Njemačka

U HKZ-u Aalen posvećen oltar s moćima bl. Alojzija Stepinca

13. srpnja 2022. u 9:34

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Renata Sedlar Poljak/IKA

Vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić posvetio je 9. srpnja oltar u kapeli Sv. Mihaela u Aalenu, gdje se redovito okupljaju vjernici hrvatske katoličke zajednice u tom gradu, piše IKA.

FOTOGALERIJA: Proslava Majčina dana u Aalenu i Ulmu

Protekli vikend polaznici Hrvatske nastave u inozemstvu – Koordinacija Ulm proslavili su Majčin dan u Aalenu i Ulmu. Sudjelovali su učenici nastavnih mjesta Aalen, Heidenheim i Ellwangen. Anabela iz Ellwangena bila je voditeljica programa, dok su Karla i Jana odglumile razgovor Boga i anđela o stvaranju majke. Predškolke Enna, Rita, Lea i Samantha recitirale su […]

Euharistijsko slavlje, uz obred posvete oltara, nadbiskup Vukšić predvodio je u zajedništvu s vlč. Vilimom Koretićem, dušobrižnikom HKZ-a, Wolfgangom Sedlmeierom, župnikom njemačke Župe sv. Marije u Aalenu, vlč. Ivicom Komadinom, voditeljem Hrvatskog dušobrižničkog ureda u Njemačkoj te uz još nekolicinu svećenika.

Ceremonijama je ravnao vlč. Branko Koretić, župnik u Ivanić-Gradu, a na slavlju su se okupili i vjernici iz susjednih hrvatskih katoličkih zajednica, kao i vjernici Nijemci.

Nadbiskup Vukšić u propovijedi je istaknuo kako je najvažnije pitanje za vjernike ono koje Isus postavlja svojim učenicima, a tako i današnjim vjernicima: „Tko sam ja za vas?“

„To je pitanje koje Gospodin uvijek iznova postavlja svakoj zajednici vjernika koja se okuplja oko Njegova oltara da bi ga susrela. A odgovor leži u vjeri u Isusa kao Sina Božjega koju je ispovjedio apostol Petar“, rekao je nadbiskup Vukšić, podsjetivši vjernike kako i oni sami postaju hram Gospodnji, tako što prihvaćaju Kristov nauk i njegove zapovijedi, te ih utjelovljuju u svome životu, slaveći tako Boga svojom čistom savjesti.

Renata Sedlar Poljak/IKA

Pred kraj propovijedi protumačio je i sam čin polaganja moći u oltar koji se posvećuje, rekavši kako su sveci, a osobito mučenici, oni koji su se svojim životom suobličili Kristu Svetom i Kristom Raspetome i da zato nad njihovim moćima u oltaru u okupljenu zajednicu vjernika silazi živi Krist u euharistijskim prilikama, kojeg su svojim životom sveci i mučenici navijestili.

Na kraju misnog slavlja nadbiskup je blagoslovio i kip bl. Alojzija Stepinca, djelo akademskog kipara fra Joakima Gregova.

Krunica s hrvatskom dijasporom u Njemačkoj: Žalosno je što naši ljudi moraju napuštati dvije najljepše zemlje na svijetu

Tridesetu Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu je molila hrvatska dijaspora iz Njemačke. Pozivu patera Ike Mandurića odazvali su se fra Kristijan Montina (Wiesbaden), Davor Rupčić (Mittelbaden), vlč. Vilim Koretić (Aalen), fra Edvard Sokol (München) i Ivica Erić (Hamburg). Fra Kristijan Montina župnik je Hrvatske katoličke župe Wiesbaden od 2018. godine, u zajednici koja trenutačno […]

Slavlje posvete oltara vrhunac je i kruna višemjesečne obnove pastoralnog centra i kapele, u kojoj se okuplja ta hrvatska katolička zajednica. Financijsku potporu osigurala je njemačka župa kojoj HKZ pripada, a članovi same zajednice, uz dušobrižnika vlč. Koretića izvodili su sami radove kao volonteri i tako omogućili da se obnova i dogodi.

Samoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je predvodio vlč. Ante Vrhovac, javlja IKA.