Washington

Američki medij najavio slavonsku večer u Tacomi. Piše o medenjacima, fritulama, ćevapima, kobasicama, pivu i društvu koje je utemeljeno 1901.

19. kolovoza 2021. u 10:57

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Tony Overman/The News Tribune

Marija Mataja i još šest članica Slavonsko-američkog dobrotvornog društva provele su utorak u kuhinji poznate Slavonske dvorane u Tacomi u Washingtonu, piše The News Tribune.

Dodijeljeno 250 stipendija za učenje hrvatskog jezika u domovini

Objavljena je konačna Odluka o dodjeli stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj i Prijedlog bodovne liste desetero kandidata za dodjelu stipendije za internetsko učenje hrvatskoga jezika. REZULTATI: Učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2021./22. S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja i njegovanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja […]

Sa pregačama, rukavicama i maskama, članice su se okupile oko kuhinjskog stola, dok je miris ružmarina ispunjavao cijelu dvoranu.

Počele su peći biskvit i medenjake, poznate kao hrvatske medene kolačiće. To je drugi od 12 kolača koje će društvo prodavati na 120. obljetnici svog osnutka ovog vikenda.

“Stvari koje ovdje poslužujemo nisu dostupne javnosti, one su jedinstvene… Još uvijek se pripremamo za vikend, ali bit ćemo spremni”, rekla je Kristina Susich Walker.

Walkerica je predsjednica Slavonsko-američkog dobrotvornog društva, a njezina rođakinja Mataja potpredsjednica. Klub će biti domaćin dvodnevnog događaja od 21. do 22. kolovoza u znak proslave svoje dugogodišnje prisutnosti u tom gradu.

Australka hrvatskih korijena osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju

Nicola McDermott osvojila je srebro u skoku u vis preskočivši 2,02 metra na Olimpijskim igrama u Tokiju, čime je postavila oceanijski rekord. Ova informacija za naše čitatelje možda i ne bi bila toliko zanimljiva da nije riječ o Australki hrvatskih korijena. Naime, Nicola svoje podrijetlo vuče s Blata na Korčuli… “Djevojačko ime moje mame je […]

Oba događaja bit će održana u Slavonian Hallu i u Old Town Parku. Subotnji program trajat će od podneva do 18 sati, dok će nedjeljni biti otvoren također od podneva, ali do 17 sati. Oba su događaja otvorena ne samo za članove društva, već i za cijelu zainteresiranu javnost.

Ljudi će moći kušati hrvatske delicije poput ćevapčića i kobasica. Bit će dostupna i piva Zlatni Medo i tuzlanski Pilsner. Osim medenjaka društvo će pripremiti i fritule.

U subotu će nastupiti glazbeni sastav Ruže Dalmatinke, dok će se u nedjelju publici predstaviti Sinovi. Nedjeljni program uključivat će i natjecanje u potezanju konopa, članovi će peći ribu na roštilju, a društvo je pripremilo i tribinu o hrvatskoj povijesti.

“Nedjelja će biti obilježena u čast hrvatskim ribarima i graditeljima brodova koji su izgradili našu dvoranu, a subota u čast svim članovima prije nas”, dodala je Walkerica za The News Tribune.

Hrvati u Chicagu proslavili 115. Veliku Gospu: Vjera koja nas vodi, tradicija koja nas čuva i ljubav koja nas jača

Daljine postaju manje, nostalgije slabije i zajedništvo veće kada se čovjek Duhom i srcem poveže sa svojim izvorima. Hrvati su još od godine davne 1906. u Chicagu vezali svoje živote uz slavlja i sjećanja koja su ih povezivala s domovinom. Upravo tako je i nastajalo slavlje Velike Gospe koje ovdje traje već 115 godina. Čovjek […]

Slavonsko-američko dobrotvorno društvo osnovala je mala skupina useljenika 1901. godine, koja je kasnije organizirala kulturne događaje, lekcije iz jezika i kuhanja.