fra Anzelmo Slišković

Sa siromašnim pukom u Pennsylvaniji sagradio je veliku crkvu i prostran župni stan; radio je kao obični zidar

20. lipnja 2021. u 9:33

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Pixabay/Hrvatski etnički institut

U vrijeme rascvjetalosti bogatih floridskih kamelija i divnih poinsetia, pozvao je svemogući Bog 3. ožujka 1974. zauvijek k sebi – u svoje nebeske stanove – skromnog redovnika sv. Franje Asiškoga i poniznog svećenika Novog Zavjeta, oca Anzelma Sliškovića, reda Manje braće.

Priča o dobrom franjevcu koji je otplatio sve dugove župa i pomirio narod

Fra Ferdinand Skoko rođen je 12. rujna 1907. u hrvatskoj obitelji u hercegovačkom mjestu Grab. Odrastao je u vjernoj, katoličkoj kući svojih roditelja. Rano je poželio posvetiti život Bogu, širenju Kristova Evanđelja i dobrobiti svojeg hrvatskoga naroda. Znao je da to može ostvariti u svećeničkom zvanju pa je stupio u Franjevački red mostarske provincije i […]

Da ga oslobodi teških bolova, što mu ih je rak, bezdušno i bez milosrđa, zadavao u posljednjim mjesecima života, prihvatio je nebeski Otac za ispaćenu ruku svog slugu Anzelma, koji mu je na svoj, poseban i nenametljiv, način služio izvorno i žrtveno cijelog zemaljskog života, razdavajući ga objeručke bratu čovjeku, s kojim se sreo na prolazu u vječnu Domovinu. Uzeo ga je nebeski Otac za paćenu i dotrajalu ruku u bolnici presv. Srca Isusova u gradu Pensacoli u Floridi i izveo iz ove doline suza, da ga uvede u carstva, kojima je suza nepoznata. To vjerujemo – za to molimo.

“Pokojni fra Anzelmo Slišković bio je povučen, tih i skroman. Cijeli je život bio siromašan, jer je uvijek želio pomoći siromašnijima od sebe. Nije želio, što se kaže, ni mrava satrti. Bio je veliki humanitarac, koji je u svakom čovjeku gledao stvora Boljega i brata”, napisao je fra Ljubo Čuvalo, tadašnji urednik Danice.

To bi se moglo i ovako izreći: naš je pokojnik svakomu, koga je umorna, zdvojna i sustala sreo ili sustigao na putu u kraljevstvo nebesko, pružio ruku pomoćnicu i tako ga uspravio, da krene naprijed, noseći svoj često teški, ali uvijek spasonosni križ.

Govoreći o fra Anzelmovu odlasku u Očevu kuću, usput ćemo spomenuti samo glavnije postaje, kroz koje je prošao pomažući Bližnjemu.

Fra Anzelmo, pjesnik svojim pogledima na prirodu i njezin život, rodio se u selu pjesnika, u Grljevićima u Hercegovini 1898. Školu, osnovnu i srednju, završio je na širokom Brijegu i Humcu, gdje je stupio u pokornički i prosjački red sv. Franje.

Suznih očiju pošao je u dijasporu, a druga domovina nije mu bila ni Hercegovina, ni Amerika

Kad umire čovjekzemlja postaje težai dubljaza jednu ranucrnja za jednu jamuijedan zakucan kovčeg. Kad umire čovjeksvijet bi morao statii zadrhtatitežinom tugedubinom bola. U šutnji koja bi rastvorila vrata mrtvačnicei podignula ploče grobova kao umorne kapke iza besane noći. Kad umire čovjek, umire dio svijetai zemlja postaje teža iskusnija i ljudskijai veća za jednu ranui dublja […]

Bogosloviju je počeo u Mostaru, a dovršio u Beču. Godine Gospodnje 1922. postao je Kristov svećenik. Kao svećenik djelovao je kratko vrijeme u Hercegovini.

Godine 1929. došao je u Sjedinjene Američke Države, gdje je do svoje odmakle dobi ostao u pastoralnom i dušobrižničkom radu među braćom Hrvatima: u župi sv. Jeronima u Chicagu (župni pomoćnik), u Sharonu. Pa. i New Yorku (župnik). Na tim je postajama došla do izražaja njegova pastoralna djelatnost, posebno u Sharonu, gdje je i građevinski, usprkos poznatoj depresiji, bio vrlo aktivan: uz suradnju siromašna puka sagradio je veliku crkvu i prostran župni stan; radio je kao obični zidar.

U Floridi je, kako je već rečeno, odselio “iz tuđine”, da se poslužimo riječju sv. Petra, fra Anzelmo Kući zauvijek. Njegovo je tijelo preneseno u Chicagu, da bude pokopano s ostalim hrvatskim franjevcima u groblju Holy Sepulchre. Prije sahrane zemnih ostataka, održana je sprovodna sveta misa u crkvi sv. Jeronima u Chicagu, gdje je pokojnik, davno, služio kao župni pomoćnik. Na misi zadušnici, koncelebriranoj, i na posljednjemu ispraćaju sudjelovalo je dosta braće svećenika iz Kanade i SAD-a, časnih sestara i drugog naroda Božjega.

Sprovodna misa, kako je propisana najnovijim crkvenim odredbama, djeluje životonosno; dok oplakuje mrtvaca, pjesmom najavljuje vječni život. U takvom ozračju vječnoga života oprostio se od dragog pokojnika starješina Hrvatskih franjevaca u SAD-u i Kanadi, o. Častimir Majić. Zahvalio se pok. fra Anzelmu na djelu i radu i zaželio, da mu bude nagrada i plaća nebeski Otac, kojemu je, možda i posrćući, služio u zemaljskom životu.

Zanimljiv i neobičan svećenik doseljenicima je tražio poslove, obnovio je župu u St. Louisu i stavio sladoled u pogrešan automobil

Dana 26. ožujka 1979. u Pensacoli u Floridi u 83. godini života preminuo je fra Špiro Andrijanić. Bio je radin čovjek, visokih sposobnosti i zanimljivog značaja. Iako već u poodmaklim godinama života, bio je uspravan kao bor i impozantna izgleda. Već dugo godina trpio je od šećerne bolesti i slabog vida. Ali uza sve to, […]

Zatim smo otpratili našeg pokojnika, molitveno i s velikom nadom u srcu, do hladnoga groba. Tu smo mu rekli: Hvala Ti i doviđenja u kući zajedničkog nam Oca.

Hrvatski katolički glasnik 1974.