HKM Köln

Video 75. Krunice Hrvata svega svijeta

15. svibnja 2023. u 9:58

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: YouTube/Screenshot

Krunicu Hrvata svega svijeta u prošlu subotu moliti su članovi Hrvatske katoličke misije Köln: fra Vuk Buljan, voditelj te obitelji Vidović, Vrdoljak, Jozić, Pranjić i Šimunović.

Hrvati hodali središtem Skoplja i molili krunicu

Donosimo posebno izdanje 74. Krunice Hrvata svega svijeta koju je u subotu 6. svibnja molila hrvatska zajednica iz Skoplja. U nastavku pogledajte video… Povijest Kada je u drugom stoljeću naše ere nastala nadbiskupija, smatra se da je u tadašnjem Skoplju utemeljena i župa. Središte Zapadne Crkve, koje se tada nalazilo u Solunu, preseljeno je u […]

U nastavku pogledajte video najnovije Krunice koju je ovaj put predvodio pater Ike Mandurić.

O župi

Počeci djelovanja Hrvatske katoličke misije „Blaženoga Alojzija Stepinca“ u Kölnu vezani su uz fra Krstu Šušnjaru i franjevce Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

Zbog potreba liječenja fra Krsto je 1956. godine došao u Aachen u kojem je zatekao brojne Hrvate koji su uglavnom radili u rudnicima. Tada su se u cijelom katoličkom svijetu svete mise slavile gotovo isključivo na latinskom jeziku. Potreba za dušobrižništvom na materinskom jeziku bila je velika. Stoga je fra Krsto također otišao Hrvatima u Düsseldorf te konačno i u Köln.

Od 10. prosinca 1960. godine redovito slavi svetu misu za Hrvate u Minoritenkirche (crkva Manje braće), što ujedno označava i početak postojanja Hrvatske katoličke misije u Kölnu.

Hrvatska katolička misija Köln

Kölnska nadbiskupija 1966. godine dala je zajednici na raspolaganje misijske prostorije na adresi Am Rinkenpfuhl 10 koje je blagoslovio kölnski nadbiskup kardinal Josef Frings. Sljedeće godine udijelio je misiji pravo vođenja vlastitih matičnih knjiga i djelovanja kao samostalne župe za katolike hrvatskoga materinskog jezika.

Fra Krsto Šušnjara najprije je duhovno skrbio za Hrvate na području Kölnske nadbiskupije, a tek kasnije su osnovane misije u drugim gradovima: 1970. godine u Düsseldorfu, 1974. u Bonnu, 1987. u Leverkusenu, a 1988. u Wiehlu. Pastoralna skrb za ove i druge misije na području Kölnske nadbiskupije povjerena je franjevcima Provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, a u Wiehlu franjevcima Provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru.

Iako je od ove HKM-a Köln tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća nastalo više misija, novim ustrojstvom Nadbiskupije Köln 2006. godine izvornoj misiji ponovno su pripojene sljedeće: Bonn, Leverkusen, Wiehl i Bergheim (dio misije Neuss). Tako Hrvatska katolička misija Köln danas duhovno skrbi za pet zajednica (Köln, Bonn, Leverkusen, Bergheim i Bielstein).

Upoznajmo hrvatsku zajednicu u Mississaugi koja broji čak 1315 obitelji!

Dobro došli u šesti grad po veličini u Kanadi i treći u regiji Ontario. Prema podacima iz 2021. godine, Mississauga je dom više od 720 tisuća stanovnika, od koji se 37 posto izjasnilo kao katolici. U ovom relativno novom gradu, smještenom nedaleko od Toronta, djeluje i župa Hrvatskih mučenika, utemeljena 6. prosinca 1977. Budući da […]

Pastoralno djelovanje

Svake nedjelje misno slavlje je u svakoj od pet misijskih zajednica. Na nedjeljnu misu dođe otprilike oko tisuću vjernika. Mise preko tjedna su redovito utorkom i petkom u Kölnu (Mauritiuskirche) i četvrtkom u Leverkusenu (St. Antonius). Preko ljetnih praznika, kada velik broj vjernika pođe na godišnji odmor, svete mise preko tjedna su u misijskoj kapelici.

Posljednji petak u mjesecu u Mauritiuskirche, nakon mise u 18.30 sati je klanjanje. Po broju vjernika najbrojnija je zajednica Köln, zatim Bonn, Leverkusen, Bergheim i Bielstein. Tijekom školske godine vjeronauk za djecu od prvog razreda osnovne škole pa sve do srednjoškolskog uzrasta i priprave za svetu krizmu je četvrtkom u Leverkusenu, a subotom u Kölnu i Bonnu.

Osobita pozornost posvećuje se kvalitetnoj pripravi za sakramente svete pričesti i svete potvrde. Uz redovito održavanje vjeronauka, u HKM-u Köln u svim centrima postoje ministranti, djeluju pjevački zborovi, kao i čitači na liturgijskim slavljima. Redovito se održavaju tečajevi priprave za brak, kao i različite druge priprave za sakramente te zahvaljujući volonterima pouka za osnovnoškolsku djecu iz više premeta.

Hrvatska katolička misija Köln

U misiji već godinama djeluje Franjevačka mladež. Susret mladih i Frame organiziraju se petkom, a posljednji petak u mjesecu pjevanje tijekom večernje svete mise i nakon toga klanjanje animiraju Framaši i mladi. Tijekom liturgijske godine, prije večernjih svetih misa, moli se zajednička molitva krunice, u došašću se slave mise zornice, u korizmi se moli pobožnost put križa, pobožnost 13 utoraka sv. Anti te devetnice i trodnevice u drugim različitim prigodama.

Organiziraju se i povremene duhovne obnove, koncerti i predavanja, posebno kod priprave za proslavu Dana misije o blagdanu blaženog Alojzija Stepinca. Na prvu nedjelju u mjesecu skuplja se milostinja u tzv. „Kruh sv. Ante“, čime se pomaže potrebnim obiteljima i pojedincima u domovini, ali i na području misije.

Osim toga, u okrilju misije djeluje i folklor za djecu i odrasle koji odnedavno ima na raspolaganju zasebne prostorije. S radom je ponovno krenuo i VIS „Alojzije Stepinac“ koji okuplja mlađe i starije članove. Misija ima svoj internetski portal i Facebook stranicu.

U prostorijama misije nudi se mogućnost susreta, druženja i proslava u različitim prigodama. Na području HKM-a Köln živi i radi više od 12 tisuća Hrvata katolika.

Dušobrižnici

fra Vuk Buljan, župnik i voditelj misije (2013. – danas)
fra Ivan Režić, župni vikar i urednik misijskog portala i Facebook stranice (2022. – danas)

Pastoralni suradnici

s. Bora Marki, tajnica
s. Renata Rapi, vjeroučiteljica, orguljašica i voditeljica zbora u Bonnu, Kölnu i u Bergheimu
Marijan Dadić, orguljaš i voditelj zbora u Leverkusenu
Damir Žilić, orguljaš i voditelj zbora u Bielsteinu

Krunica Hrvata svega svijeta s najbrojnijom hrvatskom iseljeničkom zajednicom

Hrvatska katolička župa iz Münchena, predvođena svojim župnikom fra Petrom Klapežom, u subotu je molila 69. Krunica Hrvata svega svijeta. Iz ove najbrojnije hrvatske iseljeničke zajednice javile su se i obitelji Franjičević, Marčinković, Bagarić, Barišić i Novokmet. Krunicu je predvodio pater Ike Mandurić, a istu možete pogledati u nastavku… O župi Nakon Drugog svjetskog rata […]

Voditelji VIS-a i folklora

Slavko Boček, voditelj VIS-a “Alojzije Stepinac”
Tomislav Ćurković, voditelj folklora