Kako je lipo hoditi

U Varšavi otvorena izložba o moliškim Hrvatima

23. studenoga 2022. u 14:46

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko-talijanski Mozaik

Udruge “Jedna musika” i “Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim” započele su projekt “Kako je lipo hoditi“, u sklopu kojeg je protekli vikend u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Varšavi otvorena izložba o moliškim Hrvatima “S one bane mora”.

Hrvatska zajednica u Rimu okupila se na predavanju o Vranskom jezeru i obitelji Borelli

U prelijepom muzejskom kompleksu San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu Rima, u petak je održan znanstveni skup “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia). Skup na temu Vranskog jezera i uloge plemićke obitelji Borelli o napretku toga područja bio je još jedan u nizu zanimljivih projekata Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, koja je […]

Veleposlanik Tomislav Vidošević otvorio je događaj, naglasivši značaj očuvanja identiteta, običaja i jezika kojim se još uvijek nakon pet stoljeća služi jedinstvena hrvatska zajednica u regiji Molise. Istaknuo je i iznimnu važnost potpore koju toj zajednici pruža Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Hrvatsko-talijanski Mozaik

Antonella D’Antuono, predsjednica udruge “Jedna Musika” iz Kruča, ujedno i predstavnica moliških Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, govorila je o hrvatskim mjestima Kruču (Acquaviva Collecroce), Filiču (San Felice del Molise) i Mundimitru (Montemitro) te o Hrvatima koji su jedinstveni primjer u svijetu u očuvanju pripadnosti hrvatskom narodu.

Zrinka Bačić, potpredsjednica Hrvatsko talijanskog Mozaika Rim i voditeljica projekta “S one bane mora”, napomenula je da je projekt zamišljen kako bi privukao pozornost fotografijama s motivima prirode i kulturne baštine moliških Hrvata. Ciljevi i svrha ovog projekta su prvenstveno razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta te promoviranje znamenitosti i ljepota kraja u kojem moliški Hrvati žive i gaje svoje korijene već više od 500 godina.

Hrvatsko-talijanski Mozaik

Na fotografijama je vidljiva ljubav i zajedništvo male zajednice moliških Hrvata. Prikazana su tri prekrasna mala mjesta, njihovi trgovi, kalete i sakralne građevine koje neodoljivo podsjećaju na gradiće na hrvatskoj obali, od Istre do Konavala. Kruč, Filić i Montemitro, mali kameni gradovi, uistinu su primorska Hrvatska u malome, smještena na jugu Apeninskoga poluotoka.

Hrvatsko-talijanski Mozaik

Zrinka Bačić predstavila je „Novi život stare kravate“, poseban projekt udruge “Hrvatsko-talijanski mozaik Rim”, čija je voditeljica Ane Kovačević.

Uz članove hrvatske zajednice, roditelje i djecu okupljene oko Hrvatske škole u Varšavi, hrvatske svećenike, profesore sa Sveučilišta u Varšavi i Krakowu, lektore i studente, počasne konzule Republike Hrvatske u Poljskoj, te niz uglednih gostiju iz Poljske koji surađuju s Veleposlanstvom, na predstavljanju i otvorenju izložbe sudjelovali su i počasni gosti: Fabio Troisi, direktor Talijanskog kulturnog instituta u Varšavi i Bojan Pograjc, veleposlanik Republike Slovenije u Poljskoj.

Rim: Hrvatska zajednica proslavila svetkovinu sv. Jeronima

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak svetkovinu sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih zavoda te 30-ak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu, […]

U veleposlanstvu je u prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata organizirana i misa. Po završetku upriličen je bogati domjenak s izvornim moliškim i hrvatskim specijalitetima i vinima.

Hrvatsko-talijanski Mozaik