Valentin Krtalić

Svoje maslinovo ulje želi približiti hrvatskoj dijaspori kako bi se barem na trenutak ‘vratila’ u domovinu

28. prosinca 2023. u 5:55

Potrebno za čitanje: 3 min

Julienne Bušić

Vijesti

FOTO: Privatni album

Nedavno je na YouTube kanalu Royal Croatian Tours osvanuo odličan video na engleskom jeziku o jednom zadarskom masliniku, s čijim vlasnikom Valentinom Krtalićem razgovaramo o tome kako je taj prilog nastao…

Dvaput je odlazio u Njemačku, no na kraju se ipak odlučio vratiti: Jedna stvar posebno me šokirala!

Hrvat iz Bosne i Hercegovine, pa Hrvat u Njemačkoj, pa na kraju – Hrvat u Hrvatskoj. Tako bi se ukratko opisao tijek života Roberta Babića, povratnika iz Njemačke koji već 24. godinu svoj život gradi u Zagrebu sa svojom obitelji. U razgovoru u sklopu serijala o povratnicima, Robert nam je otkrio kako su ga ove […]

YouTubere Ivana i Saru upoznao sam na jednom obiteljskom druženju od moje supruge. Pričajući o nekim općenitim stvarima dotaknuli smo se teme naših poslova pa su oni izrazili su želju da bi htjeli doći kod nas u berbu i snimiti je. Odmah sam se složio s time, a u listopadu smo krenuli s realizacijom.

Recite mi kratku povijest svoje tvrtke: tko su inicijatori, čija je to ideja, tko je sudjelovao u projektu maslinovog ulja?

Tvrtku Dolina maslina d.o.o. pokrenuli su moji roditelji 2008. godine, a prvi maslinik od 28 hektara posađen je 2012. Prije dvije godine posadili smo mladi maslinik na još 30 hektara. Maslinik su moji roditelji temeljili na tri načela kojima su težili. Prvi je “autohtoni sortiment” na koji smo mi jako ponosni i imamo preko 80 posto autohtonih sorti kao naprimjer: Oblica, Buža, Istarska bjelica, Lastovka, itd. Drugo načelo koje su htjeli prilikom podizanja je “djevičansko tlo” što bi značilo da nije tretirano nikakvim proizvodima petrokemije. Treće načelo je “ekološka poljoprivreda” što nam daje puno veći obujam posla, ali smatram da proizvodimo proizvod koji pomaže ljudskom zdravlju i želimo tom ekološkom poljoprivredom staviti šlag na tortu. Naš veliki ponos su hrvatski dobrovoljci Domovinskog rata koji su postali plodouživatelji u našem nasadu, a njihova hrabrost, upornost i optimizam izgrađuju mene kao osobu te sam im neizmjerno zahvalan na tome. Vjerujte mi, nitko se ne može boriti jače za Hrvatsku kao oni i tada i sada.

‘Meni je u Hrvatskoj normalno raditi dva-tri posla kao i u Americi’

Kako bi se zvao mjuzikl s pričom mlade Hrvatice koja svoj put nakon niza uspjeha u SAD-u, a zatim i Europi, u svojim dvadesetima pronalazi ponovno u Hrvatskoj, zemlji iz koje su njezini roditelji otišli prije 30-ak godina? Možda mu ne znamo naziv, ali je sigurno kako bi mu nadahnuće mogla biti Tanya Ariana Bendiš. […]

Može li Hrvatska konkurirati velikim zemljama po prepoznatljivosti svog proizvoda?

Da, Hrvatska je mala zemlja kada gledate broj stanovnika, ali ne i uspjeha, vrhunskih inovacija, proizvoda… Kada pogledamo svjetske proizvođače maslinovog ulja, na kojim količinama hektara oni proizvode i kolika je godišnja proizvodnja litara od samo jednoga proizvođača, svi hrvatski proizvođači ne mogu konkurirati po količini proizvodnje. A s druge strane nitko nam od proizvođača iz velikih zemalja ne može konkurirati kvalitetom. To ne znači da izvan Republike Hrvatske nema vrhunskih proizvođača, dapače, ima ih jako puno, ali hrvatski proizvođači osvajaju najviše nagrade na natjecanjima maslinovih ulja diljem svijeta. Naša klima je savršena za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja, uz ekološku poljoprivredu i autohtoni sortiment nalazimo se u vrhu najboljih proizvođača ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Privatni album

Vaše je ulje osvojilo velike nagrade i New Yorku i u Tokiju…

Osvojili smo dvije zlatne medalje na natjecanjima, na što smo jako ponosni. Te godine su prvi put dalmatinski maslinari izašli na natjecanja maslinovog ulja izvan Hrvatske i postigli odlične rezultate. Smatram da je od tada počeo veliki uspon dalmatinskih maslinara i da smo se mi počeli polako probijati na tržište.

Hoćete li uskoro izvoziti ulje izvan Hrvatske?

Radimo na tome. Za početak trebamo napraviti analizu tržišta kako bismo dobili konkretnije rezultate o zemljama u kojima je maslinovo ulje traženo. Voljeli bismo da možemo donijeti dašak Lijepe Naše u sve državu svijeta u kojima žive naši Hrvati i Hrvatice kako bi se tijekom korištenja našeg maslinovog ulja vratili barem na trenutak u domovinu i uživali.

Odabrani projekti od interesa za Hrvate izvan RH u 2023.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan RH za 2023. godinu. Javni poziv provodi se s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan domovine te očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i […]

Koji su vaši dugoročni ciljevi, gdje se vidite za pet ili deset godina?

Naši dugoročni ciljevi su brojni, a prvenstveno se odnose na digitalizaciju i automatizaciju poslovanja. Radimo sa znanstvenom zajednicom na nekim zanimljivim projektima pa ćemo vidjeti u kojem smjeru će završiti. Naravno, naš cilj je izgradnja vlastite uljare kako bi sami mogli precizno pratiti svaki korak proizvodnje ulja. U sklopu te uljare voljeli bi napraviti prezentacijsku dvoranu, kako bi turisti mogli proći kroz cijeli proces proizvodnje ulja te kako bi ga na kraju mogli kušati i kupiti. Voljeli bi proširiti paletu proizvoda i možda se upustit u neke druge grane i industrije. Na samom kraju volio bih vam zahvaliti na ovome razgovoru i htio bih pozdraviti naše Hrvate izvan Republike Hrvatske te napomenuti da se nadam da ćemo se upoznati i vidjeti u masliniku u našoj domovini.

Privatni album