Resurrexit

Uskrsni koncert u Subotici: Naš narod može se podičiti brojnim skladateljima

16. svibnja 2022. u 8:51

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

U subotičkoj sinagogi u četvrtak je održan 31. tradicionalni uskrsni koncert Katedralnog zbora „Albe Vidaković“ pod nazivom „Resurrexit“, javlja Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.

Rim: Uskrsni koncert ansambla LADO

Ansambl LADO održao je u subotu koncert hrvatskih uskrsnih pučkih popijevki pod nazivom „Veliko je sad veselje“, javlja IKA. Na koncertu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu bili su članovi hrvatske rimske zajednice te, među ostalima, Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji, Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, […]

Pod ravnanjem dirigenta Miroslava Stantića, nastupili su solisti Pamela Kiš Ignjatov (sopran), Izabella Guzsvány (mezzosopran), zbor Collegium Musicum Catholicum, Komorni orkestar Subotičke filharmonije (koncertmajstor Pál Zsiga) i David Bertran (orgulje).

Na programu su bila djela Charlesa Gounoda (Missa in C op. 7), Benedetta Pellizzarija (Te Deum laudamus), kao i praizvedbe skladbi dvojice subotičkih skladatelja – Suite za gudače Albe Vidakovića (1914. – 1964.) i Resurrexit Bele Anišića.

Publiku i brojne uzvanike prije početka koncerta pozdravili su predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i katedralni župnik mons. Stjepan Beretić.

„Naš narod na ovim prostorima može se podičiti brojnim stvaraocima i skladateljima koji su bili nadahnuti vjerom i tako su stvorili djela koja ne pripadaju samo hrvatskoj kulturi, već cjelokupnoj europskoj kulturnoj baštini. Možemo se podičiti da imamo skladatelje čija će se djela danas izvesti s djelima vrhunskih i europski priznatih imena. Hvala svima i na svjedočanstvu da, iako molimo na različitim jezicima, glazba je ono što nas može ujediniti i ono što može učiniti da danas zajedno slavimo“, rekla je Jasna Vojnić.

Hrvatski učenici iz Srbije posjetili Split, Trogir, Sinj, Zagreb i Vukovar: Moramo biti ponosni na svoj narod

Nakon dvogodišnje pauze, učenici osmih razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku i oni koji pohađaju Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, boravili su od 19. do 23. travnja na Malom maturalcu u Republici Hrvatskoj. Na petodnevnom putovanju mali maturanti iz Subotice, Tavankuta, Sonte, Vajske i Starčeva u pratnji profesora posjetili su Split, Trogir, Sinj, Zagreb […]

Dodala je i kako Resurrexit ne znači samo uskrs Krista, „nego i uskrs naše postojanosti, uskrs zajedništva, uskrs suživota i uskrs vjere da će zvuci koji će večeras ispuniti ovu prekrasnu subotičku sinagogu doprijeti do svakoga od nas“.

Mons. Beretić istaknuo je kako zborovi svojim pjevanjem slave Gospodina i vesele zajednicu te dodao da je glazba lijek: ona opušta, poboljšava raspoloženje, podiže moral i jača osjećaj zajedništva.

„Kada smo radosni nešto nas tjera da zapjevamo. I svi će biti još radosniji ako zajednički zapjevaju“, istaknuo je mons. Beretić.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Tradicija održavanja uskrsnih koncerata u Subotici dulja je od tri desetljeća, a prvi takav događaj održan je 5. travnja 1991. upravo u velebnom zdanju subotičke sinagoge. Nakon nedavne temeljite obnove spomenutog objekta, ovo je, kako organizatori poručuju, bila prilika ponovno doživjeti i uživati svu raskoš njezinih boja i zvukova.

U Santiagu održan koncert Zagrebačkih solista

Povodom proslave 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te uspostave diplomatskih odnosa između RH i Republike Čile, u Santiagu je održan svečani koncert Zagrebačkih solista. U ispunjenoj dvorani Kazališta Oriente događaju su prisustvovali brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Čilea, članova diplomatskog zbora, predstavnika akademske zajednice i kulturnog života Čilea, kao i brojnih članova hrvatske […]

Organizator koncerta bilo je Katoličko društvo „Ivan Antunović“ uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, a koncert su podržali i Mađarsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko-izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, Fondacija „Subotička sinagoga“ i poduzeće „Rotografika“.