Južna Amerika

Santiago: Na otvorenje izložbe o braći Seljan stigao i brat čileanskog predsjednika

10. lipnja 2022. u 10:47

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Čile

Izložba Etnografskog muzeja u Zagrebu o Mirku i Stevi Seljanu te njihovim istraživanjima u Južnoj Americi otvorena je ovaj tjedan na Fakultetu arhitekture i urbanizma Čileanskog sveučilišta u Santiagu.

U Karlovcu otvorena izložba o braći Seljan. Izloženi su njihovi osobni predmeti, fotografije, putne bilježnice, pisma i geografske karte

U Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu od srijede se može razgledati izložba “Braća Seljan – kroz prašume i pustinju”. Karlovčani Mirko i Stevo Seljan poznati su po istraživanjima sa samog kraja 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi. Izložbom su obuhvaćena sva njihova putovanja. Mirkovo pohod pješice od Sankt-Peterburga do Pariza, […]

Program su otvorili rektor Sveučilišta Ennio Vivaldi i veleposlanica Mira Martinec, a govorili su Goranka Horjan, direktorica Etnografskog muzeja, Marija Živković, autorica izložbe i Daniel Opazo, v.d. dekana Fakulteta arhitekture i urbanizma.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Čile

Izložba o braći Seljan pobudila je veliki interes u akademskoj zajednici te unutar hrvatske zajednice, a otvorenju su prisustvovali i Fernando Ayala, državni tajnik za obranu Republike Čile te Simon Borić, brat čileanskog predsjednika Gabriela Borica.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Čile

Ovaj projekt, koji podržava Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske prigodom 30. godišnjice međunarodnog priznanja RH, imao je premijerno izlaganje u Asuncionu u Paragvaju. Paralelno s izložbom u Čileu bit će postavljena i ona u Brazilu (Ouro Preto, Sao Paolo, Curitiba) te naknadno u Limi, Peru.

Mirko i Stjepan bili su najpoznatija hrvatska braća na svijetu. U Etiopiji je jedno naselje čak nosilo njihovo prezime

Danas ću vas upoznati s dvojicom braće Seljan, Mirkom i Stjepanom, koji su bili željni cijeli svijet vidjeti, istraživati, proučavati i mijenjati ga. Htjeli su zadovoljiti svoje znatiželje i reći drugima što su naučili na svojim putovanjima. Braća su rodom iz Karlovca. Mirko je rođen 1871. godine, a Stjepan/Stevo 1876. Mirko je pošao iz rodnog […]

Izložba o braći Seljan može se razgledati na Fakultetu arhitekture i urbanizma sve do 24. lipnja 2022. Ulaz je besplatan.