Josip Crnobori

Slikao za Metropolitan Operu, strahovao od povratka u Hrvatsku i preminuo od tuge za suprugom

16. siječnja 2023. u 9:43

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Nekategorizirano

FOTO: Istarski.hr

Mario Viscovich, pjesnik i dugogodišnji prijatelj Josipa Crnoborija, u petak je u Zavičajnoj galeriji Crnobori održao promociju svoje četvrte zbirke pjesama “Ca son doma, ca son ća?”. Oduševljeni autor, kao i mnogi posjetitelji koji su prijateljevali s Crnoborijem, večer u Banjolama ispunili su pričama i anegdotama iz života svoga sumještana, javlja Istarski.hr.

Misteriozna smrt hrvatskog umjetnika u Južnoj Americi! Prvo je radio teške poslove u rudniku, a onda je postao najpoznatiji fresko slikar

Svaka osoba koja je živjela i danas na svijetu živi ne samo da je umjetničko djelo Gospodnje, nego svatko od nas u sebi nosi umjetnički dar. Kad čujemo riječ umjetnik, obično mislimo na kipare, slikare, arhitekte, glazbenike…, ali svako pozitivno stvaralaštvo odraz je naših umjetničkih talenata koje nam je Bog dodijelio. Važno je takve darove […]

Tako doznajemo da je Crnobori, rodom Banjolac, 1947. otišao roditeljima u Argentinu. Godine 1978. preselio se u New York, gdje je za Metropolitan Operu slikao portret Milke Trnine. Mario Viscovich tada je u Americi već sedam godina. Znao je mnogo o tom istarskom umjetniku, ali prijatelji su postali 1992.

Neke je slike Viscovich kupio od Crnoborija, a neke je dobio na poklon. Tri njegove zbirke ukrašene su upravo tim Crnoborijevim slikama i crtežima. Možemo vidjeti obiteljski portret Viscovicheve obitelji, a slika je nastala na nagovor autora, kao i istarsko ognjište koje je Mario naručio.

Dvojac je često razgovarao o povratku u Hrvatsku i rodnu Istru, ali je Crnobori uvijek i često ponavljao: “Ja se bojim! Mene je strah!”. No, Mario Viscovich ga je nagovorio na povratak. Osobno mu je zapakirao sve slike za koje je smatrao da pripadaju domovini Hrvatskoj.

Taj popis od stotinjak radova koji je sam napravio, Viscovich i danas čuva. Kasnije se Josip pisanim putem na dvije stranice knjige “Istrani u New Yorku” zahvalio svom prijatelju i tako dokumentirao cijeli događaj, a knjigu je napisao svećenik u New Yorku dr. Anton Bozanić (brat hrvatskog nadbiskupa).

Sedamdesetak djela Ivana Meštrovića predstavljeno u Pragu

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u Pragu je otvorila izložbu Ivana Meštrovića, izrazivši veliko zadovoljstvo nastavkom dugogodišnje plodne kulturne suradnje između Češke i Hrvatske. „Djelovanje Ivana Meštrovića jedan je od ključnih mostova koji povezuje Hrvatsku s mnogim sredinama, a hrvatskoj umjetnosti daje jednu od njezinih brojnih povijesnih srednjoeuropskih iskaznica“, rekla je […]

Crnoborija dočekala Golubica

Josip Crnobori je tijekom njihovih čestih druženja znao spomenuti jednu golubicu koju je naslikao u Banjolama kao 12-godišnjak. Vrativši se doma 1999. godine bio je vidno potresen i oduševljen jer mu je rečeno da je njegova golubica na zidu u crkvi Marije Majke Božje Zvijezde mora, u što se i sam uvjerio. Bio je zaista ponosan da je ta slika još tamo.

Ankica Tuđman, supruga tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske, osobno se čula s Josipom Crnoborijem te mu je svekoliko pomogla u tome da svi radovi sretno stignu u Zagreb. U Klovićevim dvorima priređena mu je velika izložba pod nazivom “Povratak slikara”. Bilo je to 1998. godine.

Istarski.hr

U Zagrebu je uz suprugu Marijanu proveo svoje posljednje dane života. Nju je upoznao u Argentini i prvi put se oženio kada je imao 68 godina. Ona je bila udovica, s dvije kćeri i jednim sinom, i 20 godina mlađa od njega. Unatoč godinama, Marijana je preminula 2005., a shrvan tugom za voljenom Crnobori je preminuo dva mjeseca nakon nje u 98. godini života.

Biblija svakog istarskog čovjeka

Mario Viscovich je inženjer i poduzetnik, ali ga zanimaju vrlo različita polja ljudskog djelovanja: gospodarstvo, znanost, kultura i politika te posebno promocija Hrvatske i rodne mu Labinštine. Miran i neusiljen čitajući svoje stihove iz ove posljednje zbirke gdje se pita je li doma ili je tamo, ponekad mu je riječ zastala u grlu, a oči su se zablistale od emocija. Ni publika nije ostala ravnodušna.

Hrvatski slikar iz Kanade umjetnički odgovorio na koronavirus

Slikar Anton Cetin ovih je dana u Kanadi završio ciklus radova inspiriran izazovima pandemije koronavirusa i kušnjama te bolesti. Slikarevo nadahnuće koje dođe od Apokalipse opisuje ugledni filolog i likovni kritičar Vinko Grubišić… Pojava kuge, kolere ili neke druge pandemije, koja se – prema nekima – javlja ciklički svakih stotinu godina, nerijetko je rezultirala značajnim […]

Za glazbeni dio programa pobrinuo se bračni par umjetnika Avelina Damijanjević Draguzet i Drago Draguzet. Moderatorica je bila Barbara Buršić, voditeljica Podružnice Pula Hrvatske matice iseljenika, a Gracijela Putina je uz prigodne riječi o autoru iščitala nekoliko njegovih pjesama na labinjonskoj zaštićenoj cakavici, te je rekla da je ovo “Biblija svakog istarskog čovjeka”, piše Istarski.hr.