Od 2021. do 2027.

Vlada RH donosi nacionalni plan o Hrvatima izvan domovine. Poticat će povratak dijaspore

11. svibnja 2021. u 8:30

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: vlada.gov.hr

Vlada Republike Hrvatske donijela je na 56. sjednici Odluku o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske od 2021. do 2027. godine.

U Irskoj se otvaraju crkve. Evo najnovijih informacija

Vlč. Josip Levaković, voditelj Hrvatske katoličke misije Dublin, obratio se hrvatskim vjernicima u Irskoj s novim saznanjima oko otvaranja crkvi za misna slavlja. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti… “Drage sestre i braćo, kako se naše crkve u Irskoj ponovno otvaraju za javna slavlja, tako polagano ulazimo i u razgovore s našim biskupijama i župama u […]

Ovom Odlukom zadužuje se Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske da izradi Nacionalni plan razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za spomenuto razdoblje.

S obzirom na to da je postojeći akt strateškog planiranja u području odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, Strategiju o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, potrebno uskladiti sa Zakonom o sustavu strateškog planiranja i razvoja Republike Hrvatske (NN 123/17), Središnji državni ured zadužen je za izradu novog srednjoročnog akta strateškog planiranja u ovom upravnom području.

Nacionalni plan pobliže će odrediti područja normativnog, institucionalnog (organizacijskog) i financijskog okruženja važnih za daljnji razvoj javnih politika u području odnosa s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a propisat će srednjoročnu viziju razvoja odnosa s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, vodeći računa o prioritetima politike na području jačanja položaja Hrvata Bosne i Hercegovine i hrvatske nacionalne manjine, zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske, te jačanja povezanosti s Hrvatima izvan Republike Hrvatske i poticanja povratka hrvatskih iseljenika.

Ministar Grlić Radman posjetio hrvatsku zajednicu u Janjevu i najavio nastavak financijske pomoći

Tijekom službenog boravka Republici Kosovo, ministar Gordan Grlić Radman posjetio je i hrvatsku zajednicu u Janjevu. “Ovo je moj prvi posjet Kosovu u ulozi ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i u okviru tog posjeta od iznimne važnosti mi je bilo da se susretnem s vama”, rekao je ministar i izrazio zadovoljstvo što ima […]

Odluka o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske od 2021. do 2027.