Asunción

U glavnom gradu Paragvaja otvorena izložba o hrvatskoj braći

3. travnja 2022. u 8:45

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Etnografski muzej, Zagreb

Otvorenjem izložbe “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi” u Asunciónu, glavnom gradu Paragvaja, započelo je veliko izložbeno gostovanje Etnografskog muzeja po Južnoj Americi. Izložba je u poznatom povijesnom i kulturnom centru grada Manzana de la Rivera u srijedu.

Izložba o braći Seljan kreće na veliku turneju u Južnu Ameriku

Etnografski muzej kreće na veliku turneju po Južnoj Americi s izložbom “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi”. Održavanje izložbe planirano je u gradovima: Asuncion (Paragvaj), Santiago (Čile), Lima (Peru), Ouro Preto, Sao Paulo i Curitiba (Brazil). Otvorenje prve izložbe i početak ovog značajnog gostovanja je u Asuncionu (Paragvaj), 30. ožujka 2022. godine. Izložba […]

Manzana de la Rivera smještena je nasuprot predsjedničke palače u samom srcu grada te se u postavu gradskog muzeja smještenog unutar kompleksa nalaze dokumenti i fotografije iz povijesti grada, uključujući i one iz vremena kada su u njemu boravila braća Mirko i Stevo Seljan.

Etnografski muzej, Zagreb

Ravnatelj kulturnog centra Felix Toranzos izrazio je veliko zadovoljstvo što može ugostiti izložbu Etnografskog muzeja koja omogućuje sagledati nove aspekte u razvoju Asuncióna, a ravnateljica Horjan zahvalila je arhitektu Gustavu Glavinichu na velikom zalaganju pri postavu izložbe i pomoći Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore kojom predsjeda prilikom realizacije ove vrijedne izložbe.

Mirko i Stjepan bili su najpoznatija hrvatska braća na svijetu. U Etiopiji je jedno naselje čak nosilo njihovo prezime

Danas ću vas upoznati s dvojicom braće Seljan, Mirkom i Stjepanom, koji su bili željni cijeli svijet vidjeti, istraživati, proučavati i mijenjati ga. Htjeli su zadovoljiti svoje znatiželje i reći drugima što su naučili na svojim putovanjima. Braća su rodom iz Karlovca. Mirko je rođen 1871. godine, a Stjepan/Stevo 1876. Mirko je pošao iz rodnog […]

Domaćini su prilikom otvorenja pripremili za uzvanike i glazbeni program, a izložbu je otvorio Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Otvorenju su prisustvovale Maja Steović i Mirjana Božić, predstavnice Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini koje pokriva i aktivnosti u Paragvaju, Ranko Vilović, veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu te nekoliko počasnih konzula uključujući Anu Mariu Kuljevan Peinović iz Perua. Izložba je pobudila veliki interes i okupila je oko 150 uzvanika.

Etnografski muzej, Zagreb

Događaj je predstavljen povodom šestog Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike koji se u organizaciji Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore održao u Asunciónu od 29. do 31. ožujka 2022. godine. Tako su na otvorenju izložbe bili prisutni i predstavnici hrvatske dijaspore iz Paragvaja, Argentine, Urugvaja, Brazila, Bolivije i Čilea koji sudjeluju u radu kongresa.

U Karlovcu otvorena izložba o braći Seljan. Izloženi su njihovi osobni predmeti, fotografije, putne bilježnice, pisma i geografske karte

U Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu od srijede se može razgledati izložba “Braća Seljan – kroz prašume i pustinju”. Karlovčani Mirko i Stevo Seljan poznati su po istraživanjima sa samog kraja 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi. Izložbom su obuhvaćena sva njihova putovanja. Mirkovo pohod pješice od Sankt-Peterburga do Pariza, […]

Autorica izložbe je Marija Živković, a autorice likovnog oblikovanja izložbenog materijala su Iva Hrvatin i Marita Bonačić. Izložba je otvorena od 30. ožujka do 15. travnja 2022. godine, javio je Etnografski muzej, Zagreb.