Uvod u veliku obljetnicu

Sedamdesetak djela Ivana Meštrovića predstavljeno u Pragu

24. studenoga 2022. u 16:47

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo kulture i medija RH

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u Pragu je otvorila izložbu Ivana Meštrovića, izrazivši veliko zadovoljstvo nastavkom dugogodišnje plodne kulturne suradnje između Češke i Hrvatske.

U Pragu otvorena izložba o Stjepanu Radiću

Izložba “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra” otvorena je sredinom srpnja 2021. u najužem središtu Praga, u Muzeju iluzijske umjetnosti povodom obilježavanja 150 godina rođenja velikog hrvatskog političara i književnika. „Zlatni Prag“ u kojem je Radić živio i djelovao ugostio je, osim fotografija i isječaka o njegovom životnom putu, tradicijske nošnje i baštinu rodne mu […]

„Djelovanje Ivana Meštrovića jedan je od ključnih mostova koji povezuje Hrvatsku s mnogim sredinama, a hrvatskoj umjetnosti daje jednu od njezinih brojnih povijesnih srednjoeuropskih iskaznica“, rekla je ministrica, govoreći o isprepletenosti povijesti, politike i umjetnosti Češke i Hrvatske.

Ministarstvo kulture i medija RH

Obuljen Koržinek izrazila je i uvjerenje da će izložba posebno biti zanimljiva češkoj publici koja će se uz vrhunska djela Ivana Meštrovića upoznati ili podsjetiti na svoje vlastite velikane, od legendarnog predsjednika Tomáša Masaryka, preko kipara Bohumila Kafke, do slikarice i kiparice Růžene Zátkove, s kojima je tijekom svoje duge i bogate karijere hrvatski umjetnik surađivao i prijateljevao, održavao bliske kontakte s Češkom prema kojoj je osjećao posebnu bliskost i naklonost.

Ministarstvo kulture i medija RH

Istaknuvši ovu izložbu kao najavu i uvod u veliku obljetnicu – 140 godina od rođenja Ivana Meštrovića koju ćemo sljedeće godine obilježiti velikim projektima, ministrica je zahvalila nasljednicima Ivana Meštrovića na podršci i suradnji s hrvatskim institucijama koje čuvaju i brinu o njegovu djelu te svima koji su pridonijeli da ovom izložbom Meštrović bude ponovno okružen svojim prijateljima, ujedno učvršćujući prijateljstvo ove dvije zemlje.

Ministarstvo kulture i medija RH

Izložba predstavlja češkoj publici opus Ivana Meštrovića i njegovu povezanost sa srednjoeuropskim kulturnim i političkim okruženjem tijekom prve polovice 20. stoljeća, kao i njegov utjecaj koji je imao kroz povezanost s francuskim umjetnicima na definiranje srednjoeuropske i hrvatske kiparske scene.

Poznati glazbeni festival u Češkoj u znaku moravskih Hrvata i Dore Pejačević

Skladbe Dore Pejačević predstavljene su reprezentativnim opusom proteklog vikenda na Glazbenom festivalu Lednice-Valtice u Južnoj Moravskoj. Događaj je svečano otvoren u subotu u prostorijama dvorca Valtice nedaleko od Břeclava. Klasična glazba udahnut će novi život kulturno-povijesnim područjima Lednice-Valtice tijekom festivala i približiti stihove cijeloj Češkoj. Nadahnut lovnom sezonom obitelji Lihtenstein koja je vladala više od […]

Sedamdesetak djela Ivana Meštrovića, od čega četrdesetak dolazi iz hrvatskih zbirki, svjedoči o usklađenosti njegovih umjetničkih interesa s dominantnim stilskim strujanjima prve polovice 20. stoljeća, a u dijalogu s ostvarenjima njegovih francuskih i čeških kolega zrcali se i univerzalnost i jedinstvenost Ivana Meštrovića.

Ministarstvo kulture i medija RH