregazioDo svih mjesta stić’ bih htioSvima bih rekao drage riječi:Prijatelj svakom sam mio. Znam da ima […]

Fra Irenej bio je jedan od onih fratara koji je uložio mnogo truda u osnutak Hrvatske franjevačke kustodije. Tri puta je bio biran za savjetnika Komisarijata (1929. – 1935. i 1946. – 1949.).