Gina Sinozich

Unatoč dramatičnom i traumatičnom životu, njezini radovi odišu dubokom vjerom, radošću i optimizmom

5. srpnja 2021. u 8:07

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Privatni album

U lipnju 2020. godine u Liverpoolu u Australiji preminula je Gina Sinozich, samouka slikarica podrijetlom iz Istre koja se slikarstvom počela baviti u 70. godini života, želeći tako djeci i unucima ispričati priču o sebi, obitelji, zavičaju, doseljenju u Australiju i drugim događajima koji su obilježili njezin život.

Pismo bratu u Australiju: Nemoj vrući vode piti, ili vrući u hladovinu leći, jer time najlakše zdravlje izgubiš, a bez zdravlja je svaki siromah

U Australiji je Mildura poznata po svom slatkom grožđu i dobrim vinima, a nama je poznata prije svega po naseobini Međimuraca koji su davno u tom gradiću počeli stvarati svoj drugi dom. Jedan od njih, Ivan Dolenec rodom iz Donjeg Vidovca, živi je leksikon podataka o razvitku mildurske naseobine Međimuraca. Mnoga saznanja o tome crpio […]

Gina Sinozich (r. Soldatić) rođena je 1930. u selu Jesenovik, podno istarske strane Učke. Kao mlada djevojka odlazi živjeti u Rijeku, a zatim u potrazi za boljim životom preko Italije 1957. godine sa suprugom Eugenom i djecom Vladimirom (Michael) i Eugenijom (Jenny) brodom „Neptunia“ dolazi u Australiju gdje su u blizini Sydneya započeli novi život. Gina je u Australiji rodila još dvoje djece, kći Mariju i sina Marija.

Našavši jednom prilikom pri povratku kući odbačeni prometni znak, uzela ga je sa sobom, očistila, uzela kist u ruke i prvi put počela slikati. Njezina garaža u Casuli, u predgrađu Sydneya, postala je slikarski atelijer. Nakon što je direktor muzeja u Casuli vidio te slike, oduševio se ne samo njima nego i njezinom životnom pričom i potaknuo je na daljnji rad te predložio da naprave izložbu.

Slikala je u stilu naive, brzo i gotovo svakodnevno i u 20 godina stvorila opus s oko tri tisuće djela. Slike koje je stvarala u tematskim serijama prikazuju život i djetinjstvo u Istri, traumatična ratna stradanja i njemačku okupaciju Istre u Drugom svjetskom ratu, težak život nakon rata u Rijeci, bijeg iz Rijeke preko Italije, putovanje u Australiju, izazove iseljeničkog života, težak porođaj sina u Australiji, život s dementnim suprugom. Bila je potresena i ratnim događajima devedesetih u Hrvatskoj, kao i ratom u Iraku.

Došli su istim brodom u Australiju i ostali prijatelji i danas

Bruno Milić predstavio je u hrvatskom klubu “Sydney” svoju drugu knjigu “Bijegom do slobode”. Priča je to o trojici Hrvata koji su iz domovine pobjegli u Italiju te su se upoznali u izbjegličkom logoru u Bariju. Sprijateljili su se i otišli u Sydney. Roman prati njihove živote… Bruno Milić rođen je 10. svibnja 1934. na […]

Unatoč dramatičnom i traumatičnom životu, na njezinim radovima može se prepoznati i duboka vjera, životna radost i optimizam, prikazi cvijeća, prirode, istarskog i australskog pejzaža, obiteljskih trenutaka.

U Hrvatsku je došla 2004. prvi put nakon gotovo 50 godina od odlaska i kada je već bila poznata u Australiji. Hrvatskoj publici predstavila se izložbom u Rijeci 2006., „Passion of Gina“, na kojoj je bilo izloženo 150 njezinih radova i tijekom kojeg je sniman i dokumentarac „The Passion of Gina Sinozich“ u produkciji australske televizije, koji je prikazan i na filmskim festivalima u Melbourneu i Sydneyu.

Izložba „Puni krug – vraćanje duše sebi“ iz serije Wanjina watchers – Nebeski čuvari, nadahnuta predaboridžinskom australskom umjetnošću, za projekt DreamRaiser održana je 2015. u Rijeci i Puli.

Ova naivna slikarica koja je zadivila svijet (kako ju je opisao N. Tsoutsas, direktor Umjetničkog centra Casula Powerhouse u Hrvatskome iseljeničkom zborniku 2007.), prigrlila je Australiju kao svoj novi dom, no uvijek je ponosno isticala svoje hrvatske korijene i svoju rodnu Istru, koje nikad nije zaboravila.

Gina Sinozich izlagala je u nacionalnim i privatnim muzejima i galerijama u Australiji, Novom Zelandu i Hrvatskoj. Njezini radovi danas se nalaze u stalnim postavima i zbirkama Nacionalne galerije u Canberri, Australskome nacionalnome pomorskome muzeju u Sydneyu, Umjetničkom centru Casula Powerhouse u Liverpoolu, Galeriji Modro gorje u Sydneyu te mnogobrojnim privatnim zbirkama u Australiji, Novom Zelandu, SAD-u i Europi. Pomorskome i povijesnome muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci 2018. godine darovala je 24 slike koje su dio Zbirke iseljeništva tog muzeja. Dobitnica je i nekoliko nagrada za svoj rad i umjetnički doprinos.

Hrvatski svećenik u Australiji: Sve se više Hrvata vraća u domovinu! Evo zašto…

O velikodušnoj pomoći koju su vrlo brzo nakon razornog potresa na Banovini poslali Hrvati iz Australije, HKM je razgovarao s fra Ivom Tadićem, delegatom za hrvatske katoličke zajednice na području Australije i Novoga Zelanda. Već prvog dana nakon potresa, točnije 1. siječnja 2021., nekolicina Hrvata koji žive u Sydneyu se sastala i dogovarala kako prikupiti […]

Prije smrti dovršila je knjigu slika i dokumentarističkih zapisa “Istra i njezini partizani u Drugom svjetskom ratu”. Dugo pripremanu retrospektivnu izložbu Gina, postavljenu u svibnju 2021. u Umjetničkom centru Casula Powerhouse, u blizini kojega je živjela i u kojem je prvi put izložila svoj rad 2001., na žalost nije doživjela.

Barbara Buršić, Hrvatska matica iseljenika