Koncert

Rim: Hrvatska zajednica proslavila svetkovinu sv. Jeronima

2. listopada 2022. u 11:58

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvoje Zovko/Zavod sv. Jeronima

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak svetkovinu sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu.

Predsjednik Milanović radostan zbog posjeta Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima

U sklopu službenog posjeta Svetoj Stolici i papi Franji, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je jučer i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu. U pozdravnom govoru rektor Zavoda Marko Đurin zaželio je srdačnu dobrodošlicu predsjedniku i njegovoj pratnji te izrazio radost da ga može pozdraviti u najstarijoj hrvatskoj instituciji izvan granica Republike Hrvatske, […]

Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih zavoda te 30-ak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu, predvodio mons. Janusz Blachowiak, savjetnik nuncijature na službi u Sekciji za odnose s državama i međunarodnim organizacijama u Državnom tajništvu Svete Stolice.

Hrvoje Zovko/Zavod sv. Jeronima

Na početku mise rektor Đurin uputio je prigodne riječi pozdrava i dobrodošlice vjernicima i hodočasnicima. Mons. Blachowiak prije svega govorio je o svjedočanskom poslanju Crkve usmjerenom prema onima koji već vjeruju, ali osobito prema onima koji su se udaljili od Majke Crkve.

U Rimu studira 25 svećenika iz Požege, Temišvara, Vrhbosne…

Liturgijskim slavljem Prikazanja Gospodinova – Svijećnice, jučer je završena godišnja vizitacija Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, koju je obavio krčki biskup Ivica Petanjak. Biskup se susreo i obavio pojedinačne razgovore s upravom Zavoda, svećenicima pitomcima, časnim sestrama i djelatnicima te obišao zavodsku imovinu. Održao je i završni zajednički susret na kojem su sudjelovali […]

Prije završnog blagoslova te izlaganja relikvije sv. Jeronima na čašćenje, završnu riječ uputio je rektor Đurin. Uz zahvalu mons. Blachowiaku na predvođenju misnog slavlja, zatim diplomatskim predstavnicima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima, okupljenim hodočasnicima iz domovine, vjernicima te svima koji su svoj trud i brigu uložili u pripravu slavlja, osobitu zahvalu uputio je Zagrebačkom orkestru ZET-a na animiranju liturgijskog pjevanja: Jeleni Horvatinec, zastupnici orkestra i voditeljici projekta, dirigentima Matiji Škvorcu i Hrvoju Pintariću te Mihajlu Mateljanu i Anđelku Katancu. Uslijedio je prigodni koncert puhačkog orkestra ZET-a povodom 95. obljetnice njihova rada i djelovanja.

Hrvoje Zovko/Zavod sv. Jeronima

Na misnom slavlju bili su članovi i djelatnici diplomatskog zbora; Igor Žontar, veleposlanik BiH pri Svetoj Stolici te Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Proslava je nastavljena slavljeničkim druženjem u prostorijama zavoda.