Crkva sv. Jeronima

Rim: proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića, održan jesenski susret studenata i predstavljen novi adresar

15. studenoga 2021. u 9:41

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

U organizaciji Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, u nedjelju je svečano proslavljen blagdan svetog Nikole Tavelića mučenika, te upriličen jesenski susret hrvatskih rimskih studenata, javlja IKA.

Još uvijek se stignete prijaviti na Zimsku školu hrvatskog folklora

Koprivnica će od 3. do 12. siječnja 2022. biti domaćin Zimske škole hrvatskog folklora. Pjesme, glazbu i plesove alpskog područja i ovaj put organizira Hrvatska matica iseljenika. Polaznici mogu birati između plesa, tambure (početna i napredna skupina) i tradicijskih glazba (uz standardne instrumente prvi put u ponudi bit će i sviranje violine i cimbala). Prof. […]

Svečano koncelebrirano misno slavlje u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predslavio je Ivan Kunčević, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, doktorand moralne teologije na Alfonzijanskoj akademiji u Rimu, uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, vicerektora Marka Škrabe, duhovnika Alana Modrića DI, fra Darka Teperta OFM, generalnog tajnika za formaciju i studije Reda manje braće u Rimu, don Peju Orkića SDB, ravnatelja Salezijanskog instituta svetog Tarzicija te oko 25 drugih svećenika studenata i onih na različitim službama u Rimu.

U propovijedi vlč. Kunčević, nadahnutoj na životu i djelu sv. Nikole Tavelića te svetopisamskim tekstovima, govorio je o razlici između mučeništva i mučenja.

“Mučenje je određeno stanje koje svaki vjernik, svećenik, student može proživljavati unutar sebe kada u svome životu ne pronalazi jasan smisao i kada ne živi životom koji ga ispunjava i koji ima viši cilj. S druge strane mučeništvo, po primjeru sv. Nikole Tavelića, jest život življen s drugima i za druge, nadahnut idealima za koje je čovjek spreman položiti svoj život”, rekao je vlč. Kunčević, pozvavši okupljenu zajednicu na nasljedovanje Isusa Krista po primjeru i zagovoru sv. Nikole Tavelića.

Na kraju mise rektor Đurin zahvalio je vlč. Kunčeviću na predslavljenju i na prigodnoj propovijedi te pozdravio sve prisutne, studente i studentice, a na poseban način Igora Žontara, veleposlanika Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici. Napomenuo je kako predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske nisu mogli prisustvovati zbog organizacije posjeta predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Svetoj Stolici. U svome obraćanju rektor Đurin zahvalio je i svima koji su dali svoj doprinos u pripremi novog Hrvatskog rimskog adresara 2021./2022. koji ima za cilj međusobno povezivanje i upoznavanje.

‘Kada razmišljam o razlozima zašto studiram hrvatski jezik u Rimu, odmah mi padne na pamet da sam Hrvatica’

Početkom studenoga 2018. godine upoznala sam gospođu Maju Cvjetičanin, lektoricu hrvatskoga jezika na rimskom Sveučilištu „La Sapienza“, koja je upravo bila stigla na novu dužnost. Tijekom boravka gospođe Cvjetičanin u Rimu ostale smo u stalnom kontaktu te je jedan od postignutih rezultata suradnje i intervju o lektoratu hrvatskoga jezika, vrijednoj inicijativi dugogodišnje tradicije. Možete li […]

Liturgijsko pjevanje animirao je zbog svećenika iz Zavoda sv. Jeronima, za orguljama je Bruno Diklić, također član Zavoda, a u asistenciji su, uz ceremonijara Ivana Lukića, bili salezijanski bogoslovi.

Prema tradiciji, na kraju misnoga slavlja, predstavljen je Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2021./2022.

Adresar, kojeg izdaje Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, predstavio je Matej Filipović, svećenik Požeške biskupije. U pripremi adresara sudjelovali su, uz rektora Marka Đurina, svećenici studenti iz Zavoda sv. Jeronima: Matej Filipović i Mišel Kovačevič te Anamarija Došlić. Adresar je grafički uredio Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Na ovogodišnjoj naslovnoj stranici adresara prikazana je fotografija reljefa pape Siksta V. našeg velikog kipara Ivana Meštrovića koji se nalazi na ulazu u Zavod. Povod tome jest 500. obljetnica rođenja pape Siksta V. koje se spominjemo 13. prosinca ove godine.

Sukladno tome, i uvodna riječ u adresar koju je napisao rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, vlč. Marko Đurin posvećena je papi Sikstu V i nosi naslov: „O Sikstu V. o njegovom 500. rođendanu“ te je u njoj napravljen kratki prikaz života i rada ovog velikog i značajnog pape hrvatskog podrijetla.

IKA

Adresar donosi podatke o hrvatskim studentima svećenicima redovnicima, redovnicama i laicima, sveučilištima na kojima studiraju, te materijama koje specijaliziraju. U prvom dijelu adresara možemo pronaći osobne kontakte svećenika, redovnika, redovnica i bogoslova na studiju u Rimu i Italiji, te adrese zavodâ, instituta, novicijata i zajednica u kojima su smješteni. Osobit dio Hrvatskog rimskog adresara odnosi se na kontakte redovnica koje su na službi i studiju u Rimu, adrese njihovih zajednica, te njihove službe. Zatim cijeli niz podataka o Diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i pri Republici Italiji, Apostolske nuncijature u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, biskupske konferencije i sve nadbiskupije i biskupije s njihovim biskupima, pomoćnim biskupima i onima u miru.

Matt Sertić svoj je prvi milijun zaradio prije 30 godina u Silicijskoj dolini. Sada svjetski važnu proizvodnju planira pokrenuti u Hrvatskoj

Što reći o ljudima, proizvođačima najekološkijih tenisica na svijetu koje se mirne savjesti mogu baciti u kompost gdje će se doslovno – razgraditi? Ili o čovjeku koji je istesao zanat u Silicijskoj dolini i onda svoje poslovno čudo preselio u možda najneočekivaniji grad – Sisak? Najbolje je reći da su ti fenomenalni ljudi jedni od […]

Hrvatski rimski adresar obiluje i kontakt podacima hrvatskih ustanova i udruga u Italiji, s korisnim telefonskim brojevima i e-mail adresama koje mogu poslužiti i olakšati komunikaciju za vrijeme boravka u Rimu. Na posljednjim stranicama adresara, prije pregledno napravljenog abecednog kazala osobnih imena, pronaći ćemo i rasporede liturgijskih slavlja u našoj hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, piše IKA.