Iseljenička poezija

Susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike u Rimu

7. lipnja 2022. u 23:47

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

U Rimu se od 9. do 12. lipnja 2022. održava 21. Susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike pod nazivom „Hrvatska iseljenička poezija ispod rimskog neba“.

U Zadru održan Susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike. Udruga je do sada izdala 20 zbirki pjesama te broji više od 150 članova

Na Sveučilištu u Zadru održan je 20. Susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike “Niko drugo more i drugi ljudi”. Pjesnici iz iseljeništva okupili su se u Zadru nakon 11 godina kako bi dali prikaz stvaralaštva u prošloj godini te predstavili zbirku “Tisuću milja opletenih stihova”. Sudionici su u petak upoznali zadarske znamenitosti, a potom je u […]

Radni dio susreta planiran je u prostorima Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u petak 10. lipnja s početkom u 16 sati te u subotu u isto vrijeme kada će biti slavljena sveta misa koju će u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predvoditi rektor Zavoda vlč. Marko Đurin.

Pjesnička udruga hrvatske iseljeničke lirike New York osnovana je u hrvatskoj katoličkoj misiji Astoria, u rujnu 1999. godine. U travnju 2008. postala je članicom Hrvatskog svjetskog kongresa i Ujedinjenih naroda. U novim okolnostima preimenovana je u Pjesničku udrugu hrvatske izvandomovinske lirike.

Nova knjiga o hrvatskoj političkoj emigraciji

“Hrvatska politička emigracija – HSS” prva je knjiga autora Ivana Tepeša koja je nastala kao završetak njegovog višegodišnjeg rada, i kao proširenje obranjene doktorske disertacije. Temeljem dostupnih izvora, znanstvene literature i publicistike, ovo djeluje prikazuje i analizira slabo istraženo područje političkog djelovanja Hrvatske seljačke stranke u iseljeništvu u razdoblju od završetka Drugoga svjetskog rata 1945. […]

Na skupu će biti predstavljena monografija „Tisuće milja opletenih stihovima” i jubilarna zbirka pjesama HIL-e „Niko drugo more i drugi ljudi“. O novoj zbirci govorit će urednica Nada Pupačić i recenzentica Gordana Laco.

Predstavit će se i pjesnici: Marjan Karabin – Švicarska, Mirjana Mihaljević Cairns – Vancouver, Drago Šaravanja – Sydney, Stjepan Šulek – Köln, Tuga Tarle – Zagreb, Duška Granarić Tomašek – Sydney i Ivica Duje Ančić – Split.

Stručno predavanje o moliškom jeziku održat će prof. Tomislav Marijan Bilosnić, hrvatski slikar i književnik iz Zadra. Recenzentica 21. Susreta u Rimu je prof. dr. sc. Sanja Vulić s Fakulteta Hrvatskih studija u Zagrebu.

Upoznajte jednu od najneobičnijih osobnosti hrvatske emigracije, ali i hrvatskog domoljublja

Stanislav Geza Milošić (1926. – 1981.) osebujna je književna, novinarska i politička osobnost. Rođen je u Kraljevini Jugoslaviji pokraj Zagreba u selu Sveta Klara 1926., od oca gradišćanskog Hrvata i majke slavonske Šokice. Ova zanimljiva regionalna kombinacija na neki način odredila je njegov temperament, ali i životnu putanju. Vrlo rano iskazao je dar za pisanje […]

Događaj organiziraju Pjesnička udruga Hrvatske iseljeničke lirike New York, Hrvatsko-talijanska udruga – Rim, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Američki hrvatski kongres.

Detaljniji program potražite na ovoj poveznici…