Cro-Fond

Socijalno ugroženim hrvatskim obiteljima u Srbiji vaučeri po 320 kn

20. siječnja 2022. u 5:34

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HNV u Srbiji

Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji „Cro-Fond“ uspješno privodi kraju akciju prikupljanja i raspodjele financijske pomoći socijalno ugroženim obiteljima hrvatske zajednice u Republici Srbiji koju je, s ključnim hrvatskim institucijama, pokrenula 9. prosinca prošle godine.

Hrvati u Srbiji pozvani na referendum: Ovo je prilika za promjenu takvih ustavnih određenja!

Građani Srbije u nedjelju 16. siječnja 2022. trebaju se izjasniti o promjeni Ustava Republike Srbije. Uoči tog dana, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini poziva birače hrvatske nacionalnosti na izlazak na referendum. Priopćenje, koje potpisuje Tomislav Žigmanov, prenosimo u cijelosti… “Dobro je poznato kako je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i više nego zainteresiran za budućnost […]

Do sredine siječnja 2022. godine za tu je namjenu prikupljeno više od 50 donacija, odnosno 529 700 dinara (oko 34 tisuće kuna), javlja HNV u Srbiji.

„Fondacija među svoje ciljeve ubraja i osiguravanje te pružanje humanitarne i materijalno-financijske pomoći onima koji su u potrebi. U dogovoru s vodstvom zajednice usvojen je prijedlog da se, krajem prošle godine, prvi put u našoj zajednici animiraju hrvatske institucije, gospodarski subjekti i građani kako bi donirali novčana sredstva s ciljem stvaranja fonda za podjelu financijske pomoći u božićnim blagdanima. Isključivo se prikupljao novac i to uplatama na račun Fondacije – željeli smo da tako svaka uplata bude jasno vidljiva i transparentna. Napravljen je i program raspodjele koji u teritorijalnom smislu obuhvaća cijelu hrvatsku zajednicu od Subotice do Niša. Raspodjela će se obavljati preko vijećnika, elektora i aktivista Fondacije iz svih dijelova zajednice u suradnji sa župnim uredima, udrugama kulture i podružnicama Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koji najbolje poznaju situaciju na njihovom terenu glede obitelji koje su najviše ugrožene. Planiramo kako ćemo akciju raspodjele 100 novčanih bonova za 100 obitelji završiti u narednih nekoliko dana“, rekao je Lazar Cvijin, upravitelj Fondacije.

„Bunjevačko pitanje“ nije jedini problem kojim Srbija manipulira

U ponedjeljak je u Zagrebu održan XXVI. forum hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a tema ovogodišnjeg skupa bila je „Subetnički identiteti hrvatskih manjinskih zajednica – između tradicije i sredstva asimilacije“. Susret je okupio velik broj sudionika iz hrvatskih nacionalno-manjinskih skupina diljem Europe, predstavnike diplomacije Republike Hrvatske, drugih držanih i znanstvenih institucija koje se […]

Akcija prikupljanja sredstava trajala je dvadesetak dana, više od 90 posto donacija je s područja grada Subotice, a od prikupljenog iznosa kupljeni su vaučeri u pojedinačnoj vrijednosti od 5000 dinara (oko 320 kuna) koji će se moći utrošiti do 31. ožujka 2022. godine.