Mali maturalac

Hrvatski učenici iz Srbije posjetili Split, Trogir, Sinj, Zagreb i Vukovar: Moramo biti ponosni na svoj narod

2. svibnja 2022. u 0:11

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Nakon dvogodišnje pauze, učenici osmih razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku i oni koji pohađaju Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, boravili su od 19. do 23. travnja na Malom maturalcu u Republici Hrvatskoj.

Gradovi i općine iz Vukovarsko-srijemske županije financiraju prijevoz učenika u Srbiji

Načelnici šest gradova i općina iz Vukovarsko-srijemske županije, koje financiraju prijevoz učenika hrvatske nastave, borave u službenom posjetu hrvatskoj zajednici u Srbiji. Čak 11 lokalnih samouprava iz te županije sudjeluje u ovoj potpori, izdvajajući godišnje više od deset tisuća eura, piše Hrvatska riječ. Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine izjavio je kako ova potpora […]

Na petodnevnom putovanju mali maturanti iz Subotice, Tavankuta, Sonte, Vajske i Starčeva u pratnji profesora posjetili su Split, Trogir, Sinj, Zagreb i Vukovar. Uime HNV-a s njima je bila Nataša Stipančević, asistentica u obrazovanju pri HNV-u.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

„Često znamo reći, kod upisa djece u prvi razred, da bez obzira na to u koju školu išli, da su oni jedan naraštaj koji će zajedno putovati. Tako je bilo i sada na Malom maturalcu te smo još jednom pokazali kako se oni mogu družiti i stvarati neraskidiva prijateljstva. Nakon ovogodišnje maturalne ekskurzije mislila sam kako djeca, ali i njihovo prijateljstvo i druženje, ne mogu biti bolji, a sada smo probili nove granice. Zaista su svi uživali u ovom programu i teško je riječima opisati sve dojmove, svu radost na njihovim licima. Ovo je pečat njihovom osnovnoškolskom obrazovanju. Oduševili su me kako su se družili i držali skupa”, rekla je Stipančević.

Na ovom proputovanju učenici su obišli Split u panoramskom autobusu, Dioklecijanovu palaču, Trogir i njegove znamenitosti, znamenitosti Sinja, utvrdu Kamičak, Muzej Cetinske krajine, Muzej Sinjske alke i Svetište Gospe Sinjske. Obišli su Zagreb sa stručnim vodičem, Gornji grad, Muzej iluzija te Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Posljednjeg dana obišli su Vukovar, crkvu i franjevački samostan te novoobnovljeni Vukovarski vodotoranj.

Svake večeri učenici su samostalno organizirali zabave i druženja, a posljednje večeri, u okviru prigodnog kviza, razmišljali su i o temi doprinosa vlastitoj zajednici. Na pitanje „Što mogu ja učiniti za svoju zajednicu?“ odgovori su bili raznovrsni te prenosimo dio njih: „možemo upisati nastavu na hrvatskom jeziku“, „pomagati jedni drugima – kako bismo bili što veća i jača zajednica“, „biti složni; čuvati i prenositi naš jezik, kulturu, običaje“, „biti ponosni na svoj narod“, „boriti se za naše mjesto i prava u politici, skupštini, parlamentu“, „jednog dana upisati svoju djecu u hrvatski odjel“, „moliti za Hrvate“.

Hrvati u Srbiji tiskali kalendar za 2022. i poslali poruku: Znam tko sam

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU „Hrvatska riječ“ i Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, tiskali su kalendar „2022. godina je popisa!“ s porukom: “Znam tko sam: HRVAT(ICA), HRVATSKI JEZIK, RIMOKATOLIK”. Kalendar izlazi na 12 listova na kojima su ispisane identitetske poruke hrvatskih velikana u Srbiji, kao i povijesne teme. Tako se na listovima nalazi […]

Turneju je organiziralo Hrvatskog nacionalno vijeća u Republici Srbiji, uz podršku Hrvatskog prosvjetnog društva „Bela Gabrić“, javio je HNV u Republici Srbiji.