Salzburg

Veleposlanik Glunčić u Hrvatsku vraća dvije papinske povelje iz 12. stoljeća

19. lipnja 2021. u 9:26

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji

Veleposlaniku Republike Hrvatske u Austriji Danielu Glunčiću u petak je predan arhivski materijal nestalih isprava iz Državnog arhiva u Dubrovniku.

Riječ je o dvije papinske isprave iz 12. stoljeća koje su u salzburškom nadbiskupskom arhivu pronađene preko virtualnog arhiva “Monasteriuma“.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji

Vrijedan arhivski sadržaj veleposlaniku je uručio nadbiskup Salzburga Franz Lackner, koji je u svom prigodnom govoru izrazio veliko zadovoljstvo zbog povrata papinskih povelja i ostalog arhivskog materijala njihovom pravom vlasniku.

Zahvalivši se nadbiskupu i njegovom timu na izvanrednoj suradnji te brzom rješavanju povrata, veleposlanik Glunčić ukazao je na značenje povelja kao vrijednog dijela hrvatskoga kulturnog identiteta.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji

Kancelarska Nadbiskupskog ordinarijata Elisabeth Kandler-Mayr istaknula je važnost digitalizacije koja je i omogućila otkrivanje i lociranje nestalih papinskih povelja, a voditelj Arhiva Nadbiskupije Thomas Mitterecker posvetio je svoje kratko izlaganje sadržaju isprava i zanimljivoj povijesnoj pozadini u kojoj su nastale.

Primopredaja je proteka u iznimno srdačnoj i prijateljskoj atmosferi koja je najbolji pokazatelj zadovoljstva svih uključenih zbog bilateralne kulturne suradnje.