FOTOGALERIJA

Župa sv. Križa u Hamiltonu proslavila Stepinčevo: Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu

5. veljače 2024. u 11:07

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: von Sajko

Župa sv. Križa u Hamiltonu svečanim euharistijskim slavljem proslavila je jedan od najznačajnijih spomendana – blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Veliki jubilej hrvatske zajednice u Hamiltonu. Na proslavu dolazi i predsjednik Milanović

Hrvatska župa svetog Križa u Hamiltonu poziva sve zainteresirane na slavlje povodom svog 65. rođendana i 54. godišnjice izgradnje i posvete nove crkve u tom kanadskom gradu. Godine 1958. Joseph Francis Ryan, tadašnji biskup u Hamiltona, na inicijativu brojnih hrvatskih doseljenika i štovatelja utemeljio je Župu svetog Križa. Nedugo nakon toga započela je i izgradnja […]

Stepinčevo je proslavljeno od 1. do 4. veljače, tjedan prije nego što se spomen obilježava u domovini, a čemu je razlog specifična pastoralna situacija hrvatskih vjernika u kanadskom Ontariju.

Proslava je započela pripravom koju je predvodio vlč. Dragutin Gereci, svećenik zagrebačke nadbiskupije. Sva tri dana kao središnji dio i najuzvišeniju molitvu imala su euharistijska slavlja.

von Sajko

Prvoga dana zajednica se tako okupila na euharistijskom klanjanju pred Presvetim, gdje su se u molitvi i sabranosti iznijele misli i molitve te molbe bl. Alojziju za zagovor pred Gospodinom. Drugoga dana upriličena je pobožnost križnoga puta, na tekstove koje je priredio sâm bl. Alojzije, a u kojem se kroz Otajstvo Kristove muke i smrti promotrio i mučenički hod bl. kardinala. Trećeg je pak dana zajednica bila sabrana u molitvi svete krunice, predajući se tako nebeskom zagovoru i milosti Blažene Djevice Marije, čije je ponizno služenje Gospodinu bilo jedan od najvažnijih životnih uzora bl. Alojziju.

von Sajko

U svojim homilijama vlč. Gereci na mnoge se načine dotaknuo života blaženog kardinala Stepinca, isticao mnoge njegove vrline koje ga već desetljećima čine svojevrsnim simbolom i primjerom jakosti ufanja i pouzdanja u Gospodina, a napose njegova hrabra i nepokolebljiva stajanja na braniku vjere i Svete Majke Crkve. Prije završnoga blagoslova na svakoj se svetoj misi izmolila molitva za proglašenje svetim blaženoga Alojzija, s iskrenom željom i nadom da će čim skorije njegov primjer i „službeno“ postati svjetionikom kreposna života sveopćoj Crkvi.

von Sajko

Proslava spomendana bl. Alojzija Stepinca u Hamiltonu zaključena je svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju 4. veljače kojim je predsjedao vlč. Dragutin Gereci u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Markom Štefancom.

U svojoj homiliji vlč. Gereci je, uz neizostavne biografske fakte o blaženom Alojziju, na više načina i kroz nekoliko primjera naglasio koliko je lik blaženog kardinala Stepinca važna i nezaobilazna nit u tkanini hrvatskog nacionalnog bića; koliko je njegovo svjedočanstvo vjere bilo bitno njegovim suvremenicima, ali nije prestalo biti aktualno do dan danas; koliko je njegova ljubav prema hrvatskoj domovini gradila i hrabrila nebrojene generacije novih naraštaja; koliko je naglašavao nepokolebljivost i odlučnost u slijeđenju Božjega plana i poziva za svakog pojedinca, ali i cjelokupnu zajednicu.

Krizma u Hamiltonu, Mississaugi i Oakvilleu: Sada svoju vjeru trebate javno svjedočiti i po njoj živjeti

Po polaganju ruku nadbiskupa mons. Petra Rajiča, u tri hrvatske župe u Kanadi brojni krizmanici primili su sakrament svete potvrde. ŽUPA SVETOGA KRIŽA U HAMILTONU Ovogodišnji krizmanici su: Luca D., Martina M., Niko P., Petar B., Šimun D., Dina G., Anastazia V., Marta B., Ana P., Ivona I., Daniela C., Ana J., Maja S., Sandra […]

Vlč. Dragutin homiliju je zaključio snažnom porukom bl. Alojzija: „Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu“.

Mislav Lucić

von Sajko