Zagreb

Uglednoj Hrvatici iz Kalifornije dodijeljena povelja HAZU

8. srpnja 2021. u 6:51

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HAZU

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak je održana svečanost dodjele povelje dopisne članice HAZU prof. dr. sc. Zrinki Stahuljak, istaknutoj romanistici, direktorici Centra za studije srednjeg vijeka i renesanse (CMRS) Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA).

HAZU u dijaspori i domovini odgovorila njemačkim biskupima: Nasjeli ste na velikosrpsku propagandu

Internetski portal katolisch.de objavio je 8. prosinca članak pod naslovom “Lik mržnje: Povjesničarka odvraća od kanonizacije kardinala Stepinca”, na koji je reagirala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori i domovini. Reakciju prenosimo u cijelosti Pismo Njemačkoj biskupskoj konferenciji u povodu objeda protiv Hrvata katolika i njihovih dušobrižnika Preuzvišena gospodo biskupi Njemačke biskupske konferencije, Pozivamo […]

Zrinka Stahuljak za dopisnu je članicu HAZU, u Razredu za filološke znanosti, izabrana u studenom 2020., no svečanost dodjele povelja novim članovima nije održana zbog pandemije koronavirusa. Povelju joj je uručio predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt.

HAZU

Zrinka Stahuljak rođena je 1969. u Zagrebu gdje je 1993. diplomirala engleski i francuski jezik te književnost na Filozofskom fakultetu. Doktorirala je 2000. srednjovjekovnu francusku književnost na Sveučilištu Emory u Atlanti. Od 2001. predavala je na Sveučilištu u Bostonu, a na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu predaje od 2005.

Glavninu svojih istraživanja posvetila je analizi starofrancuskih i drugih srednjovjekovnih književnih i neknjiževnih tekstova, ne samo sa stajališta povijesti književnosti, nego analizirajući i podatke o srednjovjekovnom društvu, njegovu ustroju, normama i funkcioniranju. Bitan dio njenog znanstvenog rada posvećen je i teoriji i povijesti prevođenja.

Osim znanstvenih studija u uglednim filološkim časopisima i zbornicima te niza stručnih radova, objavila je pet knjiga: Bloodless Genealogies of the French Middle Ages. Translatio, Kinship and Metaphor, 2005; Pornographic Archeology: Medicine, Medievalism, and the Invention of the French Nation, 2013. (prevedena i na francuski 2018.); Médiéval contemporain: Pour une littérature connectée, 2020.; Thinking through Chrétien de Troyes, 2011. (u suautorstvu); The Adventures of Gillion de Trazegnies: Chivalry and Romance in the Medieval East, 2015. (u suautorstvu), a njena šesta knjiga, koja je već otiskana, bit će objavljena u rujnu 2021. (Les Fixeurs au Moyen Âge: Histoire et littérature connectées, Éditions du Seuil).

Priredila je za izdavanje dva zbornika radova (Minima Memoria: Essays in the Wake of Jean-François Lyotard, 2007.; Violence and The Writing of History of the Medieval Francophone World, 2013.).

Ovom Hrvatu iz Kalifornije jedno pismo svećenika doslovno je promijenilo život: Ne znam zašto su mi tajili

Kada Connor Vlakančić priča o svom hrvatskom podrijetlu, nerijetko mu zasuze oči jer ne krije silnu ljubav prema zemlji svojih predaka. Možda će netko reći da nije jedini. No, uzme li se u obzir činjenica kako je taj Amerikanac tek u zreloj životnoj dobi, prije 30-ak godina, doznao za svoje hrvatske korijene, priča postaje gotovo […]

Surađivala je i s Muzejom J. Paul Getty u Los Angelesu. U lipnju 2018. kao gostujući profesor održala je ciklus predavanja Les Fixeurs au Moyen Âge na College de France. Dobila je više stipendija za znanstveno usavršavanje, a redovito je pozivana kao gostujući profesor na ugledna sveučilišta u Europi i Americi. Sudjelovala je na brojnim drugim projektima u Europi, npr. kao suvoditeljica projekta GLOHUM – Global Humanisms, 300-1600, zajedno s prof. dr. Miljenkom Jurkovićem, unutar Programa znanstvene suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori.