Prag

Pogledajte fotogaleriju koja prikazuje život Hrvata u Južnoj Moravskoj

18. prosinca 2020. u 5:50

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu

U galeriji Doma nacionalnih manjina u Pragu može se razgledati izložba “Moravski Hrvati očima Othmara Růžičke” (1877. – 1962.), koju je osmislila i pripremila Lenka Kopřívova, dopredsjednica Udruge moravskih Hrvata, a pokroviteljstvo dali Dom nacionalnih manjina i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu.

Hrvatskim manjinskim zajednicama namijenjeno sedam milijuna kuna

Virtualna konferencija “Republika Hrvatska i projekti hrvatskih manjinskih zajednica – spone koje nas povezuju”, održana je u srijedu u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, javljaju iz te ustanove. Uz predstavnike Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici hrvatskih manjinskih zajednica iz Austrije, Slovenije, Slovačke, Mađarske, […]

Moravski Hrvati jedna su od najstarijih narodnosnih skupina u Češkoj na čijim su se prostorima naselili u 16. stoljeću. Reprodukcije djela profesora Růžičke, njih 27, pokazuju svakodnevni život Hrvata u Južnoj Moravskoj i visokim umjetničkim izričajem dokumentiraju njihove živopisne nošnje.

Događaj je otvorila autorica postava Lenka Kopřívova, a prisutne su pozdravili Ivana Tichá, predsjednica Češko-hrvatskog društva, Jakub Štědoň, direktor Doma nacionalnih manjina i Ljiljana Pancirov, veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj.

Izložba je otvorena do 28. prosinca 2020.