Druga faza obnove

Rodna kuća bana Josipa Jelačića na Petrovaradinu uskoro će biti završena

4. ožujka 2022. u 11:22

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, obišla je rodnu kuću bana Josipa Jelačića na Petrovaradinu gdje je u tijeku završetak druge faze radova na obnovi spomenutog objekta.

Podrška Hrvatima u Crnoj Gori: Prijetili su i nestankom našeg naroda s prostora na kojima stoljećima živimo

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, uputila je u srijedu pismo podrške Zvonimiru Dekoviću, predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, a povodom nedavno poduzetih administrativnih mjera kojima se HNV-u Crne Gore oduzima prostor za rad i djelovanje. „Uime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, krovne institucije hrvatskog naroda u Republici Srbiji, Vama […]

S direktorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Sinišom Jokićem razgovarala je o radovima koji bi mogli uslijediti u sljedećoj fazi obnove.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

„Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom završenih radova i angažmanom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, izvođačem radova i vodstvom Zaklade ‘Spomen-dom bana Josipa Jelačića’. Dat ćemo sve od sebe da pronađemo financijsku potporu za nastavak radova kako bi se u što skorijem roku prostor priveo namjeni“, rekla je Vojnić.

Dva desetljeća od formalno-pravnog priznanja Hrvata u Republici Srbiji nacionalnom manjinom

Objavom u Službenom listu Savezne Republike Jugoslavije 27. veljače 2002. godine – stupio je na snagu tzv. savezni Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Usvojen je nekoliko dana ranije – 21. veljače na sjednici Narodne skupštine SRJ glasovima zastupnika „nove vlasti“: Demokratske oporbe Srbije i Socijalističke narodne partije iz Crne Gore, a predložilo […]

Podsjetimo, Republika Srbija osigurala je 600 tisuća dinara za otkup i obnovu ovog povijesnog zdanja, a planira se potpisivanje sporazuma između HNV-a i Grada Zaprešića s ciljem buduće suradnje u osmišljavanju sadržaja i ponude ovog prostora.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji