Bolja povezanost

Vlada RH dodijelila 9,5 milijuna kuna projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan domovine

25. ožujka 2022. u 8:14

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: vlada.gov.hr

Vlada je u srijedu donijela odluku o 9,5 milijuna kuna potpore projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan domovine.

Evo kako je Vlada RH raspodijelila 25 milijuna kuna Hrvatima u BiH

Na 70. sjednici održanoj 22. srpnja 2021. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu. U proračunu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike […]

Riječ je o projektima „Potpora radu Sveučilišta u Mostaru“, te o dva projekta Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji – „Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici“ i „Institucionalno osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji“, čime su podržani napori Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i platforme „HRvati ZAjedno“.

„Posebno ističem projekt izgradnje Hrvatske kuće u Subotici čijom će se realizacijom osigurati primjereno sjedište trima ključnim institucijama hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Hrvatskom nacionalnom vijeću, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačkoj ustanovi ‘Hrvatska riječ’”, rekao je Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH.

„Hrvatska kuća je kapitalni projekt hrvatske zajednice u Republici Srbiji, ali ona svojom vidljivošću predstavlja mnoštvo ne toliko vidljivih projekata, napora i djelovanja naših ključnih institucija, vijećnika i djelatnika hrvatske zajednice. Mi smo talentirana i sposobna zajednica, sposobni realizirati ozbiljne projekte koji doprinose boljoj kvaliteti života, a kontinuitet podrške i blizina matične domovine čini da i mi kroz sve izazove ustrajno nastavljamo ulagati u naš narod”, u priopćenju je napisala predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Dva milijuna ljudi u svijetu zna hrvatski jezik. Nana, dida, sarma i pita najčešće su riječi

Ugledna lingvistička serija De Gruyter Mouton postoji 12 godina, a među 17 svezaka nedavno je objavljen zbornik posvećen hrvatskome jeziku, točnije hrvatskim govorima u dijaspori. Tim povodom istaknuti australski lingvist Jim Hlavac iz Melbournea otkriva nam pojedinosti o svojoj vlastitoj jezikoslovnoj karijeri i timu jezikoslovaca koji pišu o hrvatskome jeziku u dijaspori. Hlavac je u […]

U Mađarskoj će se financirati projekt „Potpora radu Hrvatskog kazališta u Pečuhu“ tamošnje Hrvatske državne samouprave, u Crnoj Gori projekt „Potpora Radiju hrvatske nacionalne manjine – Radio Duxu“, Hrvatskog nacionalnog vijeća, a u Austriji projekt „Potpora Hrvatskim novinama iz Željeznog“ Hrvatskog štamparskog društva iz Gradišća.

„Sve su to projekti čijom se provedbom unaprjeđuje položaj i kvaliteta života Hrvata, doprinosi očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine i jača njihova povezanost s Republikom Hrvatskom“, zaključio je Milas.

Vlada RH donosi nacionalni plan o Hrvatima izvan domovine. Poticat će povratak dijaspore

Vlada Republike Hrvatske donijela je na 56. sjednici Odluku o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske od 2021. do 2027. godine. Ovom Odlukom zadužuje se Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske da izradi Nacionalni plan razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za […]

Vlada Republike Hrvatske pruža sustavnu potporu projektima od strateškog značaja za hrvatsku nacionalnu manjinu, a od 2018. godine posebno se doprinosi stvaranju boljih uvjeta za položaj hrvatske zajednice u Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori i Austriji.