Cilika Dulić Kasiba

Prozvana je ‘brendom’ hrvatske naive u Vojvodini, a sada je dobila i svoju likovnu monografiju

8. prosinca 2020. u 21:35

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Naslovnica

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dovršio je likovnu monografiju “Cilika Dulić Kasiba”, koju autorski potpisuje povjesničarka umjetnosti Olga Šram.

Na napuštenom groblju u Južnoj Africi pronašao imena dvojice Hrvata iz 1884. Istraživanje je otkrilo brojne zanimljivosti

Istraživač Zvonimir Navala, koji je četvrt stoljeća radio u Johannesburgu, nedavno je objavio opsežnu knjigu Croats in the Anglo-Boer War, South Africa 1899-1902. U razgovoru s istraživačem, koji sa suprugom i sinom živi u Kaliforniji, doznajemo niz zanimljivosti vezanih za hrvatsku zajednicu u tom dijelu svijeta, uključujući sudbine našijenca. “Južnoafrička Republika, država na krajnjem jugu […]

U predgovoru naslovljenom “Portret jedne umjetnice i vremena”, urednica knjige Katarina Čeliković piše: “Stvaralaštvo i umjetnički put samouke naivne slikarice Cilike Dulić Kasibe dobilo je svoju trajnu potvrdu u monografiji koja nosi njezino ime. Njome prikazujemo jednu od najzanimljivijih umjetnica u povijesti likovne naivne umjetnosti u Vojvodini, koju smatramo ‘brendom’ hrvatske naive u Vojvodini. Rođena prije 88 godina, spajajući tako dva stoljeća, Cilika Dulić Kasiba je seljanka koju je slikarstvo izabralo. Živeći na selu, na njivi i uz njivu, skrbeći o svojoj obitelji, imala je izbor samo prividno. Naime, posao u kući, u dvorištu salaša ili na zemlji, ispunjavao je život djevojčice, a potom djevojke i napokon supruge, majke i, na koncu, udovice”, javlja Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Konstatirajući kako je Ciliku sama umjetnost izabrala, u vrlo teškim životnim uvjetima, urednica Čeliković upućuje čitatelja i na važna pitanja. Primjerice, kakvo je Cilikino slikarstvo, kakve ga karakteristike opisuju, po kojim je elementima određujemo kao naivnu umjetnicu, po čemu je slikarstvo Cilike Dulić Kasiba jedinstven primjer izvornog umjetnika s našeg područja?

Upravo na ova pitanja odgovora autorica ove monografije, povjesničarka umjetnosti Olga Šram koja je i sama svojim stručnim radom u Subotici pridonijela evaluaciji naivne i drugih vrsta umjetnosti: “Prateći slikaricu Ciliku autorica je ukazala na najvitalnije grane hrvatske naivne umjetnosti u Bačkoj, slijedeći put kojim su išli i Cilikini mentori i okružje koje se s godinama razvijalo i postajalo pravo umjetničko rasadište novih naraštaja. No, izvornost i neobičan talent kojim je progovorio crtež Cilike Dulić Kasibe, toliko je drukčiji od svih ostalih protagonista likovne scene koliko traje njezino gotovo sedam desetljeća dugo stvaralaštvo”.

Osim talenta, dugovječnost umjetničkog stvaralaštva Cilike Dulić Kasibe ima i posebnost koja ju kvalificira za likovnu “kroničarku nematerijalne kulturne baštine Hrvata Bunjevaca. Ona je na slikama zaustavila vrijeme kojeg više nema, potpuno vjerno i autentično progovorivši o životu kojega je živjela”, zapisano je u predgovoru.

No, ova velika slikarica naive, Cilika Dulić Kasiba, “svjedoči i tragičnost jednog umjetničkog puta i života. Izabrana među mnogima, prepoznata kao talentirana slikarica, Cilika je prošla put od priznavanja likovne stručne scene, ulaska u galerijske i muzejske prostore u bivšoj državi, u enciklopedije i leksikone, kao i u stručne radove, sve do sudbine (možda nedovoljno) poznatih sedamdesetih godina 20. stoljeća. I ona je, poput naraštaja hrvatskih intelektualaca, bila izvan prostora javnosti sve do obnove likovnog života devedesetih godina unutar hrvatskih udruga kulture, dijeleći tako tragičnost onih koji su svjedočili svoj nacionalni identitet”.

Tako se u predgovoru upozorava na sudbinu umjetnice, o njezinu ustrajnom i najdugotrajnijem radu jedne slikarice! “Ona i danas, u svojoj devetom desetljeću, jednakom radošću uzima kist u ruke i zamišlja svoju sliku na platnu, nekada na lesonitu, papiru. Cilika stvara. Od slike do slike, život kakav se susreće samo jednom”.

Nakladnik je ovom likovnom monografijom uzvratio ne samo umjetnici Ciliki već i likovnoj umjetnosti Hrvata u Srbiji, afirmirajući jedan slikarski pokret koji je dugi niz godina pratila Olga Šram. Tako je upravo ona, po mišljenju nakladnika, bila najpozvanija pripremiti cjeloviti prikaz jednog portreta najveće naivne slikarice bačkih Hrvata Cilike Dulić Kasibe. Njezin je izbor ilustracija uključio Cilikine ponajbolje slike, ali i crteže kao i ilustracije knjiga i animiranog filma te fotografije iz obiteljskog albuma. Ova je monografija, poput Cilike, svjedok jednog života i likovnog pokreta među Hrvatima u Vojvodini.

Jedan od značajnijih likovnih segmenata knjige, fotografije slika potpisuje poznati subotički fotograf Augustin Juriga, kome se pridružuje Rajko Ljubić svojim dokumentarnim fotografijama korištenim za dokumentarni uradak o ovoj slikarici i katalog.

Najavljeno do 140 stipendija za učenje hrvatskoga jezika. Evo kako se možete prijaviti

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture i očuvanja nacionalnog identiteta, promicanja zajedništva i suradnje kao i povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavljuje Javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za ljetni semestar akademske godine 2020./2021. Stipendija uključuje trošak tečaja […]

Recenzentica knjige je povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković Dulić, likovno je monografiju opremio mr. sc. Darko Vuković, a tehnička priprema za tisak rad je mr. Ervina Čelikovića. Svoj doprinos dali su korektor Mirko Kopunović i prevoditeljica na engleski jezik Ivana Groznica. Monografija je tiskana kao luksuzno izdanje u boji i druga je knjiga u biblioteci “Prinosi za istraživanje likovne baštine”, ima 112 stranica, a tiskana je u petrovaradinskoj tiskari “Simbol”.