FOTOGALERIJA

U Monoštoru održana manifestacija Sastali se alasi i bećari. Najbolji Stipan Francuz

21. srpnja 2021. u 12:41

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Manifestacija „Sastali se alasi i bećari“ održana je 17. srpnja u Monoštoru u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Hrvata „Bodrog“. Događaju je u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji prisustvovao predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin.

Dužijanca u Tavankutu: Tradicija, baština i običaji bačkih Hrvata ne mogu se razumjeti bez katoličke vjere

Ovogodišnja tavankutska Dužijanca proslavljena je u nedjelju svečanom misom zahvalnicom u crkvi Presvetog Srca Isusova u Donjem Tavankutu. Ta je misa ujedno bila i oproštajna za dosadašnjeg župnika u Tavankutu preč. Franju Ivankovića, koji je dekretom subotičkog biskupa Slavka Večerina imenovan župnikom u Žedniku. Svećeničko zajedništvo za oltarom činili su, osim župnika domaćina, prošlogodišnji tavankutski […]

Manifestacija se sastoji od tradicionalnog kuhanja alaskog paprikaša i pjevanja bećaraca, a ove godine je okupila 13-ero kuhara od kojih je najbolji bio Stipan Francuz, dok je drugo mjesto osvojio Stipan Kolar i treće Dalibor Pejak.

Za pripravu alaskog (alas znači ‘riječni ribar’) paprikaša isključivo se koristi riba iz Dunava, rijeke i njezinih kanala s kojima su Monoštorci stoljećima usko povezani, a tradicija je prisutna i u drugim okolnim mjestima Gornjeg Podunavlja.