Okrugli stol

U 2021. zabilježen rekordan broj povratnika u Hrvatsku!

5. listopada 2022. u 7:57

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać

U prostorijama humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom IPU – Iseljenici, povratnici i useljenici, prošli tjedan održan je okrugli stol na temu „POVRATAK U DOMOVINU – Izazovi povratnika i useljenika pri povratku u domovinu“.

Otvorene prijave za projekte od interesa za Hrvate izvan RH. Fond je 5 milijuna kuna

Sa ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoć ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske i ugroženim pojedincima – povratnicima/useljenicima iz […]

Koliko je važno iznova i svakodnevno otvarati pitanja izazova i problematike iseljeništva u odnosu s domovinom, najbolje dokazuje prisustvo više od 30 predstavnika različitih institucija i udruženja, među kojima je bio i značajan broja povratnika i useljenika. Jačanje povjerenja i dijaloga s domovinom u privatnom je i profesionalnom interesu svakog od njih te su u više navrata istaknuli kako treba pokretati što veći broj konkretnih inicijativa s tim ciljem.

U uvodnom dijelu govorile su: Ivanka Kunštić, voditeljica Ureda dobrodošlice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ruža Studer, predsjednica Udruge iseljenika, povratnika i useljenika te profesorica Duška Rosenberg sa Sveučilišta u Londonu.

Istaknuto je da se iz godine u godinu ulažu sve veći napori te provode konkretne politike u jačanju i povezivanju iseljeništva s domovinom, što rezultira i sve većim brojem povrataka. U 2021. godini, prema podacima Središnjeg državnog ureda Hrvata izvan RH, zabilježen je rekordan broj povratnika – čak 10.622 osobe, od čega je najveći broj njih zabilježen iz Savezne Republike Njemačke.

Splitski franjevci napuštaju Župu sv. Gabrijela u Münchenu!

Nakon 36 godina života i pastoralnog djelovanja u samostanu i Župi sv. Gabrijela u Münchenu, svečanom euharistijom u prošlu nedjelju svećenici su se službeno oprostili od svojih župljana. Prestanak je to pastoralnog djelovanja i napuštanje samostana! Odluci o napuštanju prethodilo je dugo preispitivanje i promišljanje, o čemu je bilo riječi i na ovogodišnjem provincijskom kapitulu […]

Govornici smatraju da mediji trebaju imati puno veću ulogu u prezentaciji Hrvatske kao zemlje prilika i potencijala, jer trenutačno u većini slučajeva u prezentaciji domovine i dalje puno više prostora posvećuju problemima i negativnim primjerima različitih praksi. Prostor za napredak vide i u digitalizaciji koja bi doprinijela dostupnosti i boljoj vidljivosti informacija koje se odnose na tehnička pitanja kao što su upisi u vrtiće i škole, zapošljavanje, učenje jezika i slična pitanja jer ta pitanja su dio početnih koraka osoba koje pokazuju interes za povratkom.

U drugom dijelu sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo što tema suradnje iseljeništva i domovine dolazi u sve veći fokus jer prostora za unaprjeđenje uvijek ima, iako je evidentno da je suradnja sve konkretnija i bolja iz godine u godinu.

Povratnici iz zemalja Južne Amerike ustvrdili su da Hrvatsku vide isključivo kao zemlju prilika pri čemu je normalno da u toj isto zemlji postoje i određeni problemi. No, nijedan problem ne smatraju tako velikim i krucijalnim da bi poželjeli otići natrag. Neki od njih istaknuli su da diljem svijeta živi tisuće Hrvata koji su veliki stručnjaci u svojim područjima te da bi prema svima njima trebali biti puno otvoreniji kako bi svojim znanjem i iskustvom dodatno ojačali potencijal koji Hrvatska već sad ima. Nadalje, mnogi sudionici događaja kroz raspravu su naglasili da se u planiranju i strategiji poticanja useljavanja i povratka treba voditi računa o tome da se perspektive i potrebe razlikuju ovisno o tome iz koje zemlje se planira eventualni dolazak u Hrvatsku, tj. koja je zemlja iseljenja.

Predavanje o utjecaju svetog Jeronima na kulturu i duhovnost Hrvata

U prostorima Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, u nedjelju je u sklopu projekta “San Girolamo e la Cultura Croata” organizirano predavanje “Utjecaj svetog Jeronima na kulturu i duhovnost Hrvata”. Predavanje je održao prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Riječi dobrodošlice svima okupljenima […]

Okrugli stol organizirala je humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ s partnerskom Udrugom iseljenika, povratnika i useljenika u okviru projekta „ZA-JEDNO.HR“.

Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać